Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Árnyalatok – Újabb időszakos kiállítás nyílik a LábasházbanA Székely Nemzeti Múzeum 2023. június 24-én, szombaton 19 órakor újabb időszakos kiállítását nyitja a Lábasházban. Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által szervezett Árnyalatok című tárlat megnyitója az idei Múzeumok Éjszakája rendezvény nyitóeseménye.

A kiállítás természetes növényi színezékekkel festett gyapjúszőtteseket és selymeket, fonott kosarakat, valamint írott tojásokat mutat be.

A kiállítók közül Kozma Ilona, kosárfonó, népi iparművész, Páll Etelka növényi festő, szövő huszonéves múlttal rendelkeznek szakmájukban, jelen kiállításban hosszas kísérletezés és alapos munka harmonikus ötvözetével a természetben rejlő lehetőségekre és szépségre világítanak rá. A kiállított kosarak mintáját a különböző színű és fajtájú vesszők használata teremti meg a maguk természetességében. A gyapjúszőttes kiállítási darabok színpalettája is a természetből merít, viszont ezt a növényi festés technikájának köszönhetően valósítja meg.

A tárlaton megtekinthetőek lesznek Borbély Izabella festett selymei, a Portéka Egyesület, valamint Opra Etelka kézdivásárhelyi tojásíró növényi festékekkel festett tojásai, utóbbiak Kakas Zoltán gyűjteményéből.

A kiállítást megnyitja dr. Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató, muzeológus.
Jelen lesznek: Páll Etelka szövő, növényi festő és Borbély Izabella, selyemfestő.

A megnyitón közreműködik Dombi Rózsa, a Háromszék Táncegyüttes tagja.

A megnyitót követően a résztvevők kipróbálhatják a növényi festés fortélyait.

 

A kiállítás 2023. augusztus 31-ig látogatható a Lábasház nyitvatartási rendje szerint hétköznap 9 és 16, hétvégén 10 és 14 óra között.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.