Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

kreatura fbSepsibüszkád falujában, egyik nyárvégi hétfő reggelen (augusztus 25-én) másként ébredt a nap, másként csiripeltek a madarak és másként ugattak a kutyák. Hisz mindenki izgatottan várta, hogy megérkezzenek a gyerkőcök és elkezdődjék a KALAND.
Mire a nap kettőt pislogott már meg is telt a Mikes Ármin Általános Iskola udvara fürkésző tekintetű 5-8. osztályos diákokkal és segítőkész felvigyázókkal. A KreaTúra csapat állandó szakácsai (Müller Adél, Szabó Iza, Gubás Csaba) már sürögtek-forogtak a kályhák előtt és hihetetlen sebességgel aprították a zöldségeket. Én személyszerint Bartha Lóránddal, aki a drámajátékokat és színházi foglalkozásokat vezette egy vásznakból felállított sátrat építettünk. Amely Jakab Villő Hangának, Abrudbányai Melindának és az általuk vezetett irodalom foglalkozásoknak adott költői otthont.

Majd mindannyian összedugtuk a fejünket és a gyerekekkel közösen megalkottuk a III.KreaTúra-tábor szabályzatát. Tiztáztuk, hogy melyik nap kik lesznek a szolgálatosok, akik mosogatni fognak. Ezt követően a 28 még egymás előtt idegen gyermek részt vett egy ismerkedő, illetve figyelem fejlesztő tréningen Lórival. Az első közös ebédnél, 14 órakor,  már láttam, hogy sok a világra érzékeny, kedves, ám néha makacs, de értelmes fiatal jött el a táborba. Ebéd után megtörtén a kiscsoportokra való felosztás és minden csoport saját vezetőivel együtt csoportnevet választott. Jobban összeismerkedtünk és pár mondatban megfogalmaztuk, hogy mit képvisel a saját csoportunk. Melyek azok a fontos tulajdonságok, erények, értékek, amelyek csak a mi csapatuk birtokában lehetnek. A névjegykárgyák elkészítése is ekkor történt, személyreszabott, saját kezüleg elkészített kártyákat alkottunk. Így 3 csapatunk volt a vacsora kezdésekor, 19 órakor, névszerint: Állati nagyok, Super Girls és a Hendzsinek. Miután a csapatok bemutatkoztak egymásnak, a fodbalpályán kezdetét vette a versenyjátékok bajnoksága, amelyet rendhagyó módon, minden este megtartottunk. Az alvás a sepsibükszádi sportcsarnokban, matracokon történt. Villanyoltás előtt még lehetett zene mellett labdázni, beszélgetni, zuhanyozni. Az estét esti mesével zártuk.

A tábor második napján, kedden reggel zenével ébresztettem a gyerekeket, ahogyan a tábor hátralevő napjain is. A napot reggeli tornával kezdték a gyerekek, a későket gugolással emlékeztettük arra, hogy a pontosságot elvárjuk a tábor minden tagjától. Reggeli után a három csoportnak párhuzamosan tartottuk a foglalkozásokat. Irodalmi, színházi és képzőművészeti programokon vettek részt. A másfél órás foglalkozások alatt fontos volt az, hogy úgy tanuljanak a gyerekek, hogy közben játéknak éljék meg azt. A képzőművészeti foglalkozást Müller Szende, András Emma és én vezettük. Az alkotásokról rengeteg fotó készült, amelyeket a tábor hivatalos közösségi oldalán megtekinthet bárki. 
(https://www.facebook.com/pages/Kreat%C3%BAra/155135148002498?fref=ts )

Délután egy közös beszélgetés alatt a gyerekek beszámoltak egymásnak az aznapi tevékenységeken átélt élményeikről. A „kötelező” beszámolókon túl, ilyen beszélgetések alatt olyan témákat is érintettünk, amelyek minden tizenévest foglalkoztatnak, például sokat beszéltünk az elfogadásról, a másság megértéséről, a születésről, az ellenkező nem elfogadásáról, a szülőkről, az iskoláról, a művésztről és még sorolhatnám, hogy milyen ezer meg ezer dolog foglalkoztatja a fiatalokat.  A csodás időjárás lehetővé tette, hogy  az egész napunkat és az esti játékokat is a szabadban tartsuk. Estére kellő képpen el is fáradt a csapat, ezért villanyoltás után majdnem mindenki egyből elaludt.

