Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Előadás Albert Einsteinről a Bod Péter Megyei Könyvtárban2024. március 26-án, kedden 18 órától diákoknak és felnőtteknek is ajánlott, élményszerű, zenés-ismeretterjesztő, tudományos előadás lesz a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, Albert Einstein életéről és munkásságáról.

Az előadás narrátora Nagy Péter csíkszeredai tudománytörténész. Közreműködnek: György László (gitár és ének), Korpos Szabolcs (zongora).

Albert Einstein, minden idők egyik legnagyobb gondolkodója 145 évvel ezelőtt, 1879-ben született. A zsidó származású, német Nobel-díjas tudós elméleti fizikus volt. Ő dolgozta ki a relativitáselméletet, és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez.

Habár Alfred Nobel leszögezte a végrendeletében: „… kifejezetten akarom, hogy a díjak odaítélésében a nemzetiség kérdése fel ne merüljön, így tehát a díjat a legméltóbb nyerje el, akár skandináv az, akár nem”, több évbe telt, amíg Einstein megkapta a megérdemelt díjat. Hiába terjesztették elő a fizikusok minden évben a világszerte ismert tudós munkásságát, csak 1922-ben tudta átvenni díját. Abban az évben két fizikai díjat osztottak ki: az az évit Niels Bohr kapta meg, és az előző évit végre Albert Einstein, „érdemdús matematikai-fizikai kutatásaiért, különös tekintettel a fotoelektromos-effektus törvényének felfedezésére” (a Svéd Tudományos Akadémia hivatalos indoklása).

A hétköznapi emberek bizonyos köreiben ő vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon és az előadás neki, a nagyszerű Albert Einsteinnak állít emléket.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.