Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Nő létére – Ballun Viktória, Kovács Csonga Anikó és Kun Fruzsina képzőművészeti kiállításaA Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, az MMA támogatásával hozta létre a „Nő létére” című Ballun Viktória, Kovács Csonga Anikó és Kun Fruzsina alkotásait magába foglaló képzőművészeti kiállítást, melynek megnyitójára 2023. szeptember 26-án kerül sor, az Árkosi Kulturális Központban, 17 órai kezdettel. A kiállítás kurátora: Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője. A különleges képzőművészeti anyag három hétig, 2023. október 17-ig tekinthető meg.

A rendezvény kapcsolódika egy tágabb művészeti körforgásba is, a Sepsiszentgyörgyön éppen akkor zajló Eva FilmMakers Fest harmadik kiadásának programjába, mely Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló fesztiválja. Amit 2021 őszén azzal a szándékkal hívtak életre, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben -, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek. Az idei kiadást a múlt és a jelen ötvözése jellemzi, új filmeket vetítenek a korszakalkotó produkciók mellett.

A női alkotók művészetén keresztül három ország és három régió párbeszéde valósul meg, hiszen a magyarországi és felvidéki alkotó művei egy erdélyi galériában találják meg a közös árnyalatokat és metszéspontokat, Székelyföld pezsgő képzőművészeti élete keretében. Az alkotók három párhuzamos - mind technikájában, tematikájában, és művészi ars poetikájában – de rokon vonásokat mutató közös gyűjteménnyel mutatkoznak be. Már a tárlat címe is dialógus indító, sugallja a jelképes összekacsintást és közös sarokpontok felfedezésének igényét a Kárpát –medence bármely pontján.

A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet számára mindig fontos volt, hogy olyan alkotókat állítson előtérbe, akik rendkívüliek, de nem a mainstreem képviselői. Ennek mentén hozta létre a nyolc roma képzőmésznő alkotásainak tárlatát 2018-ban, 2022-ben a révkomáromi Limes Galériában határokon átívelő képzőművészeti kiállítás megszervezésében vállalt aktív szerepet, 2022 áprilisában pedig a Szent György Napok keretében, egy az elfelejtés mezsgyéjén álló technika, a tűzzománc művészet egyik kiemelkedő művelőjének Anastazia Vdovkinának munkásságából rendeztünk tárlatot.

A kiállítás olyan interkulturális párbeszéd megteremtését tűzte ki célul, ahol felvidéki, erdélyi és anyaországi művészek saját kultúrájuk összetettsége mellett, a két országrész különbözőségeinek találkozási, lehetséges kapcsolódási pontjait keresi. A művészet egyetemessége a legmeghatározóbb pont, mely feloldja a határokat és szellemi egységgé formálja az alkotók műveit.

Komáromi lokálpatrióta, a valójában Nagykanizsa szülötte Ballun Viktória, aki különleges virtuóz technikájával bemutatkozott már jelen székelyföldi galériában. A szentmihályfalvi Kovács Csonga Anikó Sepsiszentgyörgyön rangos szakmai elismerést nyert el, mégpedig 2022-ben a VII. Székelyföldi Grafikai Biénnálén a MAMŰ Társaság díját. „Kun Fruzsina – festményeinek bonyolult rétegzettsége, olyan vizuális látványt teremt, amely egyszerre szimbolizálja saját látásom folytonos alakulását és a másik belső világához való teljes hozzáférhetetlenséget.”(Kocsis Katica).

A képzőművészetekben, mind a művészetekben egyaránt, érdemes elgondolkodni a férfi és női művészek arányáról, ha ezt akármilyen szinten megvizsgáljuk, akkor hamar kitetszik, hogy mennyivel nehezebb érvényesülni nőként. „A külföldi felmérésekből látszik, hogy például a 70-es évekhez képest javuló tendenciát mutat az előbb említett arány, de nagyon lassan érzékelhetők ezek az apró változások. Már vannak olyan külföldi intézmények, amelyek kifejezetten női alkotókra vagy a feminista művészetre fókuszálnak, hogy a nők még inkább előtérbe kerüljenek.” - születnek meg az elméleti gondolatok a női képzőművészek alkotásai folyamán. A hazai arányokat tekintve nem figyelhető meg ilyen szembetűnő férfiuralom, de ez nem jelenti azt, hogy a női művészek helyzete nálunk könnyebb.

Kovács Csonga Anikó a korábbi Interszekciók régiókat egyesítő kiállításon így nyilatkozik : „Szakmai eszmecserét indítottunk az útjára és baráti kéznyújtással fordultunk egymás felé a koncepciónk lényege, hogy kapcsolatok jöjjenek létre, gondolatok találkozzanak egymással”. Az interszekció kereszteződést, találkozási pontot, metszéspontot jelent. A felvidéki képzőművészeti egyesület már 2018-ban kezdeményezte a határon átívelő együttműködést, ahol az aktív eszmecsere volt az elsődleges cél. Ekkor a Parola címmel létrejövő tárlaton mutatkoztak be a határon túli képzőművészek, ezt a gondolatot szerettük volna az idei eseményen tovább folytatni.

A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet kiemelt céljai közt szerepel, hogy a régiók kulturális értékeire irányítsa a közönség figyelmét. Mi lenne figyelemkeltőbb, mint három női alkotó, különféle régiókból, változatos világlátással, egyéni és egyedi látásmóddal.

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Partnerek: Árkosi Kulturális Központ, Eva FilmMakers Fest
Támogatók: MMA, Komárom Város Önkormányzata

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.