Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Élni fogunk szabadon - fotó Kátai JocóA Háromszék Táncegyüttes aktuális évadát egy új folklórelőadás bemutatója koronázza: Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla rendezésében készül a Hazától hazáig c. produkció, melynek premierjét június 16-án és 18-án tartják. Továbbá műsoron lesz az Élni fogunk szabadon c. Petőfi-emlékműsor is.

A Hazától hazáig c. előadás létrejötte két szempontból is rendhagyó esemény a Háromszék Táncegyüttes életében. Egyrészt Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla alkotói debütációjának tekinthető, hisz a két fiatal koreográfus első alkalommal hoz létre egész estés produkciót a hivatásos táncszférában. Másrészt pedig olyan tájegységek táncai elevenednek meg, amelyek első alkalommal lesznek láthatóak az együttes színpadán. Az előadásban somogyi, rimóci hortobágyi, viski, bukovinai, nagypaládi valamint szeghalmi táncokat láthat majd a közönség. Az előadás létrejöttét a Csoóri Sándor Alap támogatja.

„Nagy vállalás ez. Elhagyjuk a megszokott erdélyi tájakat, melynek hegyei és síkságai között otthonosan mozgunk. Kilépünk abból a régióból, melynek kultúrája kisgyermekkorunk óta részét képezi az életünknek és már-már anyanyelvi szinten beszéljünk. Elindulunk nyugat felé, és egy mélyet merítünk az ottani parasztok világából, mely bár ugyanannak a szellemi kultúrának a része, mégis megannyi más és más értékeket rejt. Tesszük mindezt olyan nagy elhivatottsággal, mint akár a bukovinai vagy viski székelyek előttünk. Egyaránt találkozunk majd régre visszanyúló ősi elemekkel és új divathullámok polgárosult hagyományaival, de mindeközben lesz alkalmunk megmutatni azt is, amit otthonról hoztunk.” – fogalmaznak az alkotók.

A bemutatókra 2023. június 16-án és 18-án 19:00 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban, majd június 19-én és 20-án is megtekinthető az előadás ugyanott.

2023. június 9-én Sepsiszentgyörgyön újra bemutatják a Petőfi emléke előtt tisztelgő Élni fogunk szabadon c. folklórműsort Ivácson László rendezésében, amely az alföldi tájon született költőnek a Székelyföld népeivel való kapcsolatát mutatja be, az 1848-1949-es évek hangulatának változatait, az aktuális események nyomán támadó lelkesedést, együttérzést.

Bővebben az előadásról: Élni fogunk szabadon - Háromszék Táncegyüttes (hte.ro)

A hagyományos évadzáró táncházat is megtartják ebben a hónapban. A pontos időpontról és helyszínről a későbbiekben tájékoztatnak.

Havi program:

Élni fogunk szabadon – Petőfi 200

  • 2023. június 9. (péntek) 17:00 óra | Sepsiszentgyörgy, Háromszék Táncstúdió

Hazától hazáig

  • 2023. június 16. (péntek) 19:00 | Sepsiszentgyörgy, Háromszék Táncstúdió – Bemutató előadás
  • 2023. június 18. (vasárnap) 19:00 | Sepsiszentgyörgy, Háromszék Táncstúdió – Bemutató előadás
  • 2023. június 19. (hétfő) 19:00 | Sepsiszentgyörgy, Háromszék Táncstúdió
  • 2023. június 20. (kedd) 19:00 | Sepsiszentgyörgy, Háromszék Táncstúdió

Az előadásokra jegyet a Központi Jegyirodában vásárolhatnak az érdeklődők.

Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn és szerdán 8-16 óra között, kedden és csütörtökön 8-18 óra között, pénteken 8-15 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267-312104.

A Hazától hazáig c. új előadás létrejöttét valamint a sepsiszentgyörgyi táncházak megvalósítását a Csoóri Sándor Alap támogatja.
A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

* Fotó Kátai Jocó

 

 

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.