01 sepsiszentgyorgy info

DSCN8545Emberibb és élhetőbb jövő

Várakozáson felüli népszerűségnek és látogatottságnak örvendett a Civitas Alapítvány és a Székelygyümölcs Egyesület által a hétvégén (2011. szeptember 23-25.) megrendezett III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál.

17 közösség (Bögöz, Csekefalva, Farcád, Farkaslaka, Firtosváralja, Firtosmartonos, Gyepes, Ivó, Kecset, Kénos, Kobátfalva, Malomfalva, Oroszhegy, Ülke, Székelymagyaros, Székelypálfalva, Zetelaka) termékkínálatára és kulturális programkavalkádjára nagyon sok udvarhelyi és udvarhelyszéki volt kíváncsi. A három nap látogatottsági adata is önmagáért beszél: 14 100.

 DSCN8469.jpg  DSCN8469.jpg  DSCN8469.jpg
 DSCN8469.jpg  DSCN8469.jpg  DSCN8469.jpg
 DSCN8469.jpg  DSCN8469.jpg  DSCN8469.jpg

A nonprofit rendezvénysorozat mindenkori célja: támogatni azon udvarhelyszéki közösségeket, amelyek tesznek azért, hogy megmentsék a hagyományos gyümölcsfajtáinkat, és feldolgozásuk, illetve értékesítésük által egészséges és kiváló termékeket kínáljanak a látogatóknak. A vidéki gazdálkodóknak is fontos, hogy legyen egy olyan nyilvános rendezvény is, ahol bemutathatják és értékesíthetik az év folyamán szorgosan elkészített házi gyümölcstermékeit.

A szervezők továbbra is felelősséget éreznek természeti örökségünkért, s megmentése érdekében tenni kívánnak. Fontosnak tartják a Falu és a Város találkozását, hogy összefogással és kölcsönös támogatással egy élhető vidéket teremtsünk nemcsak magunknak, hanem unokáink számára is.

A vasárnap esti kapuzárás előtt megszólaltattuk a fesztivál szervezőit, valamint néhány részt vevő település képviselője is beszámolt az élményeiről:

Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány elnöke

Magas volt a fesztivál látogatottsága, ennek különösen örvendünk, de azt hiszem, nem csak a számokról kell beszélnünk, a lelkek, a szívek is nagyon fontosak. Az udvarhelyszékiekkel bebizonyítottuk, hogy közösen, együtt is meg tudjuk szervezni, mind az udvarhelyiek, mind a falvak lakói igazán magukénak érezték a Gyümölcsfesztivált. Ismételten bebizonyosodott, a vidék és szülöttei elválaszthatatlanok, az emberek érzik, ami hozzájuk tartozik, ami természetes. Ezen a rendezvényen a nyugodtság, a béke, a jó hangulat légköre uralkodott. Együtt volt az előállító, a termék, vásárló, a vidék és a Jóisten.

Az eddigi közös munkánk és ez a fesztivál amellett, hogy visszaadta a kisközösségek, falvak hitét, megint megerősíthette őket abban, hogy van jövőjük, életképesek.

Ha a jövőben a fesztiválnak ezt a tisztaságát, hangulatát meg tudjuk őrizni, akkor elmondhatjuk: elértük a célunkat. Mi mindenképpen odatesszük a vállunkat, és azt hiszem, hogy még sokan oda kell tegyék, de az a leglényegesebb, hogy sokan vagyunk olyanok, akiknek fontos az igazi, tiszta értékrend, akiknek fontos, hogy erkölcsösebb, emberibb és élhetőbb legyen a jövő.

Pakot Mónika, a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál projektfelelőse

A Gyümölcsfesztiválra való készülődés már a nyár elején megkezdődik. Ahogy a gyümölcsök kezdenek beérni, elkezdődik a lekvárfőzés, szörpkészítés. Közösségi találkozók keretében mindig megbeszéljük, hogy milyen visszajelzések érkeztek az előbbi fesztiválról és abból tanulva, illetve a pozitívumokra ráerősítve adjuk meg a következő fesztivál arculatát. Ilyenkor mindig a bátorító, segítő, a „háttért biztosító" feladatot vállalom a Civitas munkatársaként. Eközben mindig ott van mélyen bennem is az izgalom: vajon ezt a sok munkát fogják-e értékelni az udvarhelyiek és a környékbeli falvak? Vajon üzenetünk elérkezett-e minden családba és meg fognak-e tisztelni jelenlétükkel a fesztivál idején, illetve vásárolnak-e helyi termékeket? Ezekre a kérdésekre csak a fesztivál után lehet választ kapni.

