Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

SepsiClassic – 2023 – SepsiszentgyörgyAz első komolyzenei fesztiválra 2023. július 6. és 9. között kerül sor.

Sepsiszentgyörgy első komolyzenei fesztiváljának, a SepsiClassic részleteiről Vargha Fruzsina alpolgármester, Ványolós-Albert Sarolta, a SepsiClassic szervezője és Lőfi Gellért, a fesztivál szakmai tanácsadója sajtótájékoztató keretében számoltak be.

„Új fesztivállal bővítjük a sepsiszentgyörgyi események listáját. Az első komolyzenei fesztivál kiindulópontja az évek óta már működő hangversenyévad, amelynek kapcsán az az igény merült felt, hogy távolabbról érkező, nemzetközileg elismert előadókkal is lehetne bővíteni a komolyzene kedvelők számára a kínálatot. Azt reméljük, hogy ezzel az első alkalommal, ám minőségi kínálattal megszervezett fesztivállal különleges zenei és közösségi élményt biztosítunk majd a városban és a régióban élők számára, továbbá azt is, hogy a fiatalokat is sikerül majd megszólítanunk”.– mondta Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

„Sepsiszentgyörgyön valóban van rá igény, hogy a kultúra házhoz menjen és a zeneileg sokszínű Európából közelebb jöjjön hozzánk, hiszen nem mindig és mindenkinek van lehetősége elmenni a távolabbi kulturális eseményekre. Ugyanakkor zenei tehetségekben is bővelkedünk, akik mindig fontosak a városnak, és Sepsiszentgyörgyön kitűnő zenei oktatásban lehet részük a fiataloknak. Bízom benne, hogy ez egy hagyományteremtő fesztivál lesz, ahová máshonnan is szívesen eljönnek majd a látogatók.” – hangsúlyozta Lőfi Gellért, a fesztivál szakmai tanácsadója, majd bemutatta a fellépőket és a műsort. Kiemelte, hogy szinte minden koncerten csatalkozik egy-egy helyi tehetség is a fellépőkhöz, akik különleges figyelmet érdemelnek.

Július 6-án, csütörtökön 19:30-tól a Kaganovskiy Virtuózok egy romantikus koncerttel, a Salut d'amour című produkciójával kezdődik a fesztivál a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. A kamarakoncertre való ráhangolódásban nagy szerepe lesz a kézdivásárhelyi tehetséges hegedűművész, Furus Ábel játékának. Műsoron: Edward Elgar: Vonósszerenád op. 20; Jean Sibelius: Impromptu op. 5; Pjotr Iljics Csajkovszkij: Vonósszerenád op. 48. Szólisták: Artur Kaganovskiy, Simina Croitoru.

A fesztivál második napján, július 7-én Kolonits Klára Kossuth-díjas operaénekesnő A nyár virágai című szólókoncertjére kerül sor 17:30 órai kezdettel, az Olt utcai Árkosi Kulturális Központban. Az énekesnőt Zsoldos Bálint zongoraművész kíséri, aki szólistaként és kamarazenészként is gyakori vendége a magyarországi és külföldi koncertéletnek. A produkcióban közreműködik még Keresztes Antónia énekes, a Plugor Sándor Művészeti Líceum 11. osztályos diákja. Az előadók a romantika nagyjaitól, Tchaikovskytól, Brahmstól és Griegtől gondosan válogatott repertoárját hallhatja majd a közönség.

Szintén július 7-én, 19:30-tól megszólal a Krisztus Király templom orgonája Somogyi-Tóth Dániel nemzetközileg elismert orgonaművész és karmesternek köszönhetően, hozzá csatlakozik Kádár János Balázs sepsiszentgyörgyi klarinétművész. Műsoron: Purcell: Trumpet voluntary; A. Vivaldi–J.S. Bach: a-moll concerto BWV593; A. Vivaldi–Somogyi-Tóth D.: G-dúr concerto Op. 3. No. 3.; J.S. Bach: C-dúr toccata, adagio és fúga BWV564; Purcell–Lehotka: Szvit billentyűs hangszerre; J.S. Bach: d-moll toccata és fúga BWV565.

A szombati nap teljes programjának a Székely Nemzeti Múzeum frissen felújított, de régi zenei hagyománnyal rendelkező Bartók terme ad otthont. Bár a felújított múzeum hivatalos megnyitására idén ősszel kerül majd sor, a Bartók terem már most különleges helyszínt biztosít a rendkívüli koncerteknek.

17:30-tól Radnóti Róza zongoraművész Ligeti György világhírű magyar zeneszerző születésének centenáriuma alkalmából Ligeti 100 – Miniatúrák Bartók és Ligeti műveiből címmel ad zongoraestet. Előtte, Dénes Dorottya helyi tehetség örvendezteti meg gordonkajátékával a hallgatóságot. Műsoron: Ligeti: Musica ricercata 25’ és Bartók: 14 Bagatell 25’.

19:45-től Veress Ábel kézdivásárhelyi zongoraművész és zenész barátai: Kiss Lucia cselló- és Kóbor Éva hegedűművész kamarakoncertje tölti majd be a teret. A program első részében Dénes Dorottya és Sebestyén-Lázár Regina helyi tehetségek lépnek fel. Műsoron: Bartók Béla: 1. Rapszódia; P. I. Tchaikovsky: a-moll zongoratrió. A kamarakoncerten Bogányi Gergely zongorajátéka is hallható lesz.

