Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Megnyílt a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítása és sor került a díjátadó ünnepségreCsütörtökön, október 6-án a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé hivatalos megnyitójára és díjátadó ünnepségére került sor az Erdélyi Művészeti Központban.

A kiállításon részt vettek és köszöntő beszédet mondtak Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Dr. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészet Központ vezetője, Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője, Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum Igazgatója, Both Hajnal konzul, Magyarország csíkszeredai konzulátusának részéről és Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora. A kiállítást Kányádi Iréne művészettörténész méltatta.

Dr. Bordás Beáta, az EMÜK vezetője köszöntötte a résztvevőket, megtiszteltetését és köszönetét fejezte ki, hogy az Erdélyi Művészeti Központ biztosíthat újra teret a biennálénak, illetve azért, hogy a munkák legjava a központ gyűjteményében marad.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke beszédében kiemelte, hogy gyümölcsöző a közel 15 éves összefogás Kovászna, Hargita és Maros megye között, hiszen ennek eredményeképpen megerősítették Székelyföld kulturális erőterét. Mint hangsúlyozta: „teret adunk a tradíciónak és innovációnak egyaránt, és ez a kettősség együtt izgalmas. A megtervezett stratégia adja a stabilitást, az innováció pedig a gyors alkalmazkodást. Ez a kettősség nemcsak bennünk, hanem a művészetekben is fellelhető”.

Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője köszönetet mondott a szervezőknek, majd kihangsúlyozta, hogy a történelem jelentős momentumai művészeti eseményekhez köthetők, így a mai alkalom is jó lehetőség arra, hogy azzal szembesüljenek a résztvevők, hogy a grafika hagyományos technikái mellett mennyire sok újdonságot tudnak felmutatni az alkotók.

Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum Igazgatója Péter Ferenc, Maros Megye tanácselnökének nevében, Both Hajnal konzul pedig az anyaország nevében köszöntötték az egybegyűlteket.

Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora az idei kiadás hívószavát ismertette: „A megváltozott körülmények, a megtapasztalt korlátok közé szorítások arra késztetnek mindannyiunkat, hogy átértékeljük jövőképünket. A bizonytalan idők megválaszolatlan kérdéseire különböző stratégiákkal keressük a megoldásokat. Ennek megfelelően 2022-ben a Székelyföldi Grafikai Biennálé hívó szavának a Stratégiák címet javasoltuk”.

A kiállítást Kányádi Iréne művészettörténész méltatta: „A biennálé anyagát szemlélve újra és újra felmerül a kérdés, hogy a művészet tud-e, és ha igen, hogyan tud változásokat hozni a rajta kívüli valóságba? Ha konkrét változásokat nem is tud hozni az idei törzsanyag, a munkák színvonalas kivitelezésével és témaválasztásával mindenképpen reflexióra szólítja fel a nézőket. Elmondhatjuk, hogy egy olyan kritikus tükörben láttatja közeli és távoli környezetünket, amely akarva-akaratlanul változtatásra, továbblépésre ösztönöz.”

Az eseményen részt vettek a díjazott alkotók, továbbá Kurko Árpád, a biennálé fődíját biztosító Hargita Gyöngye vezetője is, aki átadta az idei biennálé fődíját a nyertes művésznek.

A Biennálé díjazottjai:

 • A biennálé fődíja: Nastazja Ciupa (PL);
 • Nagy Imre-díj: Anna Trojanowska (PL)
 • Plugor Sándor-díj: Janne Laine (FI)
 • Nagy Pál-díj: Vimonmarn Khanthachavana (TH)
 • Baász Imre-díj: Shanatya Tahpor (TH)
 • Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának díja: Agnieszka Cieślińska (PL)
 • Partium Díj a Partiumi Keresztény Egyetem részéről: Siklódy Fruzsina (RO)
 • Eszterházy Károly Egyetem díja: Miklós Kelemen (HU)
 • Magyar Képzőművészeti Egyetem díja: Goran Trickovski (BG)
 • Pulzus Művésztelep díja: Cătălina Nistor (RO)
 • MAMŰ Társaság díja: Kovács Csonga Anikó (SK)
 • Gyergyószárhegyi Művésztelep díja: Dobó Bianka (HU)

A kiállítás november 26-ig látogatható az Erdélyi Művészeti Központban.

A biennálét a BGA - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az NKA - Nemzeti Kulturális Alap támogatja.


Mettrai Pongchomporn kiállításának megnyitója
2022. október 5., Lábas Ház


A madár él / Baász Imre – tanútörténetek és a nyomtatás gondolata című kiállítás megnyitója
2022. október 5., MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér


A 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé hivatalos megnyitója
2022. október 6., Sepsiszentgyörgy, Erdélyi Művészeti Központ


A 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítása Csíkszeredában
2022. október 7.,  Csíkszereda, Csíki Székely Múzeum

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.