Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A sepsikilyéni unitárius templom Szent László legendát ábrázoló freskójaKovászna Megye Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 2020. január 30-án, csütörtökön Kilyénben és Sepsiszentgyörgyön tart művészettörténeti konferenciát. Az esemény része a Testvérmegyei együttműködés Székelyfölddel Szent László öröksége jegyében című programnak.

A konferencia csütörtökön 15 órakor a kilyéni unitárius templomban kezdődik, megnyitóbeszédet mond Kerekes Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Jánó Mihály művészettörténész A Szent László legenda a laskodi és a kilyéni templomban címmel tart előadást.

A konferencia 17 órakor Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban folytatódik. Balla Ede író, szakrálisföldrajz-kutató Különleges képi jelek a Szent László freskókon, Sashalmi-Fekete Tamás történész A Szent László-legenda falképeinek kaukázusi kapcsolatai – legújabb kutatási eredmények, Kiss András, Nemzetközi Kapcsolatok és Határmenti Együttműködési Bizottság elnöke Szent László emlékezete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Szatmári István műemlékvédelmi szakmérnök Szent László emlékek nyomában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Jánó Mihály művészettörténész Szent László, a hitvalló lovagkirály – A Szent László-legenda falképei a székelyföldi templomokban címmel tart előadást. A konferenciát köszönti Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke és Kerekes Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.

A konferencia támogatója a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

 Program

15:00 – Konferencia megnyitó Kilyénben (unitárius templom)

 • Kerekes Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke
 • Jánó Mihály művészettörténész: A Szent László legenda a laskodi és a kilyéni templomban

17:00 – Konferencia Sepsiszentgyörgyön (Bod Péter Megyei Könyvtár – Gábor Áron terem)

 • Balla Ede író, szakrálisföldrajz-kutató: Különleges képi jelek a Szent László freskókon
 • Sashalmi-Fekete Tamás történész: A Szent László-legenda falképeinek kaukázusi kapcsolatai – legújabb kutatási eredmények
 • Testvérmegyei együttműködés Székelyfölddel Szent László öröksége jegyében Felszólalók:
  Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke
  Kerekes Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke
 • Kiss András, a Nemzetközi Kapcsolatok És Határmenti Együttműködési Bizottság elnöke: Szent László emlékezete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
 • Szatmári István műemlékvédelmi szakmérnök: Szent László emlékek nyomában Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
 • Jánó Mihály művészettörténész: Szent László, a hitvalló lovagkirály – A Szent László-legenda falképei a székelyföldi templomokban

A konferencia támogatója a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.