Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Üveghang Akadémia II/5. – Marokkó zenéjeA Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív minden zenekedvelőt az Üveghang Akadémia zenei ismeretterjesztő képzés idei ötödik előadására, 2023. július 12-én, 19 órai kezdettel, a Park Hotel Di Stefano termébe. Ezúttal a marokkói zene titokzatos világába kalauzol el Saïd Chalaban (HU).

A zenekar frontembere, Saïd Tichiti Marokkó déli részén született, berber anya és fekete-afrikai apa gyermekeként. Családjának minden tagja autodidakta muzsikus. Gyerekként ösztönösen szívta magába a berber kultúra zenei hagyományait. A marokkói Színházművészeti Egyetem színész szakán diplomázott, majd ösztöndíjjal 1996-tól két évig nemzetközi kulturális menedzsmentet tanult Franciaországban, ahol volt alkalma megismerkedni az európai zenei trendekkel. 1998 óta él Magyarországon, az érkezését követő egy évben alapította meg helyi zenészekből álló együttesét.

Az egyetlen marokkói (afro-arab) zenét játszó formáció Magyarországon. Az észak-afrikai berber és gnawa zenei hagyományokból építkezik. Ezt az ősi, több, mint 4000 éves szakrális transz-zenei világot kiváló népzenészekkel és jazz-muzsikusokkal közösen varázsolja olyan világzenei egyveleggé, mely egyaránt magában foglalja az afro-arab tradicionális zene lüktetését, a kelet-európai és balkáni zene motívumait és a virtuóz jazzszólamokat. Rendkívül nagy szerepük van a különböző marokkói zenei műfajokat magyarországi és közép-európai népszerűsítésében. 2000-ben jelent meg első lemezük Moroccan Nomad címmel, amelyen keveredtek a magyar, spanyol, indiai, bolgár hatások, de a zenekar megtartotta afrikai-arab gyökereit is. További albumaik: Moroccan Spring, Albaraka és Transzolok; a Hashish Free a Chalaban ötödik nagylemeze. 20 éves fennállásuk eredménye: 6 lemez és számos koncert: Magyarországon, Romániában, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, a casablancai Rawafiden és az agadiri Timitaron marokkói fesztiválokon.

2022-ben új fejezet nyílt Said Tichiti szakmai életében: új néven, új hangzással, új alkotótársakkal folytatta a megkezdett utat. Friss projetktjében az ősi gnawa, shaabi és hasszáni dalok találkoznak olyan nyugati zsánerekkel, mint dub, funk, vagy a pszihedelikus rock. Kimelkedően sikeres, egyhónapos turnén voltak Észak-Amerikában, játszottak New Yorktól és Los Angelestől, Chigagon, Montrealon és San Franciscon át, egészen New Orleansig.

Saïd Tichiti hazájától távol a marokkói tradíciók nagykövete, de a különböző kultúrák képviselőit is előszeretettel invitálja közös örömzenélésre. Szervezett már koncertet a ramadan-hanuka-karácsony jegyében, valamint gyakori vendége a budapesti klubélet világ-, népzenei és jazz estjeinek.

A zenekar tagjai: Said Chalaban – ének, guembri, oud és ütőhangszerek; Kálmán András – billentyűs hangszerek; Mészáros Ádám – gitár; Koroknay András – basszus gitár; Krecsmary Zsolt – dob.

Az előadás időtartama várhatóan 60 perc. Az eseményre a belépő a megszokott mód szerint, felnőtteknek szimbolikus 10 RON, gyermekeknek/diákoknak ingyenes.

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Partner: Park Hotel
Támogató: NKA

 

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.