sepsiszentgyorgy info3

jegkorszak SznM plakat2017. október 26. | Székely Nemzeti Múzeum

A budapesti Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című vándorkiállítását ötödik erdélyi helyszínként a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum látja vendégül. Az október 26-án, csütörtökön 18 órakor nyíló kiállítás megrendezésének aktualitását a napjainkban sokszor emlegetett és sokakat foglalkoztató globális klímaváltozás adja. A tárlat az e téma körül forgó tévhiteket, a jégkorszakról alkotott, esetenként téves elképzeléseket kívánja tisztázni, ugyanakkor egy interaktív, családbarát felfedező út során az elmúlt jégkorszak élővilágát, létrejöttét és alakulásának folyamatait mutatja be.

 

bastya haz2017. október 24. | Helyszín: Árkosi Kulturális Központ (Bástya-ház, Olt utca 6 sz.)


2017. október 24-én, kedden 19 órakor az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi kiállítótermében kiállítás nyílik Miklóssy Mária sepsiszentgyörgyi festőművésznő grafikáiból. A kiállított munkák a művésznő reprezentatív, valamint még be nem mutatott rajzaiból áll.

Operettest plakat2017. október 24. | Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár

 

A Magyar Operett Napja alkalmából és tiszteletére előadóestre kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, 2017. október 24-én, kedden 18 órától, a házigazda intézmény és a Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület szervezésében. Fellépők: Dézsi Erika (szoprán), Mocanu-Prezsmer Erika (mezzoszoprán), Barabás Lajos-Zsolt (tenor). Zongorán kísér: Lőfi Gellért.

 

40 Oszi retroparade Sepsiszentgyorgy 20172017. október 21-én,  szombaton Sepsiszentgyörgy főterén került sor a Román Retromobil Klub szervezésében a régi autók, motorkerékpárok őszi mustrájára.

 

 

1956 forradalom Sepsiszentgyorgy 102017. október 23. | Sepsiszentgyörg

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából Sepsiszentgyörgyön szervezett megemlékezések október 23-i programja.

 

Makar Alajos EMUK Sepsiszentgyorgy 20172017. október 20. | Helyszín: Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítótere

 

2017. október 20-án, pénteken 18.00-órától az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében nyílik Makár Alajos (1927 – 1989) festőművész kiállítása.

A vendégeket köszönti Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, a kiállítás kurátora.

A kiállítást megnyitja Banner Zoltán művészettörténész.

 

magyar festeszet napja 20172017. okóber 19. | Székely Nemzeti Múzeum

2017. október 19-én, csütörtökön délután 18 órától a Magyar Festészet Napja alkalmából kamarakiállítás nyílik, illetve kötetlen beszélgetésre és alkotó foglalkozásra kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében. A délután díszmeghívottja Márton Árpád csíkszeredai festőművész, akivel művészetről, kortársakról beszélget Vargha Mihály szobrász, múzeumigazgató.

 

Cseke Gabor Szekylfold Napok 20172017. október 18. | Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár

 

Cseke Gábor csíkszeredai költő, író Sorsok könyve című kötetének bemutatójára kerül sor a VIII. Székelyföld Napok keretében 2017. október 18-án, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Olvasótermében. A szerző beszélgetőtársa Sarány István szakíró, a Hargita Népe napilap főszerkesztője. Házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 

cloud 22017. október 21-én, szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban, Belemerülés – haiku-playback-grafika címmel először kerül megrendezésre playback-színházi est Sepsiszentgyörgyön.

 

Manus Konferencia Sepsiszentgyorgy2017. október 13 – 14. | Sepsiszentgyörgy

 

Folytatódik a tavaly elindított Manus cigányfesztivál, ám idén szélesebb szervezői és támogatói körrel, valamint új téma köré szervezve.

 

Az idei találkozóra október 13 – 14. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön, több helyszínen. A szervezők és a támogatók azzal a céllal álltak össze, hogy egy szakmai konferencia keretében beszélgessenek az őrkői cigányközösség helyzetéről. Ennek értelmében, a találkozón résztvevő meghívottak hazai és magyarországi önkormányzatok, civil szervezetek és roma egyesületek képviselői, akik a saját közösségükben sikeres integrációs programokat valósítottak meg.

 

Szekelyfoldi Fotobiennale2017. október 13  – 15. | Sepsiszentgyörgy

 

A III. Székelyföldi Fotóbiennálen három, nemzetközileg is elismert fényképész tart majd előadásokat és műhelymunkákat a hétvégi rendezvénysorozat keretében.

 

banyavaksag2Október 12-én 20 órakor, az 5. FESTin pe Bulevard kortárs színházi találkozó keretén belül lesz látható a Bányavakság című koprodukció. Az Osonó Színházműhely és az Andrei Mureșanu Színház közös, román és magyar nyelvű előadását az Odeon Színház Stúdió termében, magyar és román feliratozással láthatja a közönség. A Nottara Színház által október 7- 18. között megszervezett fesztiválra összesen 8 ország 39 előadását hívták meg.

 

2017 10 05 OszivasarA méz ünnepét tartják a 7. Őszi vásáron, amelyet idén október 14-én és 15-én szerveznek meg Sepsiszentgyörgy főterén. Napközben termény- és kézműves vásár lesz, húsz őstermelő és ötven kézműves részvételével, a vásári csárdában hagyományos ételeket lehet megkóstolni, napi menüt is kínálnak majd, a vásártérben pedig érdemes lesz felkeresni a Romániai Méhészegyesület Kovászna megyei fiókjának sátrát, ahol a Hogyan készül a méz című kiállítást lehet megtekinteni, valamint a méz témájához köthető foglalkozások, kóstolókat tartanak.

 

ecsigyongyifotok 01A Cimborák Bábszínház meghívására 2017. október 11–15. között Sepsiszentgyörgy vendége lesz a felvidéki Écsi Gyöngyi Angyalbárányok című bábos meseelőadása.


Az előadást szervezett csoportok számára október 11-13. között, naponta 10 és 12 órától játsszák, valamint szabadelőadásként október 14-én, szombaton 11 órától lesz megtekinthető, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.
Jegyfoglalás a 0755-335400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámon. Jegyvásárlás a helyszínen, az előadás előtt egy fél órával.

 

Agyucso es puskapor Sepsiszentgyorgy 2017. október 12. | Bod Péter Megyei Könyvtár

 

Ágyúcső és puskapor. Bodor Ferenc, a csíki 48-as ágyúöntő és lőporgyártó címmel, a marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadónál idén megjelent tanulmánykötet bemutatására kerül sor csütörtökön, 2017. október 12-én 17 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, a kiadó és a könyvtár közös szervezésében.

 

Artinsitu MuzeumPont w2017. október 9. | Helyszín: Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér

 

ART INStITUt + művészeti intézmények, a kortárs művészet szolgálatában álló szervezetek bemutatása eseménysorozat keretében Dabi-Farkas Rita képzőművész, a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum múzeumpedagógusa az intézmény múzeumpedagógiai tevékenységét és a megértési nehézséggel élőknek szóló, speciális pedagógiai programját mutatja be a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben 2017. október 9-én, hétfőn 15:00 órától. Az általa kidolgozott módszer elnyerte a MúzeumCafé Díjat, 2015-ben.

 

Varosi Szinhaz Kezdivasasarhely Bolyai Janos2017. október 10., 11. | Helyszín: Kézdivásárhely, Városi Színház

 

Kocsis István Bolyai János estéje című monodrámája nyitja a kézdivásárhelyi Városi Színház októberi műsorát, Kiss László egyéni előadását eddig még csak középiskolás diákok láthatták Kézdivásárhelyen, tantermi előadások során.

 

Meet and Code2017. október 18. | Helyszín: Sepsiszentgyörgy

 

A Turulmadár Ifjúsági Iroda és a Gnome Design Kft. közös partnerségben programozó versenyt szervez középiskolás fiatalok számára, melyre október 18-án, Sepsiszentgyörgyön kerül sor az 5. Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia keretében.

 

01 Aradi vertanuk Sepsiszentgyorgy 20172017. október 6. | Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti tér

 

A Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a Székely Mikó Kollégium és a Református Kollégium közreműködésével emlékeznek idén Sepsiszentgyörgyön az aradi vértanúkra, pénteken, október 6-án, 15 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi vértanúk emlékére felállított kopjafáknál, illetve az Erzsébet parkba, az 1848-49-es honvédemlékműnél.

 

elvarazsolt zene SzNM 20172017. október  15-20. | Helyszín: Székely Nemzeti Múzeum

 

A Székely Nemzeti Múzeumban második alkalommal megszervezett foglalkozássorozat vezetői Sara Franchini, Salat-Zakariás Soma és Antonio Planelles október 15-20. között igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni módszerüket.

 

 

Osono Szinhazmuhely Szinhazneveles 02A Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával október 2- 27. között, több romániai város középiskoláinak fiataljai és pedagógusai vesznek részt abban a színháznevelési projektben, amely során a Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című produkció kerül bemutatásra. Az előadást egy témafeldolgozó interaktív beszélgetés és színházpedagógiai műhelyfoglalkozás követi.

