Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Üveghang Akadémia 7. – A hegedű művészete | Egy újfajta virtuozitás születéseFolytatja zenei oktatássorozatát a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet, amelynek meghívottja a Kaganovskiy duó lesz. Az előadásra 2022. október 28-án kerül sor, 18 órakor a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban, amelynek témája ezúttal a hegedű művészete, egy újfajta virtuozitás születése, a hegedűkészítés alapjai, történelmi háttere, és gyakorlati bepillantás műhelytitkokba: egy Artur Kaganovskiy által készített hegedű, brácsa és cselló bemutatása, valamint összehasonlítása egy 1720-as Carlo Antonio Testore hegedűvel lesz.


Műsoron:
Alessandro Rolla (1757- 1841): Duó Concertante hegedűre és brácsára Esz dúrban, No.1 Niccolò Paganini (1782 – 1840): Capriccio no.17
Johan Halvorsen (1864-1935): Passacaglia egy Händel témára

A nemzetközileg elismert, Kaganovskiy duó, 14 éve koncertezik Észak Amerika, Mexikó, és Európa különböző országaiban. Első koncertjét 2008-ban a Bowdoin Nemzetközi Zenei Fesztiválon adta, amit hamarosan a Hill and Hollow Music Series meghívása, több koncertsorozat és CD felvétel követett. Azóta többek között felléptek a Chicago Symphony Centerben, a New York-i Juilliard Schoolban, és a Carnegie Hallban is. Mint különböző zenekarok duó szólistái játszottak a New York-i Spectrum Szimfonikus Zenekarral, a mexikói Guadalajarai Kamarazenekarral, a Moldovai Kamarazenekarral, és a Kolozsvári „Transilvania” Filharmóniával is.

A pénteki koncerten egy Artur Kaganovskiy által készített, 2018-ban alkotott brácsán, és egy 1720-ban készült, „Ex-Pikayzen” Carlo Antonio Testore hangszeren zenélnek majd.

A házaspár 2022 áprilisától a nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota havi rendszerességgel fellépő „Kaganovskiy Zenei Esték” alapítója, művészeti igazgatója.

Artur Kaganovskiy
Az erőteljes és gazdag hegedűhangjáról, virtuóz technikájáról, kivételes zeneiségérốl ismert hegedűművészt hat éves korában fedezte fel és vette szárnyai alá a legendás hírű Isaac Stern, így az 1986-ban, Oroszországban született Artur Kaganovskiy családjával az Egyesült Államokba emigrált. Egyetemi és mesteri tanulmányait a New York-i Juilliard School-ban végezte. Tanárai között olyan kiválóságokat említhetünk, mint Grigory Kalinovsky, Lewis Kaplan, Masao Kawasaki és Philip Setzer. Karrierje 2007-ben robbanásszerűen bontakozott ki, amikor a Waldo Mayo Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettjeként a Carnegie Hall Stern Auditoriumában, David Gilbert vezényletével, a New York-i Filharmonikusokkal debütált. Számtalan koncertet adott Európa-szerte, Észak- és Dél-Amerikában, Kínában, olyan zenekarok szólistájaként, mint a kaliforniai Napa Valley Szimfonikusok, a spanyolországi Bilbao Szimfonikus Zenekar, a kínai Harbin Nemzeti Filharmónia, az Ukrán Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Nándorfehérvári Filharmonikus Zenekar, a kolozsvári „Transilvania” Filharmónia, vagy a Salzburgi Kamaraszólisták. Kamarazenészként Pinchas Zukerman, Grigory Kalinovsky, Zakhar Bron, Joseph Silverstein és Michael Tree partnereként játszhatott. A Grammy Bizottságnak 2018 óta tagja.

Emlékezetes fellépései közé soroljuk James Newton Howard hegedűre és zenekarra írt műveinek interpretációját a bilbaoi Palacio Euskalduna-ban, a baszk nagyváros Szimfonikus Zenekarával, James Newton Howard vezényletével. Egy másik sikeres spanyolországi turné keretében, 2019 áprilisában, Shlomo Mintz hegedűművésszel és a Salzburgi Kamaraszólistákkal Bach kettősversenyét szólaltatták meg. Szóló és karmesteri karrierje mellett, Artur Kaganovskiy mester-kurzusokat is tartott az IKSEV Művészeti Alapítvány szervezésében a törökországi lzmirben, az ESRA Alapítvány programjában Budapesten, a Frost School of Music támogatásával a Miami Állami Egyetemen és a mexikói Guadalajara Egyetemen. Szabadidejében hegedűket, mély- hegedűket és csellókat készít. Kedves instrumentuma azonban egy 1720-ban készült Carlo Antonio Testore ..Ex-V.Pikayzen" hegedű, legfontosabb társa a világ koncertpódiumain.

Eszter Kaganovskiy
Hegedű és brácsatanulmányait Kóródi Vass Attila irányításával, a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában kezdte, ahol 1997-től Derzsi Albert tanítványa. Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián, Sorin Gherbanovschi brácsaosztályában folytatta. Mesteri diplomát, teljes ösztöndíjjal, a Western Illinois Egyetemen szerzett 2007-ben, majd ugyancsak teljes ösztöndíjjal nyerte el az előadói diploma fokozatot Rami Solomonow brácsaosztályában, 2009-ben, a chicagói DePaul egyetemen. Részt vett a bayreuthi Nemzetközi Zenei Fesztiválon, és a svájci Verbier Fesztiválon, valamint Charles Pikler, Christian Euler, Erdélyi Csaba, Ralph Fielding, Daniel Avshalomov, és Lawrence Dutton mesterkurzusain. A Chicago Symphony Előzenekarának, a Civic Orchestra of Chicagónak 2007-től két évig volt szerződtetett tagja. 2009 és 2019 között New Yorkban élt, majd 2019-ben a nagyváradi Filharmóniához szerződik, amelynek azóta is tagja. Szólistaként fellépett a Spectrum Szimfonikus Zenekarral New Yorkban, a guadalajarai Higinio Ruvalcaba zenekarral Mexikóban, a kisinyovi Kamarazenekarral Moldovában, illetve a Székelyföldi- és a kolozsvári Transilvania Filharmóniával. Kamarazenészként rendszeresen játszott a Metropolitán Opera Zenekar és a New York-i Filharmónikusok művészeivel a Lincoln Centerben és a Carnegie Hallban. Pályája során olyan kiváló művészekkel kamarazenélt, mint Ilya Kaler, Rami Solomonow, Robert Levin, Gernot Sussmuth, Alexander Fiterstein, Mark Peskanov, Anthony Newman, Artur Kaganovskiy, és mint zenekari játékos olyan karmesterek vezénylete alatt játszott, mint Pierre Boulez, Bernard Haitink, Seiji Ozawa, Essa-Pekka Salonen, Sir Mark Elder, Kent Nagano, a lift Colnkt és Oliver Knussen.

Szervezők: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség, Sepsi Rádió

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.