Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

apor lanyok feredoje foto ToroAttila A Csomád–Bálványos Natura 2000 területen - Bálványosfürdő felett, a Grand Hotel Bálványos közelében - majdnem közvetlenül az út mellett található az Apor lányok feredője.

Az Apor lányok feredője – vagyis a Timsós-fürdők – kis területén nyolc különböző ásványvizet találunk. Apró, hamuszínű vagy fehéres források bugyognak itt, igazi világritkaságról van szó, hiszen ilyen források Európában sehol máshol nem találhatók.

A feredőt, 2015-ben a természetvédelmi terület gondnoka, a Vinca Minor Egyesület, meghívására a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka mozgalom keretében, a budapesti Ars Topia Alapítvány irányításával, segítségével újították fel. A munkálatokon több mint 120 önkéntes vett részt, felújították a medencéket, kitisztították a forrásokat, függesztett pallót, kavics járófelületet alakítottak ki és egy kis öltözőt is elkészítettek. A területen több tájékoztató táblát helyeztek el.

 

A Csomád–Bálványos Natura 2000 terület gondnokságát ellátó Vinca Minor Egyesület 2016 őszén, a Háromszéki Közösségi Alapítvány által szervezett Civil Liciten támogatásban részesült, az Apor lányok feredője karbantartási munkálatainak elvégzéséhez.

A tervek szerint, a fürdőépítő, karbantartó kaláka – önkéntesek bevonásával – 2016. október 21-én, pénteken lesz megtartva, amikor is a táblák festésére, felújítására, korlátok, járófelületek kijavítására, oszlopok újraállítására, stabilizálására kerül sor.

Vasárnap, 2016. október 23-án, a szervezők, a néhai kalákatárs, Nagy Kopeczky Kálmánnak emléktáblát állítanak.

További részletek az esemény facebook oldalán:
https://www.facebook.com/events/615037312002620/

Fotó, szöveg: Toró Attila

* * *

Kapcsolódó oldalak:
Csomád–Bálványos Natura 2000 terület honlapja
Az Ars Topia Alapítvány honlapja


 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.