Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

sznm magyar kultura napja 2024Kovászna Megye Tanácsa, a Székely Nemzeti Múzeum, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Kovászna Megyei Művelődési Központ a magyar kultúra napján, 2024. január 22-én, hétfőn 18 órától ünnepi műsort szervez a múzeum Bartók Béla termében.

Ez alkalomból kerül majd sor a Háromszék kultúrájáért díj átadására, melyet idén tizenötödik alkalommal adnak át olyan személyiségeknek, akik több évtizeden keresztül meghatározták a térség kulturális életét, akiknek tevékenysége túlmutat a szakmájukon, hivatástudatukkal, kitartó munkájukkal egész közösségüket szolgálták.

A díjátadót követően megnyílik a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás, amelynek katalógusát is bemutatják. Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával megvalósított és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy által szervezett tárlat Bánffy Miklós születésének 150., Kós Károly születésének 140. évfordulójára készült 2023-ban.

A kiállítás a két jelentős alkotó pályájának közös pontjait eleveníti fel, emellett korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagok, valamint Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitráliumok láthatók majd. A kiállítás újdonsága a Kós hagyaték részét képező, Kós Károly faragta sakkfigurák, valamint a Könyv a lovakrul című kötet eredeti példánya.

Az ünnepi eseményen Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője tart igény szerint kurátori tárlatvezetést.

Köszöntőbeszédet mond: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

A kiállítás katalógusát bemutatja Szebeni Zsuzsanna, szerkesztő, előadást tart Boér Hunor, könyvtáros muzeológus.

Közreműködik: Kovács Sára, diák.

Jelen lesz Kós Katalin, a kiállítás társkurátora, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, illetve Makkai András, magyargyerőmonostori üvegművész.

A kiállítás 2024. március 28-ig látogatható.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.