Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Ady József (1950–1991) grafikus és festőművész kiállítása az Erdélyi Művészeti Központban2023. június 24-én, szombaton 18 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében Ady József (1950–1991) grafikus és festőművész kiállítása. A tárlatot annak kurátorai, dr. Bordás Beáta művészettörténész és Novotny Tihamér, MMA Életút-díjas művészeti író nyitják meg.

 

Ady József

A református papi családban nevelkedő fiatal Adyt elsősorban az irodalom és a zene érdekelte, s csak az érettségi utáni katonai szolgálat (1970–1971) alatt kezdett el komolyabban rajzolni. A hetvenes évek elején bekapcsolódott a marosvásárhelyi Café Tutun köré csoportosuló avantgárd mozgalmakba, amelyekből később a MAMŰ (Marosvásárhelyi Műhely) csoport kialakult. Négy sikertelen felvételi kísérlet után 1975-ben jutott be a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1979-ben a festészet szakon végzett, országos szinten a legmagasabb átlaggal.

A kolozsvári főiskola elvégzése után az első alkotói periódusában főleg akvarellel és vegyes technikával dolgozott, majd az 1981–1983 közötti újabb korszakra a linómetszetek voltak jellemzőek. A következő három évben jórészt szénnel rajzolt, illetve Ambrus Lajossal közös akciókat (a Házsongárdi temetőben, a kolozsvári szemétdombon), performanszokat hajtott végre. Egy több éves, alkotói csenddel jellemezhető nehéz időszak után a Magyarországra való áttelepedést követően, 1990 elejétől kezdve újult erővel és megszállottan dolgozott. Életének utolsó két évében erőteljes, drámai, a korábbiaknál agresszívebb, mélyebb és dinamikusabb műveket készített, többnyire vegyes technikával (ceruza, szén, akvarell, akril stb. felhasználásával). Saját bevallása szerint alkotásai a negatív érzéseinek (szorongás, félelem, kilátástalanság) és világképének közvetítését kísérelték meg.

orai, dr. Bordás Beáta művészettörténész és Novotny Tihamér, MMA Életút-díjas művészeti író nyitják meg.

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.