Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Éjszakák a Zenben - Balázs Imre József könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön2023. február 3-án, pénteken 18 órától Balázs Imre József kolozsvári költő legutóbbi, Éjszakák a zenben című verskötetét mutatjuk be könyvtárunk olvasótermében. A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa György Evelin irodalmár lesz.

A budapesti Prae és a marosvásárhelyi Lector Kiadó gondozásában 2022-ben megjelent könyv, fülszövege szerint, „… egy sokdimenziós labirintus. Útjai egyenrangúak, vezessenek szobákon, kihűlt világítótornyok romjain vagy hegyek mélységes mélyén át. A szörnyek nem hiányoznak; hol a Gringottsból kitörő sárkány repül az olvasó fölé, hol Smaug félig nyitott szemébe kell belenéznie, hogy továbbhaladhasson a legmélyebb titkokat rejtő lény: önmaga felé.”

Balázs Imre József (1976, Székelyudvarhely): József Attila-díjas költő, irodalomtörténész és -kritikus, esszéíró, műfordító, szerkesztő, egyetemi oktató.
1998-ban diplomázott a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar–angol szakán, ugyanattól az évtől tanít az egyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszékén. 1999 óta a kolozsvári Korunk kulturális folyóirat irodalmi és kritikarovatának szerkesztője, 2008 és 2012 között a lap főszerkesztője.
Debütkötete óta (Ismét másnap, versek, 1998) közel huszonöt vers-, tanulmány-, esszé és fordításkötete jelent meg, magyarul, románul és angolul, emellett közel tizenöt kötetet jegyez (társ)szerkesztőként, a 20. századi és kortárs magyar irodalom témakörében.

Legutóbbi önálló kötetei: Hadikórház a város szélén (publicisztikai írások, 2013); Jung a gépteremben (versek, 2014); Erdélyi magyar irodalom-olvasatok. Tanulmányok, esszék, kritikák (2015); Álomfarsang (gyermekversek, 2015); A tenger (gyermekversek, 2016); Ezeregy mondat. Kritikák a kortárs irodalomról (2017); Gellu Naum: Zebegény, a pingvin (Cartea cu Apolodor, műfordítás, Majtényi Erikkel közösen, 2018); Kirándulás a felhőben (régi és új gyermekversek, 2018); Max Blecher: Áttetsző test (Corp transparent, műfordítás, 2018); Üvegfej és homokóra. Déry Tibor korai műveiről (2019); Madárábécé (gyermekversek, 2020); A szürrealizmus története a magyar irodalmi mezőben (2021); Egyformázni, különbözni (gyermekversek, 2022); Éjszakák a zenben (versek, 2022).

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.