Hála Istennek az idén is velünk ünnepeltek azok a családok, vásárlók, akik felelősséget éreznek Udvarhelyszék hagyományos gyümölcseinek a megmentéséért, és akiknek fontos az is, hogy helyi emberektől vásárolják meg a gyümölcsből készült termékeket. Hiszen nem elég hangsúlyozni: azáltal, hogy értékelik a helyi gazdák munkáját, nem csupán a jövedelem biztosításához járulnak hozzá vidéken, hanem természeti kincseink megőrzéséhez is. A vidéki emberek kétkezi munkája és a vidék méltósága megbecsülést és tiszteletet érdemel. Ezért úgy gondolom, hogy újra és újra fontos megszervezni az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált. Remélem, hogy összefogással 2012-ben ismét találkozunk!

Már István, a Székelygyümölcs Egyesület elnöke

A Székelygyümölcs Egyesület a tagok révén megpróbálta behozni és képviselni a Gyümölcsfesztiválon azt a szakmai tudást, amely az évszázados hagyományokon alapult, célja újra feltárni a hagyományos gyümölcsfajtákban rejlő lehetőségeket. Reméljük, hogy ezt a tudást sikerült sok emberrel megosztani, vagy legalább felkelteni a tudás iránti érdeklődést. Sok ember keresett meg minket, kérdeztek a fajtákról, a gyümölcsösökben kötelező karbantartási munkákról, illetve az oltás és a szaporítás rejtelmeiről. Úgy tűnik, hogy sikerült ráirányítani a figyelmet az egyesületi tagok munkájára, amely talán abban is megnyilvánult, hogy szinte teljes mértékben sikerült eladni az idén előállított almalé-készletünket.

György Andrea, a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál programfelelőse

Az idei Gyümölcsfesztivál gazdag programsorozatából bárki találhatott kedvére valót:

a közel harminc zenei és más színpadi produkció, a színvonalas helyszíni és előszervezett vetélkedők, a több témájú kiállítás, a kézműves-tevékenységeket is magába foglaló játszóház, a tematikus tudakozók, szakmai bemutatók lehetőséget adtak arra, hogy mindenki a maga módján részese lehessen a fesztiválnak.

A rendezvény színpadi programjai elsősorban a falvak produkcióira épülnek, céljuk székely közösségek kultúráját, viseletét önmaguk által felvállalni, bemutatni. Az a tény, hogy a III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon ugyanannyi színpadi produkciót láthattunk a falvaktól, mint amennyi falu képviseltette magát a standoknál, bizonyítja, hogy ez a rendezvény legalább annyira kulturális, mint gazdasági.

Miklós Zsuzsánna, a fesztivál keretén belül működtetett Gyümölcsfurfang Játszóház vezetője

A három nap alatt számtalan, különféle korosztályú gyerek volt kíváncsi és kapcsolódott be a tevékenységekbe, ez is azt bizonyítja, hogy a kézműves-mesterségek tanítására ismét igény van, ugyanakkor a hagyományos játékok újból előtérbe, a figyelem középpontjába kerültek.

Kelemen Éva (Firtosmartonos)
(a település először vett részt a fesztiválon)

Nagyon jól éreztük magunkat, jó volt itt lenni, együtt lenni másokkal, ismerkedtünk más falvak képviselőivel is. Nagyon sok tapasztalattal gazdagodtunk. Egy kicsit nehézkesen indult, mert mi most voltunk először itt, de annál jobban alakult minden, nagyon meg vagyunk elégedve.

Büszkeséggel tölt el, hogy ezen a fesztiválon Firtosmartonost képviselhettük. Reméljük, a Jóisten is megsegít, hogy jövőre is itt legyünk.

Moldován Szeredai Noémi lelkész (Csekefalva)

Szenzációs volt itt lenni! Azt kérdezte az egyik ismerős tőlem, hogy mióta készülünk erre a rendezvényre, és azt válaszoltam, hogy a tavaly, ahogyan vége lett a II. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválnak, másnap reggeltől készültünk, termékekkel, lélekben és agyban. Megfogalmaztam Orbán Árpádnak, hogy ez egy nagyon feminista fesztivál, mert a falusi asszonyok önbizalmát növeli. Ennél nagyobb dolgot tenni nem is lehet, mint kivenni őket az örökös otthoni munkából, és megmutatni, hogy igen, ez értékes! A falusi asszonyok 90%-a el sem tudja elképzelni, hogy ez mi, miért hozzuk ki ide például a régi kredencet, ami otthon van, mit akarunk ezzel. Legyintenek egyet, amikor elhozzuk, itt meg csodálják...

Büszke vagyok arra, hogy nagyon sok különlegességet készítettem, pl. szárított lekvárlapot, amit mindenki megcsodált, a gyerekeknek ajánlottuk mint a Hubba Bubba rágógumi falusi változatát. Vagy a birsalma sajt, amit már nagyanyáink is készítettek, vagy a gyógynövények. Amikor otthon csomagoltam ezeket, mindenki legyintett, hogy oh, annyit dolgoztál vele, és még csomagolod is, senki sem fogja venni... az első nap pedig jött mindenki, hogy a Lélek füve gyógynövény-keveréket keresi. A másik slágerünk a homoktövis volt, mézben, szörpben, mind eladtuk.

A lelkészi munkám mellett mindez ugyanannyira fontos, önbizalmat is ad, jelzi, hogy nemcsak a szavaimból élek, hanem a két kezem munkájának is nagy értéke van. Ugyanezt látom azokon az asszonyokon is, akik eljöttek ide velünk.

Sánduly Margit, az Éva Klub vezetője (Zetelaka)
(számos kulturális műsorral jelentkezett Zetelaka)

Van nálunk egy Éva Klub, kulturális műsorokkal, tánccal, népzenével foglalkozunk, többféle repertoárunk van, és sok mindent szervezünk: maszkabált, termésbált, terméskiállítást ősszel stb. Örömmel lépünk fel minden egyes évben a Gyümölcsfesztiválon is, szeretünk a színes kulturális program részesei lenni. Nagy szeretettel jöttünk már harmadik alkalommal, sok tapasztalatra tettünk szert, nagyon jól megszerveztek mindent. Nagyon meg vagyunk elégedve a vásárral is, nagyon sok mindent eladtunk, s ha megérjük, jövőben még több változatossággal jelentkezünk.

Széles Éva (Kecset)
(a lekvárfőző versenyen Aranyüst Díjat nyert a kecseti csapat)

Nagyon jó volt itt lenni, harmadik alkalommal jöttünk. Az első évben a hecsedlilekvárral nyertünk első díjat, tavaly nem sikerült nyerni, de attól függetlenül nagyon jól éreztük magunkat. Idén ismét nagy öröm ért: a somlekvárral megnyertük a lekvárfőző verseny első díját, az Aranyüst Díjat. Talán azért olyan népszerű ez a lekvár, mert nyersen kavart, nincs főzve, így még több vitamint tartalmaz. A som hagyományos gyümölcs errefelé, bár az is igaz, Udvarhely környékén már nemigen található.

III. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál
2011. szeptember 23-25.

Főszervezők: Civitas Alapítvány, Székelygyümölcs Egyesület.
Megbízott szervező: Ella Marketing Iroda.

Főtámogatók: Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Polgár-Társ Alapítvány, Tusnád Ásványvíz Rt., Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.
Kiemelt támogató: Merkúr Áruház, Góbé termék.
A szakmai konferencia főtámogatója: Seroussi.

Támogatók: Amigo&Intercost, Cetate Production, ALT Technologies, Gondűző Szálloda és Étterem, AVE Harghita, Signo, Nordica, Panoráma Panzió, Texal Fantázia, L-Design, Euro Ecologic, Jungle Étterem, Tigercomp, Tomcsa Sándor Színház, Cartsach, Firkász, Micro Trend, Udvarhely Táncműhely, Árnika Könyvesbolt, Garden Proiect, DTP Stúdió, Argopalchim, Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület, Székelykeresztúri Kis- és Középvállalkozók Szövetsége, Artera Alapítvány, Farcádi Kertibútor, Sound&Light, Lia Alapítvány.

Kiemelt médiatámogatók: Udvarhelyi Híradó, Székelyhon.ro, Krónika, Erdélyi Napló.
Médiatámogatók: D3, Star Rádió, Más Rádió, Mária Rádió, Székelyföldi Régió Magazin, Erdélyi Magyar Televízió, Erdélyi Konyha, Polgári Élet, Gyergyó TV, Székely Rádió, Plusz Portál, Marosvásárhelyi Rádió, Gaga Rádió, Erdély FM, Sepsi Rádió, Vox Rádió, Sláger Rádió, Korabeli Erdély, Székelyföldi Stúdió, Népújság, Szabadidőkalauz, Aves Média, Székely Újság, Heti Hirdető, Sepsiszentgyörgy Info, Kolozsvár.info. (Közlemény)

0
0
0
s2sdefault

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2018 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom