Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Szőcs Anna: Édesanyám rózsafája - könyvbemutatóA Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív minden érdeklődőt Szőcs Anna Édesanyám rózsafája című kötetének sepsiszentgyörgyi bemutatójára 2023. október 19-én, 17 órai kezdettel, a Bod Péter Megyei Könyvtár dísztermébe.

A szerző részvételével zajló eseményen a kiadványt annak szerkesztője, Oláh-Gál Elvira ismerteti. A beszélgetés moderátora: Erőss Bulcsú tanár, tanácsadó. Az érdeklődőket a szervezők részéről Szebeni Zsuzsanna intézetvezető köszönti.

Az író személyes élettörténetén keresztül betekintést nyerhetünk egy csángómagyar település, a Bákó megyei Pusztina mindennapjaiba, a kisebbségi lét küzdelmeibe, egyszersmind elkalauzol a csángó-magyar kultúra hihetetlen gazdag és archaikus, hagyomány és hiedelem világába. Végigvezet minket a gyermekkorán, miközben bemutatja a családját, a falusi közösség működését és felidézi az élő csángó tradíciókat és szokásokat, amelyeket személyes történetekkel gazdagít. A kötetet gazdag képanyag teszi még értékesebbé, mely a szerző magánarchívumából, valamint a Kisebbségekért – Pro Minoritate archívumából származik.

„Az élettörténet ideiglenes, átmeneti és állandó állomásain (Pusztina, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Budapest, Zánka) a mikrovilág is feltárul akkor, amikor Szőcs Anna a nyilvános, a személyes és a titkos életéből felfedi a felfedhetőt. [...] Minden adott volt ahhoz, hogy elvesszen. Hogy a gyermekkor kétarcúságában ne higgyen a szeretet mindenhatóságában. Hogy a kommunizmus terrorjában a gonoszság megkeserítse. Hogy a kisebbség kisebbségeként fegyver vagy áldozat legyen. Hogy a családi gyászok kegyetlensége istenlázadóvá bomlassza. Hogy a hazaérkezése ne megérkezés legyen. Minden adott volt ahhoz, hogy ne sikerüljön. Csakhogy Szőcs Anna élettörténete éppen arra szolgál példát, hogy minden adott volt ahhoz is, hogy sikerüljön. És sikerült. Isten felkínálta, Szőcs Anna elfogadta. Jó választás volt.” (részlet Iancu Laura könyvhöz írt ajánlójából)

Szőcs Anna a romániai moldvai csángó faluban, Pusztinában, 1958. július 18-án, sokgyermekes családban ötödikként jött a világra. Édesanyja a háztartást vezette, és a gyerekeket nevelte, mint minden csángó asszony. Édesapja kosárfonásból tartotta el a családot. Az általános iskolát Pusztinában, a szakiskolát Brassóban, az esti gimnáziumot Sepsiszentgyörgyön végezte, román nyelven. Felsőfokú végzettséget Győrben szerzett, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző főiskolai Karán, magyar nyelven. 1987-ben áttelepült Magyarországra, azóta is Budapesten él. Az ő kezdeményezésére indult el a rangos Csángó Bál rendezvénysorozat, amelyet Budapesten idén már a 26. alkalommal rendeztek meg. A csángóság fennmaradása és a csángó kultúra érdekében végzett több évtizedes tevékenysége elismeréseként Magyarország köztársasági elnöke, Áder János a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta neki.

Időpont: 2023. október 19, 17 óra
Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron terme
Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

A kötet megjelenését a Nemzetközi Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Az eseményen lehetőség lesz a könyv megvásárlására (a készlet erejéig) és a szerző dedikálni fog.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.