01 sepsiszentgyorgy info

HTE Mundruc proba fotoHenning 10522017. október 4., 5., 9., | Helyszínek, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Barót

 

Október elején újra műsorra tűzi Mundruc c. előadását a Háromszék Táncegyüttes. A táncszínházi produkciót október 4-én Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncstúdióban, 5-én a baróti Városi Művelődési Házban, 9-én pedig a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban mutatják be. A Könczei Árpád rendezésében készült előadást 19 órától lehet megtekinteni mindhárom helyszínen. Az előadás a leghíresebb, legvirtuózabb kalotaszegi táncosnak, Mátyás István Mundrucnak és egyúttal Martin Györgynek állít emléket.

 

 

 

fotó © Henning János

 

A híres erdélyi zenészek után (a Száz évig, A banda c. előadások) a leghíresebb, legvirtuózabb kalotaszegi táncosnak, Mátyás István Mundrucnak és egyúttal Martin Györgynek állít emléket a Háromszék Táncegyüttes előadása. „Közismert Martin György és Mátyás István Mundruc közötti különleges kapcsolat. Nemcsak a kutató-gyűjtő és hagyományőrző-adatközlő viszony, hanem mély emberi kapcsolat, igazi barátság volt közöttük” - fogalmaz Könczei Árpád rendező-koreográfus.

 

Az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadója, a Nádas menti, vistai Mátyás István Mundruc (1911-1977) negyven éve, 1977-ben hunyt el. 36 év alatt, harminc éves korától haláláig (1941-1977) összesen 45 táncfolyamatot sikerült filmen és kéziratos lejegyzésben rögzíteni. Ez összesen 3280 ütem terjedelmű legényes táncrögtönzést, mintegy 2500 motívumváltozatot, 100 motívumtípust foglal magába. „Hihetetlen számok, hihetetlen mennyiség. Martinnak köszönhetően Mátyás István táncáról, tánctudásáról jelenleg a legnagyobb mennyiségű és formakincsében a leggazdagabb táncanyag áll a kutatás, a táncosok, az utókor rendelkezésére. És bátran kijelenhetjük, hogy nem valószínű, hogy valaha is túlszárnyalja a gyűjtés, a kutatás ezt a mennyiséget és minőséget.” – emeli ki a rendező.

 

Az előadában Mundruc alakját Melles Endre formálja. A rendező igyekszik a Nádas mentét, Vistát is megidézni, a környezetet, ahol megszületett a kalotaszegi legényes kiemelkedő alkotója. Az előadás forgatókönyvét, zenei szerkesztését, díszlettervét, ahogyan a rendezést és koreográfiát is Könczei Árpád jegyzi, jelmeztervező Fülöp Hajnalka, táncoktató Kádár Ignác, művészeti munkatársak Melles Endre és Tekeres Gizella, díszletkészítő Zayzon Ádám. Előadja a Háromszék Táncegyüttes tánckara és a Heveder zenekar.

 

Az előadás október 4-én Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncstúdióban, október 5-én Baróton, a Városi Művelődési Házban, 9-én pedig Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Házban lesz megtekinthető 19 órától. Jegyek elővételben a sepsiszentgyörgyi Kulturális Szervezőirodában valamint a baróti és kézdivásárhelyi művelődési házak jegypénztáránál kaphatók. A Mundruc c. produkciót október 12-15. között az erdélyi hivatásos táncegyüttesek 13. találkozóján mutatják be Nagyváradon.

 

Az előadások időpontjai:

 

Sepsiszentgyörgy – 2017. október 4-én, szerdán 19 órától a Háromszék Táncstúdióban
Barót – 2017. október 5-én, csütörtökön 19 órától a baróti Városi Művelődési Ház nagytermében
Kézdivásárhely – 2017. október 9-én, hétfőn 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban

 

 

0
0
0
s2sdefault

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2018 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Kövess minket...

logo google plus 1logo facebook 1

 

Webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom