Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Méltányos megoldást a katalán népnek!Felemás döntést fogadott el a spanyol kormány 2021. június 22-én a börtönben lévő katalán politikusok szabadon bocsátásáról. Részleges kegyelemnek nevezik ezt a döntést, ami azt jelenti, hogy elengedik börtönbüntetésük fennmaradt részét, de eltiltják a közügyektől.

Ha Spanyolország jogállam lenne, akkor a büntetések jogtalanságát kellett volna kimondani, és kártérítést fizetni az ártatlanul bebörtönzötteknek.

Ha Spanyolország jogállam lenne, akkor a száműzött katalán képviselők bátran hazatérhetnének Spanyolországba, nem kellene tartaniuk attól, hogy börtönbe kerülnek. Mivel Spanyolország nem ismeri el az Európai Unió Törvényszékének döntését, amely visszaadta Carles Puigdemontnak, Tomi Cominnak és Clara Ponsatinak a parlamenti immunitását, ez a méltánytalan kockázat fennáll.

Ha Spanyolország jogállam lenne, akkor megszüntetnék – mint jogtalanokat – azokat a büntető eljárásokat, amelyeket több mint háromezer katalán ellen folytatnak az úgynevezett függetlenségi perben. Ezek között sok köztisztviselő van, mások meg egyszerű, tiltakozó állampolgárok.

Elmondható, hogy a látványos kegyelmi gesztusok mögött Spanyolországban a represszió folytatódik.

A Székely Nemzeti Tanács változatlanul vállalja a szolidaritást a katalán képviselőkkel és a katalán néppel. Megoldást csak a békés, méltányos megállapodás hozhat Madriddal a katalán nép önrendelkezési jogának tiszteletben tartásával. 

Marosvásárhely, 2021. június 25.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

 

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.