Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

160 éves a Székely Mikó Kollégium2020. február 14-én a Balassi Intézet-Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy és a Székely Mikó Kollégium szerevezésében kerül sor a 160 éves a Székely Mikó Kollégium című rendezvényre.

 

 

 

 

 

Program

2020. február 14-én, 15 órától:

Tudományos előadások gróf Mikó Imre munkásságáról és közéleti szerepvállalásáról.
Helyszín:
a Székely Mikó Kollégium földszinti díszterme.

  • Előadók: Egyed Ákos akadémikus (Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár)
  • Dr. Somogyi Gréta, a Hadtörténeti Intézet szerkesztőjének vetített képes előadása: Mikó Imre és Rhédey Mária levelezése címmel.

2020. február 14-én, 17 órától:

Az iskolatörténeti kiállítás megnyitója (a Balassi Intézet és a Székely Mikó Kollégium közös szervezésében)
Helyszín: Keresztes-ház (Gróf Mikó Imre utca).

  • Köszöntő: Farkas Balázs elsőbeosztott konzul, Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda
  • Kondor Ágota, a Székely Mikó kollégium igazgatója
  • József Álmos, kurátor, helytörténész a Székely Mikó Kollégium matematika tanára
  • Házigazda: Szebeni Zsuzsanna, színháztörténész a Balassi Intézet vezetője

2020. február 14-én, 18 órától:

  • Fáklyás felvonulás gróf Mikó Imre szobrához; koszorúzás.
  • Az iskolahimnusz közös eléneklése Dancs Árpád ny. zenetanár vezetésével (a véndiákok szervezésében).

Kérjük mindazon intézményeket, szervezeteket, testületeket, amelyeknek képviselői a szobornál koszorút szeretnének elhelyezni, szándékukat jelezzék a kollégium titkárságán (tel.: 0267312793).


Gróf Mikó Imre hamar felismerte az iskola alapításának szükségességét és latba vetette befolyását, illetve jelentős pénzadományokkal támogatta az ügyet már kezdetektől fogva. Több település versengett, hogy otthont adhasson az iskolának. A nemes versengésből a központi fekvésű Sepsiszentgyörgy került ki győztesen, mivel telket és jelentős pénzbeli hozzájárulást ígért. Az iskolaalapítók több pártra szakadtak abban a kérdésben, hogy ipariskola, reáliskola, vagy gimnázium létesüljön-e, végül a gimnázium mellett döntöttek, mely értelmiségi pályára készít. Az első világháborúig a fejlődés és megszilárdítódás jellemző az iskolára, a tanulólétszám évről évre emelkedett. Az 1989-es fordulat kétszeresen is változást hozott: az intézményben visszaállt a magyar tannyelvű oktatás és a gimnáziumi jelleg lehetőséget nyitott a fiataloknak humán értelmiségi pályára is lépni. Lehetőség nyílt a testvériskolai kapcsolatok építésére és ápolására és új hagyományok teremtésére. A hazai és külföldi versenyeken, fesztiválokon való részvétel új távlatokat nyitott a megmérettetésre. Ma több mint 1300 diák tanul az iskolában, az általános iskola alsó és felső tagozatán, illetve a gimnáziumban. Őket több mint 100 pedagógus oktatja-neveli. A 160 éves tanintézmény a történelmi Háromszék (ma Kovászna megye) legnagyobb és legeredményesebb magyar tannyelvű gimnáziuma. Intézetünk szeretné, ha ez a jeles évforduló összetett eseménysorozattal hívná fel a figyelmet az oktatási intézményre névadójára, Mikó Imrére. Az események megszervezésében egy több megyére kiterjedő gyűjtés dokumentáció feldolgozó folyamat előzi meg, amely rendkívüli értékmentő folyamat önmagában is.

Szeretnénk, ha a létrehozott kiállítás egy folyamat lenne, amely a kollégium történetének minden ágát, fogát, levelét rügyét és virágát összegyűjtené. Jelenlegi iskolatörténeti kiállításunk a jéghegy csúcsa és az egész évben és az elkövetkező években is szeretnénk, a gyűjtőmunkát és feldolgozást, archiválást és prezentációt folytatni. Ebben nagy lépés az az iskolatörténeti pályázat, amely eredményhirdetése szintén az eseménysorozat keretében fog megtörténni, és amelynek elsődleges célja a nemzedékek közötti kommunikáció és kapcsolat erősítése.”

A kiállítás létrejöttében jelentős segítséget nyújtott: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Sepsiszentgyörgy Város Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, Székely Mikó Kollégium igazgatója Kondor Ágota, valamint munkatársai (József Álmos, Csikós Júlia könyvtárvezető, Dobra Judit, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária), továbbá Márton Lichtfusz Katalin és Dancs Árpád, Varga-Berde Mária, László Miklós és családja, Székely Nemzeti Múzeum, Országos Színháztörténeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum, Székelyföldi Vadászati Gyűjtemény, valamint más intézmények és magánszemélyek.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.