Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Krecht Gyongyver konyvbemutatoDiákszínjátszás a Székely Mikó Kollégiumban a kezdetektől a II. világháború végéig

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel vár minden érdeklődőt (jelenlegi és volt mikós diákot különösen) Krecht Gyöngyvér Diákszínjátszás a Székely Mikó Kollégiumban a kezdetektől a II. világháború végéig című könyvének bemutatójára 2023. november 14-én, a Bod Péter Megyei Könyvtár dísztermébe, 19 órai kezdettel. A szerzővel, a könyvet megjelentető Tinta Könyvkiadó részéről Horváth Zita és Kopacz Attila beszélgetnek. Az esemény moderátora: Szebeni Zsuzsanna, színháztörténész, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője. Az alkalmat a Székely Mikó Kollégium diákjainak rövid előadása színesíti.

A kiadvány alapjául a Székely Mikó Kollégium elismert pedagógusának 2018-ban megvédett doktori dolgozata szolgált. A könyv a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai által előadott dramatikus-teátrális jellegű előadásokat, tornaünnepélyeket, zene- és énekkari előadásokat, valamint a színjátszó csoportok kialakulását tekinti át. A diákok által előadott, a tanárok által rendezett jeles eseményekhez kapcsolódó műsorok, performatív cselekedetek a kőszínház megalapításáig pótolták annak hiányát, alakították a város és a környék polgáraiból alakult közönség ízlését. A helyi újságok korabeli kiadványai, az iskolai dokumentumok, évkönyvek, a tanári gyűlések jegyzőkönyvei jelentették a téma forrását.

A diákelőadások tartalma az alkalmaktól függött, a tanintézmény diákjai előadásokat tartottak tanévnyitókon, tanévzárókon, politikai személyiségek, közméltóságok évfordulóin, a magyar irodalom nagy egyéniségeinek évfordulóin, történelmi események megünneplésén, városi ünnepségek – jótékony célú estélyek, bálok – alkalmával, egyházi ünnepségeken, egyházi méltóságok évfordulóin, az iskolaalapító gróf Mikó Imre születésének századik évfordulójára szervezett ünnepségsorozaton, Zabolán és a tanintézményben, valamint a tanintézmény zászlóavatási ünnepségén. A tanintézmény gazdag kulturális élete hatással volt a városéra is, alakította polgárainak ízlésvilágát. Olyan mintát teremtett, amelyet a tanintézmény jelenleg is követ. A diákszínjátszás egyik nagy érdeme az, hogy jelentősen hozzájárult a színházat kedvelő és igényes közönség formálásához, így az 1948-ban megalakult kőszínház már értő közönséget talált.

Az esemény végén lehetőség lesz a könyv megvásárlására és igény szerint a szerző dedikál majd.

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Partnerek: Tinta Kiadó, Székely Mikó Kollégium, Árkosi Kulturális Központ

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.