Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Recirquel: My Land – © Pályi ZsófiaVilágszínvonalú előadással tetőzik a harmincadik Szent György Napok kulturális hete: a budapesti Recirquel Társulat mutatja be a My Land című műsorszámát. Az emberiség és az anyaföld örök kapcsolatát, az emberi létezés gyökereit fókuszba állító produkció a 2018-as Edinburgh Fringe Festival keretében került bemutatásra, ahol a kritikusok több ezer program közül a legjobbnak ítélték.

A Recirquel Társulatot 2012-ben alapította Vági Bence rendező-koreográfus, mára pedig a világ egyik vezető újcirkuszi társulatává nőtte ki magát. A Paul McCartney által alapított, Liverpool Institute for Performing Arts, tánc és koreográfia szakján oklevelet szerző Vági célja kezdetektől egy közép-kelet-európai, magyar újcirkusz irányzat megteremtése volt.
Az újcirkusz: a cirkusz és a tánc különleges ötvözete: cirque dance, egy sajátos, összművészeti beütéseket mutató előadási forma.

Ha az összetevőket nézzük, akkor van egyfelől a cirkusz, amely az emberi test teljesítőképességének határait feszegeti, a lehetetlennek hitt bámulata, az életveszély izgalma lenyűgözi, megdöbbenti a nézőt. Másfelől ott van a tánc, amely a klasszikus balettből eredezteti magát, ám megtöri ennek formavilágát, mintegy kiszabadítja a testet a kötöttségek hálójából. A cirque dance-ban a két műfaj úgy találkozik egymással, hogy egyik sem a másiknak a kísérője, hanem a társa.

Ha ez így összeáll, akkor ezzel gyönyörű történetet lehet elmesélni. A My Land (Az én földem), az ember és az anyaföld közötti komplex kapcsolatot mutatja be, jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. A művészek egy földdel borított színpadról emelkednek fel, hogy személyes élettörténeteikből inspirálódva kutassák a hagyomány, a szabadság és a szeretet hármasát, teszik mindezt a fény és az árnyék játékában.

[fotók: © Pályi Zsófia (1 / 2) | © Mészáros Csaba (3)]

Érdekessége az előadásnak, hogy mind a hét artista ukrán, azt látjuk, hogy mi a kapcsolat köztük és az ők földjük, között (ezt az is hangsúlyossá teszi, hogy a zenei alap ukrán népzenére épül), illetve mi és a mi földünk között,

A Recirquel ma már ott van a világ legjobb öt újcirkusz társulata között, eddig több mint 600 előadást tartott, bejárták Észak és Dél-Amerikát.

 A 30. Szent György Napok egyik csúcselőadására április 26-án, szerdán, 20 órától kerül sor a Sepsi Arénában.

Jegyeket az eventim.ro oldalon vagy személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1. szám) lehet vásárolni. A jegyiroda minden hétköznap 8-kor nyit, és hétfőn és szerdán 16, kedden és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva.

.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.