Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Gyulai Líviusz grafikusművész Utazás című kiállítása az Erdélyi Művészeti KözpontbanKovászna Megyei Művelődési Központ és az Erdélyi Művészeti Központ szervezésében kerül sor Gyulai Líviusz (1937–2021) grafikusművész Utazás című kiállítására, amely 2023. március 17-én, pénteken 18 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ 3. emeleti kiállítóterében.

Házigazdaként dr. Bordás Beáta művészettörténész mond köszöntőt, majd a tárlatot Ferencz S. Apor, a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kurátora, Képiró Ágnes művészettörténész és Szepessy Béla grafikusművész, a kiállítás kurátora nyitják meg.

Gyulai Líviusz 1937 telén született Baróton. A család 1946-ban a nyugat-magyarországi Sopronba repatriált. Gyermekkori olvasmányai során megismeri a nagy francia illusztrátorokat, Dorét és Daumiert. 1952-től Budapesten a Képzőművészeti Gimnáziumban folytatja tanulmányait, majd ennek elvégzése után, 1956–1962 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola grafika szakán tanult, mesterei Ék Sándor, Fónyi Géza és Kmetty János voltak.

A művész életpályáját korok, stílusok, technikák és műfajok közötti átjárás jellemzi. Mindezt minden korszakában a legmagasabb mesterségbeli tudással, alázattal és ritkaságszámba menő energikussággal tette.

Az Erdélyi Művészeti Központban rendezett kiállítás összefoglaló jellegéből adódóan igyekszik minél többet felvillantani az életműből. Jelen tárlat több mint 180 grafikai munkát, többek közt archaizáló tollrajzokat, linómetszeteket, litográfiákat és rézkarcokat mutat be. Ugyanakkor a kiállítás során megtekinthetőek lesznek Gyulai Líviusz filmjei, animációi, amelyekhez nemcsak a figuraterveket, a fázis- és háttérrajzokat készítette a művész, hanem forgatókönyveit, történeteit is maga írta, így önmagukban is önálló műtárgy értékű alkotások.

A tárlat, amely a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiemelt kísérőrendezvényeként jött létre, 2023. április 29-ig, keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombaton 10 és 16 óra között lesz látogatható.

Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület.
Partner: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.