A nap fénypontja a 20:45-től kezdődő Bogányi Gergely magyarországi Kossuth-, Liszt-, és Príma-díjas zongoraművész szólókoncertje. Erre az alkalomra a művész magával hozza „Bogányi-zongora”-ként emlegetett különleges hangszerét. Nyitányként Sebestyén-Lázár Regina és Dénes Dorottya, a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzős diákjai saját szerzeményt adnak elő, majd Bogányi Gergely és Veress Ábel zongoraművészek négykezes zongoradarabbal készülnek. Az estén Chopin, Liszt, Brahms és Bartók Béla művei, valamint Tchaikovsky a-moll zongoratriója lesz hallható.

A fesztivál utolsó napján, július 9-én 17:30-tól Szőcs Botond sepsiszentgyörgyi zongoraművésznek és barátainak – Filip Zsombor gitár-, Csoma Attila tuba- és Mădălina Bourceanu énekművésznek kamarakoncertjére kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében. Műsoron: Astor Piazzolla: Invierno Porteño; Joaquin Rodrigo: Concierto de Aranjuez – Adagio; Serghei Rachmaninov: Son, Ne poy krasavitsa pri mne; Franz Schubert: Gretchen am Spinnrade; Anton Rubinstein: Noci; Edvard Grieg: Solveig's Song; Francis Poulenc: Les chemins de l'amour; Jules Massenet: Elegie; Fernando Obradors: El vito; Frietz Kropsch: A pince mélyén; Ionel Dumitru: Román tánc; Kodály Zoltán: Kállai kettős; Grigoraș Dinicu–Csoma Attila: Ciocârlia; Frederic Chopin: Nocturn; Ciprian Porumbescu–Szőcs Botond: Ballada.

A SepsiClassic Komolyzenei Fesztivál záróakkordja a Temesvári Banatul Filharmónia szimfonikus koncertje lesz 19:30-tól a Krisztus Király templomban. Vezényel: Cristian Spătaru karmester, szólista: Balogh Ádám zongoraművész. A nagy múltú, 60 tagú szimfonikus zenekar első alkalommal koncertezik Sepsiszentgyörgyön. Műsoron: Bartók Béla: Román népi táncok; L. van Beethoven: 4. Zongoraverseny és 5. Szimfónia.

A jegyek ára 40 és 30 lej között váltakozik, kedvezményesen 20 és 15 lejért válthatnak a tanulók és nyugdíjasok belépőt. Jegyeket elővételben az eventim.ro oldalon és a Városi Jegyirodában lehet beszerezni, de lehetőség lesz a helyszíni jegyvásárlásra is előadások előtt 30 perccel. A jegyiroda hétfőn és szerdán 8:00-16:00 óra között, kedden és csütörtökön 18:00, pénteken 15:00 óráig tart nyitva.

Koncertek az Erzsébet parkban, zenetörténeti előadások a Művész Moziban

Ványolós Albert Sarolta, a SepsiClassic szervezője kiemelte, hogy ingyenes programokra is sor kerül a fesztiválon. Csütörtökön és pénteken 10 órai kezdettel Zsoldos Dávid zongoraművész és zenetörténész előadásain lehet díjmentesen részt venni a Művész Moziban. Zsoldos Dávid hihetetlen szakmai tudásához, nagy alázat és jó előadóképesség társul. Tükörfordítás: Bach és Händel illetve Tükörfordítás: Liszt és Paderewski címet viselő előadásai révén számos érdekes, hasznos és tanulságos történetet vihetnek magukkal a résztvevők.

Pénteken, július 7-én 16:30-tól a Lilium Quartet klasszikus vonósnégyesének muzsikája fogja megörvendeztetni még a „gyanútlan” járókelőket is az Erzsébet parkban. A zenei formáció tagjai: Gáspár Csaba (I. hegedű), Ráduly Zsófia (II. hegedű), Fazakas Albert (brácsa) és Tóth-Györbíró Apor (cselló). Műsoron: W. A. Mozart: Divertimento in D; A. Vivaldi: Concerto grosso in D minor; Antonín Dvořák: Humoresque; Jerry Bock: Sunrise, Sunset; Leroy Anderson: Blue Tango.

Vasárnap, szintén 16:30-tól, a csíkszeredai Clarinetto Kamarazenekar varázsol jó hangulatot a kellemes miliőbe. A zenekar tagjai – Jánosy Anna, Korodi Erik, András Bálint, Székely István – olyan klarinétművészek, akik egyetemista koruktól együtt zenélnek és folyamatosan képzik magukat.

„Ingyenes, a komolyzenéhez kapcsolódó filmvetítésekkel is készülünk a Művész Moziban, a filmekről és a részletekről a későbbiekben részletesen adunk tájékoztatást.” – zárta a sajtótájékoztatót Ványolós Albert Sarolta, a rendezvény szervezője.

A rendezvény teljes programja, jegyárak és további részletek elérhetők a sepsiclassic.ro oldalon és a fesztivál hivatalos Facebook oldalán. Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület.

Clarinetto Kamarazenekar | 2023. július 9., vasárnap

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.