Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Ágtól ágig – Sántha Attila könyvbemutató a Bod Péter Megyei Könyvtárban2023. március 23-án, csütörtökön 18 órától Sántha Attila költő Ágtól ágig című verskötetének bemutatója lesz a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Olvasótermében.

A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Sántha Attila költő, szakíró, 1968-ban született Kézdivásárhelyen. Kolozsváron folytatott egyetemi és magiszteri tanulmányokat, Szegeden szerzett doktori címet. Amerikai tanulmányútját követően meghatározó szerepe volt Kolozsváron a transzközép irodalmi mozgalom elindításában.

Kiadja a Székely szótárt 2004-ben, ennek folytatása lesz két másik munkája: 2018-ban a Bühnagy székely szótár, 2019-ben pedig a Székely szótár küssebb s nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak. Verseiben is sajátosan alkalmazza a székely szókincset, fogalomkört. Részt vesz az Erdélyi Magyar Írók Ligájának megalapításában, néhány évig vezeti is a szervezetet. Egy ideig tanügyminisztériumi tisztségviselő Bukarestben, később rádiózással, újságírással és -szerkesztéssel, könyvkiadással is foglalkozik.

Öt verskötete jelent meg (Münchhausen báró csodálatos versei, 1995; Az ír úr, 1999; Kemál és Amál, 2004; Razglednicák, 2013; Ágtól ágig, 2021), szakíróként legutóbbi munkái a kisebb tanulmányokat, kritikákat, glosszákat stb. tartalmazó Írások könyve (az élet apró dolgairól) – Kolozsvár, 2010, valamint a Fodor úr, a boldog óriás című Fodor Sándor-monográfia. 2019-ben Hogyan menjünk radinába a lërhëz? címmel verseit és prózáit tartalmazó kötete jelent meg.

Jelenleg Kézdiszászfaluban él, szabadúszó. Több rangos szakmai elismerése, így a József Attila-díja mellé idén a Magyarország Babérkoszorúja kitüntetésben részesítették.

Ágtól ágig című verskötetében, annak fülszövege szerint, hét emberöltő eseményei elevenednek meg, régi emberek jönnek elő, akikről sok esetben semmi egyéb nem maradt fenn, mint egy történet. Hogy hazajött, vagy nem jött haza a világháború(k)ból, s ha igen, miért; hogy kifolyt a tekenőből a kenyértészta; vagy hogyan harcoltak a szépasszonyok és a veszettség ellen. S mert ez az egy történet egy egész életet példáz, a kötet voltaképpen arról szól, hogyan érdemes élni, hogy legalább egy említés erejéig mi is fennmaradjunk utódainkban.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.