Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Megnyílt a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítása CsíkszeredábanPénteken, 2022. október 7-én nyílt a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé csíkszeredai anyaga a Csíki Székely Múzeumban. Aż eseményen felszólaltak Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, Korodi Attila, csíkszereda polgármestere, Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora. A kiállítást Túros Eszter művészettörténész méltatta.

A kiállítás házigazdájaként Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy a múzeum életében ez az első olyan tárlat, ami a kortárs művészetek meghatározó, ismert, elismert rendezvénye, illetve egyértelmű a létjogosultsága ebben a városban, intézményben. Külön kiemelte, hogy a kiállított és a nyertes alkotások között csíkszeredai alkotók munkája is megtalálható.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere beszédében gratulált a szervezőknek, köszönetét fejezte ki a rendezvényért: „látva az alkotásokat úgy érzem, hogy érdemes volt belevágni a biennálé megszervezésébe, hiszen így a képzőművészeti világ, minden kiállított alkotás és résztvevő művész által gazdagabbak lettünk. Külön öröm, hogy Székelyföld közös dimenzióban működik, a három megye együtt erősíti annak a kulturális világnak a hírét, hírnevét, amelyben élünk.”

Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora kiemelte: „A G7 legfőbb célja a továbbiakban is az volt, hogy fókuszba helyezze a kortárs grafikai törekvéseket, átfogó képet nyújtson a sokszorosító képalkotás jelenkori trendjeiről és fejlődéséről. Nyomonkövesse, feltérképezze, illetve rámutasson azokra a kölcsönhatásokra, amelyek a hagyományos és kísérleti grafikai eljárások különböző fúzióját eredményezhetik. Abban bíztunk, hogy a jelentkező művészek alkotói érzékenységének produktumai kiváló lenyomatai lesznek az elmúlt időszak történéseinek.

A kiállítást Túros Eszter művészettörténész méltatta: „Elvont formák, struktúrák és szerkezetek képei adják a kiindulópontot. A rend, a határok különböző megjelölései adják az alaphangot, ahol ipari hatású vázak és szerkezetek, a káosz nyomai, a belakott rend, az otthonosság foszlányai, az útvesztőként és kiútként is működő labirintusok, a gyerekkor éles emlékei, az élet terei, kötések és oldások, ismétlődések, ciklikusság, feszes szerkezetek és organikus formák keretezik mozgásterünket. Ide kapcsolhatók a személyes történetek, a test, a magány képei, a nehezen megközelíthető, nagyon érzékenyen megformált, egyszemélyes terek. Tovább haladva, a külső és belső terek feszültségeiből rajzolódnak ki a cselekvés képei, melyek lényegükben az élet, életünk képei, a legaktuálisabb, legszorongatóbb kérdésekkel. Személyes küzdelmek, stratégiák, működésmódok. Lélegzetvételnyi kilépések egy útvesztőből.”- mondta.

A kiállítás november 18-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban.
A biennálét a BGA - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az NKA - Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.