Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Üveghang Akadémia II/4. – Egyedülálló zenei élményt ígér a Balkan Union előadásaA Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív minden zenekedvelőt az Üveghang Akadémia zenei ismeretterjesztő képzés második évfolyamának, negyedik előadására, 2023. június 15-én, 19 órai kezdettel, a Park Hotel Di Stefano termébe.

Az alkalom témája ritkán hallható zenei csemege: utazás a balkánon - lélek, szenvedély és a hagyomány ötvöződése, különböző tájak és kultúrák találkozási pontján. Meghívott előadó: a magyarországi Balkan Union zenekar.

A Balkan Union a kelet-európai hagyományokat örző zenészek csoportja, a modern zene elemeivel ötvözik népzenei hagyományunkat, megőrizve azok eredetiségét. A zenekart, briliáns gitárjátékáról és erőteljes énekhangjáról ismert Tóth Bagi Csaba alapította, akinek blues alapokon nyugvó gitárjátékára nagy hatással vannak balkáni gyökerei, magyar zenei neveltetése, valamint több évtizedes nemzetközi turnézása a neves gitárossal, Al Di Meola-val. A világot járt, világhírességekkel (Al Di Meola, Trilok Gurtu, Mike Stern, Gonzalo Rubalcaba) zenélő és dolgozó a magyar Gary Moore-nak tartott gitáros ritkaságszámba menő szereplései mindig igazi zenei kuriózumnak számítanak és több korosztály rajongótáborát vonzzák. Doboknál a Fonogram-díjas, állami kitüntetett zeneművész, Kertész Ákos bűvöli el káprázatos hangszeres játékával a közönséget. A zenekar nem lehet teljes a Prima Primissima díjas Máthé László nélkül, aki számos világhírű produkcióban szerepel és basszusgitáron ad biztos alapot a koncerteknek.

2012-ben jelent meg a Balkan Union első lemeze az „Aved Ivenda”. A tradícionális magyar, szerb és macedón dallamokra és ritmusokra épülő eredeti szerzeményekből álló album olyan világhírű művészek figyelmét keltette fel, mint Al Di Meola, Dave Weckl, Ernie Adams és Butch Thomas, a kubai ütőhangszeres, Gumbi Ortiz és az olasz harmonika virtuóz, Fausto Beccalossi, akik vendégszereplésükkel jelzik elismerésüket a zenekar által képviselt értékek iránt.

A Balkan Union 2017-ben adta ki második stúdióalbumát Gonzalo Rubalcaba, Fausto Beccalossi, Rhani Krija, Tina Guo, Ismail Lumanovski, Christiane Karam közreműködésével.

A zenekar tagjai: Básits Branka – ének, Tóth Bagi Csaba - gitár, ének, Eredics Dávid - szaxofon, klarinét, kaval, Kertész Ákos - dob és ütős hangszerek , Máthé László – basszusgitár.

Az eseményre a belépő változatlanul, szimbolikus 10 RON.

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Partner: Park Hotel
Támogató: NKA

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.