 

ALICE plakat2017. október 10. | Helyszín: Tamási Áron Színház

 

A Tamási Áron Színház idei évadának legelső bemutatója, a 2017. október 6-ra tervezett Alice objektív okok miatt október 10-én este 19 órai kezdettel kerül bemutatásra a Nagyteremben.

 

HTE Mundruc proba fotoHenning 10522017. október 4., 5., 9., | Helyszínek, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Barót

 

Október elején újra műsorra tűzi Mundruc c. előadását a Háromszék Táncegyüttes. A táncszínházi produkciót október 4-én Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncstúdióban, 5-én a baróti Városi Művelődési Házban, 9-én pedig a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban mutatják be. A Könczei Árpád rendezésében készült előadást 19 órától lehet megtekinteni mindhárom helyszínen. Az előadás a leghíresebb, legvirtuózabb kalotaszegi táncosnak, Mátyás István Mundrucnak és egyúttal Martin Györgynek állít emléket.

 

dreptul la munca afis final margini taiere 5 mm2017. október 5. | Helyszín: „Andrei Mureșanu” Színház

2017. október 5-én, 19,00 órától a sepsiszentgyörgyi „Andrei Mureșanu” Színház társulata Theo Herghelegiu által rendezett új bemutatójával „A munkához való jog”-ot (Dreptul la muncă) kínálja nézőinek. A kortárs német drámaírónő Sybille Berg darabja, Victor Scoradeț fordításában hazai ősbemutatóként kerül színre Sepsiszentgyörgyön.

 

20 Uzenet a frontrol Pozsony Ferenc tuzer Sepsiszentgyorgy2017. szeptember 28. | Helyszín Székely Nemzeti Műzeum

 

Szeptember 28-án, csütörtökön reggel kilenctől este kilenc óráig utoljára látogatható ingyenesen a Székely Nemzeti Múzeum időszakos kiállítása. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumból érkező, Üzenet a frontról - Ferenc tüzér levelei 1914-1918 című tárlat az első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő erdélyi emberek életét idézi meg egy sajátos történeti forrás, a frontról küldött tábori levelek segítségével.

 

Bod Peter Megyei Konyvtar2017. szeptember 29. | Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár

 

Gyerekrajz-kiállítással és japán papírszínáz-bemutatóval zárja a Bod Péter Megyei Könyvtár E’mesevár című, kisiskolásoknak szóló könyvtár- és mesenépszerűsítő programját. A rendezvényen, melyre 2017. szeptember 29-én, pénteken 11 órától kerül sor a könyvtár Gábor Áron termében, Hollanda Andrea, az Olvasószolgálat vezetője bemutatja a programot, megnyitja a résztvevő gyermekek rajzaiból álló kiállítást, és sor kerül egy – ugyancsak a gyerekrajzokat felhasználó – japán papírszínház-bemutatóra is. A kiállítás 2017. október 6-ig tekinthető meg a Gábor Áron teremben.

 

TransNatura Sepsiszentgyorgy 20172017. szeptember 29. | Helyszín: Bene-ház

 

A Székelyföldi Vadászati Kiállítás előadótermében, a Vadon Egyesület szervezésében, 2017. szeptember 29-én, pénteken 18 órától kerül sor a IV. TransNatura Nemzetközi Természetfotó pályázat díjátadó ünnepségére, illetve kiállításmegnyitójára.

 

Cimnborak Babszinhaz A so foto Toro Attila 142017. szeptember 30. | Helyszín: Háromszék Táncstúdió

 

A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház Benedek Elek születésnapjának 158 évfordulóján, a Magyar Népmese Napja alkalmából, 2017. szeptember 30-án, szombaton 18 órától, a Háromszék Táncstúdióban játssza A só – mese a szeretetről című bábelőadását.

 

Csillagosveny HTE foto 1 Henning Janos2017. szeptember 25. | Helyszín: Háromszék Táncstúdió

 

A székelység eredettörténetét dolgozza fel a tánc nyelvén Orza Calin rendező-koreográfus a Háromszék Táncegyüttes új produkciójában. A Csillagösvény népe c. előadást szeptember 25-én mutatják be Sepsiszentgyörgyön.

 

Szabo Zoltan Judok szimpozion EMUK Sepsiszentgyorgy2017. szeptember 24. | Helszín:  Erdélyi Művészeti Központ

2017. szeptember 24-én, 11 és 14 óra között, az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében kerül sor Szabó Zoltán Judóka emlékére szervezett szimpóziumra és a kiállítását kísérő katalógus bemutatójára.

 

© 2002 – 2017 – sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

Webdesign:
DIGITAL STUDIO

Impresszum | Adatvédelem

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.

További információk:

Egyetértek!