Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2021. március 23-tól bezárnak a kulturális intézmények, valamint a vendéglők és bárok belső terei.

2021. március 21-én, vasárnap délután 3 fölé emelkedett az utóbbi két hétben jegyzett, ezer főre eső koronavírusos betegek száma Sepsiszentgyörgyön, ismét vörös forgatókönyv lépett életbe.

Dán filmnapok a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban 2021. március 5. és 18. közötti időszakban, első alkalommal szerveznek Dán Filmnapokat a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, amelynek keretében betekintést nyerhetünk a dán filmekre jellemző provokatív témák művészi szintű boncolgatásába. A legtöbb esetben intim drámákat láthatunk, amelyek morális, etikai és jogi kérdéseket feszegetnek, de amelyekre sosem kapunk egyértelmű, helyes válaszokat.

A vetítéssorozat ötlete annak az ürügyén született, hogy a dán filmművészet fenegyerekének, a Dogma irányzat úttörőjének, Thomas Vinterberg rendezőnek (Születésnap, A vadászat) a legújabb filmjét, a Még egy kört mindenkinek címűt, március 5-től lehet látni a romániai mozikban is. A rendező korábbi alkotásaihoz hasonlóan, a film témája most is provokatív, a szatirikus hangvételű alkotásban négy középiskolai tanár kísérletét láthatjuk az alkoholos állapotban való tanítás hatásfokáról és körülményeiről. A film főszereplője Mads Mikkelsen, az egyik legnépszerűbb dán színész (A vadászat, Zöld hentesek), akinek a sokoldalú, kifinomult színészi játékát, a filmnapok alatt szintén vetítésre kerülő Egy veszedelmes viszony című történelmi drámában is megcsodálhatjuk. Szintén ebben a filmben láthatjuk Trine Dyrholmot is, a dán sztárszínésznőt (Egy jobb világ, Csak a szerelem számít), aki a Szívek királynője drámai alkotásban egy gyermekek és fiatal felnőttek ügyvédnőjeként csábítja el a kamaszkorú mostohafiát.

A szintén Thomas Vinterberg által rendezett A kommuna című, a hetvenes években népszerű, közösségi életformát megidéző filmben, viszont Dyrholmot cseréli le a férje - Ulrich Thomsen, egy másik nagy dán szinészegyéniség (Születésnap, Ádám almái) - egy nála sokkal fiatalabb nőre. Thomsen színészi játékát méltányolhatjuk még a Második esély című drámában is, Nikolaj Coster-Waldau (Lopott Rembrandt, Dominó) és Thomas Bo Larsen (Születésnap, A vadászat) társaságában.

A bűnös című film egy nagyon izgalmas thriller, amelyben mindvégig csak egy rendőrt - Jakob Cedergren alakításában - látunk telefonálni éjszaka, egy diszpécserközpontban, a cselekmény viszont a nézők képzeletvilágában elevenedhet meg.

A Dán Filmnapok programja és információk a filmekről megtalálhatók a mozi honlapján, valamint helyeket is itt lehet foglalni a filmekre, a www.arta.cityplex.ro oldalon, vagy a 0787526102 –es telefonszámon, a mozi pénztárának a nyitvatartási idejében.

A dán filmek veítési programja

Március 5. – Péntek

17:00 – A bűnös – dán thriller, 85 perc – román felirattal (AP-12)
19:00 – Még egy kört mindenkinek – dán filmdráma, 115 perc – román felirattal (N-15)

Március 6. – Szombat

16:30 – Második esély – dán filmdráma, 115 perc – román felirattal (N-15)
19:00 – Még egy kört mindenkinek – dán filmdráma, 102 perc – magyar felirattal (N-15)

Március 7. – Vasárnap

16:30 – Egy veszedelmes viszony – dán-svéd-cseh-német történelmi dráma, 137 perc – román felirattal (AP-12)
19:30 – A kommuna – dán-svéd-holland filmdráma, 111 perc – román felirattal (N-15)

Március 9. – Kedd

18:45 – Szívek királynője – dán-svéd filmdráma, 127 perc – román felirattal (IM-18)

Március 10. – Szerda

17:00 – A bűnös – dán thriller, 85 perc – román felirattal (AP-12)
19:00 – Még egy kört mindenkinek – dán filmdráma, 115 perc – magyar felirattal (N-15)

Március 11. – Csütörtök

17:00 – A kommuna – dán-svéd-holland filmdráma, 111 perc – román felirattal (N-15)
18:45 – Egy veszedelmes viszony – dán-svéd-cseh-német történelmi dráma, 137 perc – román felirattal (AP-12)

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.