Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Március 21. az Erdők Nemzetközi Napja

„A fák költemények, melyeket a Föld ír az égre...” (Kahlil Gibran)

 

Az ENSZ Közgyűlés határozatának köszönhetően 2013-tól minden évben március 21-én világszerte az erdők és fák jelentőségéről emlékeznek meg az emberek. 193 tagállam támogatásával ezt az időpontot jelölték ki az Erdők Nemzetközi Napjává.

 Számos országban e jeles nap megünneplése többnyire egyéni kezdeményezések tárgya marad. Ilyen egyéni kezdeményezésekhez kapcsolódva szeretném a lenti fotósorozattal megmutatni azt, hogy az elmúlt 10 év során miként éltem meg, fényképezőgéppel a kezemben, az erdők közelségét.


Négy évszak a háromszéki erdőkben

Az alábbi fotók 2005-2015-között a háromszéki erdőkben készültek.


Erdőtarolások Háromszéken

„A fák költemények, melyeket a Föld ír az égre.
Mi kivágjuk és papírrá alakítjuk őket, hogy megörökíthessük az ürességünket.”

(Kahlil Gibran)

 

 Fotó: © Toró Attila (Minden jog fenntartva)


Az ENSZ Közgyűlés 67/200. számú határozatával az Erdők Nemzetközi Napjává nyilvánította március 21-ét abból a célból, hogy 2013-tól kezdődően minden évben, világszerte, megemlékezzünk az erdők és fák jelentőségéről.

A 2011-ben tartott Erdők Nemzetközi Éve kapcsán melegítette fel újra ezt a gondolatot a FAO Erdészeti Bizottsága, felismerve, hogy a nemzetközi év elteltével is szükség lenne arra, hogy rendszeresen ráirányítsuk a figyelmet arra a fontos szerepre, amelyet az erdők és fák a természetben, valamint az emberi társadalom fejlődésében betöltenek. A gondolatot ezúttal az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének Konferenciája is támogatta és a kibontakozó nemzetközi egyetértés alapján Algéria nyújtott be határozattervezetet az ENSZ Közgyűlésének 67. ülésszakához, mely 2012. december 21-én emelkedett határozati erőre, és ezúttal mind a 193 tagállam támogatását élvezve.

Március 21. az Erdők Nemzetközi Napja
Az elfogadott határozat felhívja az ENSZ tagállamait, hogy március 21-ét szenteljék az erdők és fák megünneplésének és szervezzenek olyan akciókat, amelyek - az adott nemzet természeti és társadalmi viszonyai közepette - ezt a leghatékonyabban szolgálják. Természetesen, lehetetlen olyan időpontot kijelölni, mely a Föld valamennyi országában egyformán kedvező lenne, de a márciusi napéjegyenlőség napja a legjobb kompromisszumként került kiválasztásra.


Források:
Erdei programok: http://erdeiprogramok.hu/esemenyek/erdok-nemzetkozi-napja/2017-03-21/

Országos Erdészeti Egyesülethttp://www.oee.hu;
International Day of Forests 2015: http://www.fao.org/forestry/international-day-of-forests/en/;
forestpress.huhttp://forestpress.hu/index.php/esemenyek/esemenyek/30222-az-erdk-vilagnapja-2015-a-fao-felhivasa-forestpress;
Collaborative Partnership on Forests: http://www.cpfweb.org/86066/en/

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.