Harmadik napunkat is energikusan kezdtük, már senki sem késett el a reggeli tornáról. Szerdán minden csapat irodalmi, képzőművészeti és land art programokon vett részt. A land art foglalkoázst Téglás Bea és én vezettük. A foglalkozások színtje és típusa differenciáltan, a csoportok adottságaihoz mérten voltak összeállítva. Ezért minden csoport más és más alkotások készítésével zárta a napot. Délutánra egy kisebb zápor érkezett, viszont még ez sem  szegte  a III.KreaTúra-tábor lakójinak kedvét. Este benti játékokat szerveztünk és közösen végignéztük az addig elkészült fotókat. A tábor hangulata elérte az elvárt oldott és játékos színtet.  Később már kicsit csiricsárébb kedvű gyerekeknek mondtam esti mesét, majd közösen kerestük a csillagok közt a plu plu nemzedék üzenetét.

    Csütörtökön új előadók érkeztek közénk, akik a zenei foglalkozásokat tartották, Albert Nagy Örs és Kiss Tamás kellő képpen játékos és izgalmasan összeállított programokat vezettek. A tábor negyedik napján párhuzamosan még egy-egy lazító foglalkozáson és az irodalom illetve a képzőművészeti programok lezárásán vettek részt a csoportok. A lezárások eredménye egy-egy kiállítás volt, az eddigi alkotásokból.  Délután miközben páran fociztak a falubeli fiatalokkal, a többiek fát hordtak az esti tábortűzhöz. Este kilenckor meggyújtottuk a gigantikus KreaTúra tüzet, Vitályos Lehel nagybőgőssel kiegészűlve, élő zenei kísérettel. A három fiú fimonam elvezetett bennünket a jazz világába, amelyet megtöltöttek egy kevés tábortűz körüli „sámánkodással”. A hangulatot a közös játékokon túl még a fincsi főtt kukorica is emelte. Ahogyan lassan közeledtünk utolsó közös esténk végéhez, körbeültük a már szenesedő tüzet és  Örssel elmondtunk pár slam poetry szöveget. A gyerekek nagy kerek szemekkel figyeltek és ebben a meghitt hangulatban zártuk az estet.

A III. KreaTúra-tábor utolsó napján már kora reggel melegen sütött a nap. Alíg vártuk, hogy elindulhassunk túrázni, közös reggeli és takarítás után útnak is indultunk. A sepsibükszádi Somkő hegyét tűztük ki célul és megsem álltunk a legtetejéig. A szikláról csodá látványban volt részünk, láttuk egész Sepsibükszád területét, a Szent Anna-tó hegyét, a Murgó hegyet, a Szentgyörgy fele vezető utat és az alattunk elfolyó Olt vizét.
Hazafele megálltunk az Oltban lábat mosni, mire hazaértünk már az utolsó közös ebédünk fogadott minket. Ebéd után megtartottam a rendhagyó KreaTúra-tábor lezárását, ugyanis minden gyermek személyreszóló értékelést kapott és egy-egy ajándék fotót.    

A tábor ezen pontján talán mindannyian elérzékenyültünk egy kicsit, mindannyian részesei voltunk egy olyan élménynek amely egyszeri és megismételhetetlen. Minden táborlakó kapott valamit a KreaTúra szelleméből és hozzá is adott valamit. Külön-külön is értékes lelkek tették különlegessé az idei tábort és mégis a legvarázslatosabb az, hogy csakis együtt lehetett átélni mindezt. Mielőtt megköszönném mindazoknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre a tábor, lezárnám beszámolómat. Csak annyit szeretnék mondani, hogy minden pillanatát szerettem és minden gondolatot, alkotást és találkozást, amelyek a táborban születtek értékesnek és igaznak tartok.

Köszönöm minden táborozónak, hogy részese volt ennek a kalandnak.
Köszönöm az összes szülőnek, hogy elhozták gyerekeiket a táborba.
Köszönöm a felvigyázóknak, előadóknak, szakácsoknak hogy velem együtt szerveztek, gondolkodtak és megvalósítottak.

Köszönöm mindazoknak, akik támogattak bennünket:  Prospero Ifjúsági és Kulturális Egyesület, Sepsibükszád Polgármesteri Hivatala, Mikes Ármin Általános Iskola, Sepsibükszád Közbirtokossága, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Sepsibükszád Közbirtokossága, Radina KMA, Müller Gyöngyvér, Már Mária, Farkas Kinga, Müller János

Médiapartnereinknek: FrissFM, Háromszék független napilap-Sepsiszentgyörgy, sepsiszentgyorgy.info, Sláger Rádió, Székely Hírmondó, VOX Fm Rádió

Jövőben ugyanitt!

Kiszámolós beszámolás, a III.KreaTúra-tábor margójára, Müller Henrietta tollából
2014. augusztus 25-29.

(fotó: a KreaTúra/facebook)
   

   

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.