Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A Magyar Unitarius Egyhaz orgonai I2022. május 20-án, pénteken, 19 órakor, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terme lesz a helyszíne ENYEDI PÁL és MÁRK ATTILA közös könyve, A Magyar Unitárius Egyház orgonái I. A Háromszék-Felsőfehéri és a Székelyudvarhelyi Egyházkör című kötet bemutatójának, a szerzők jelenlétében.

Köszöntőt mond Péterfi Ágnes unitárius lelkész, a könyvet méltatja Lőfi Gellért orgonaművész, karnagy.

A kötetről: A hazai hangszerkészítés múltjának eddig kevésbé ismert fejezete az erdélyi unitáriusok orgonáinak jó két évszázadot átfogó története. A témáról egyházi levéltárak és hangszerek többéves kutatása nyomán háromrészes monográfia készül. Ennek első, most megjelent darabja a Székelyföld déli határvidékén, az Olt és a Homoród mentén található orgonák históriáját mutatja be, közel hatszáz oldalon, számos új adattal, sok fényképpel és dokumentumszöveggel.

A kötet a Magyar Unitárius Egyház és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Kutatócsoportja közös vállalkozásában és kiadásában látott napvilágot. Szerzői, Enyedi Pál orgonaművész, a Zeneakadémia tanára és Márk Attila árkosi énekvezér önálló fejezetekben ismertetik harminchat egyházközség ötvennyolc mai vagy hajdani orgonájának sorsát és leírását. A feltárt gazdag iratanyagnak köszönhetően a lapokon megelevenednek az orgonák megrendelőinek, készítőinek, használóinak mindennapjai is a 19. század elejétől. Tapasztalhatjuk egyháztagok istenes buzgalmát, áldozatkészségét, faluközösségek összefogását, megismerhetjük német és magyar orgonaépítők munkamódszereit, olvashatjuk az új hangszereket dicsérő vagy bíráló jegyzőkönyveket, és bepillanthatunk kántorok életébe is.

A kötet nemcsak hangszer- és zenetörténeti, hanem egyben egyház- és gyülekezettörténeti munka, amely szemlélteti az orgona, az egyén és a közösség kapcsolatát is. A múlt példájával, az örökség bemutatásával pedig ösztönzés a jelennek e pusztulófélben lévő hangszerkincs értő megóvására és méltó használatára.

A keménytáblás, igényes kivitelezésű könyv a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható, a szerzők dedikálnak.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.