Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Incze Mózes festőművész kiállítása az Erdélyi Művészeti Központban2022. július 29-én, pénteken 18 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ 3. emeleti kiállítóterében Incze Mózes festőművész kiállítása. A tárlatot Benedek–Huszár János, Barót polgármestere, dr. Kányádi Iréne művészettörténész, a kiállítás kurátora és az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, dr. Bordás Beáta nyitják meg. A megnyitón közreműködik Tókos Imre (gitár) és Gáspár Csaba (hegedű).

A baróti születésű Incze Mózes (sz. 1975) bár nemzetközi hírnévre tett szert, Székelyföldön ritkábban állított ki. Sepsiszentgyörgyön először az Erdélyi Művészeti Központban tavaly megrendezett Ösztön – I. Erdélyi Képzőművészeti Seregszemle című tárlaton szerepelt két munkájával. A középnemzedékhez tartozó kortárs alkotók fele nyitva, az Eműk idén Incze Mózesnek szervez egyéni tárlatot, azzal a céllal, hogy a kiváló festőművészt szülőföldjén is megismertesse a művészetszerető közönséggel. Jelen tárlat főként az utolsó három év alkotásaiból válogat, ám ily módon is reprezentatív keresztmetszetét nyújtja az alkotó ars poeticájának. A közönség egy kiforrott stílussal rendelkező, viszonylag fiatal alkotóval ismerkedhet meg.

Incze Mózes 1986–1994 között a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum falkép-festészet szakos diákjaként Barabás Éva és Victor Datu tanítványa volt. 2000-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett festészeti diplomát, mestere Nagy Gábor volt. Alapító tagja és 1997–2014 közt résztvevője az Élesdi Művésztelep alkotótáborainak. 2017-től a szörényordasi Gărâna Kortárs Művészeti Szimpózium visszatérő alkotója. Jelenleg Isaszegen él és alkot. Számos nemzetközi művészeti vásár résztvevője. A legutóbbi évek elismerései: a Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíja (2018), Horváth-díj (2016), Új Művészet-díj (2015).

A művész klasszikus ábrázolásmódjával többnyire valósághű emberalakokat jelenít meg, ám festészete szürrealista a figurák helyzetei, a térkezelés tekintetében. Festményei tűnhetnek általános kérdésfelvetésnek, egy bibliai jelenet újraértelmezésének, vagy akár mindennapi kérdések megjelenítésének egy steril környezetben. A képek által elmondott történetek nyitottak, továbbgondolhatóak. Képeinek visszatérő motívumai az összekötő, behálózó vagy éppen egymástól elválasztó szalagok, valamint olyan hétköznapi technikai eszközök, mint például a telefontöltő vagy a hosszabbító részletei, amelyek a maguk módján ugyancsak a szalagok vagy a virtuális valóságba való átjárás szerepét töltik be.

A kiállítás 2022. szeptember 24-ig, keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton pedig 11 és 18 óra között látogatható.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület
Támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., Térnyitó Alapítvány

 

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.