Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

retyi kokorcsin polulacio vegnapjaiVajon a Rétyi Nyírben található védett kökörcsinpopuláció most, a virágzás időszakában, kibírja-e a több száz juhláb mindennapi taposását?

 

 

 


Rétyi Nyír, 2018. április 14.

Vajon, azért nem találtunk, a megszokott helyen, egyetlen egy szál tátogó kökörcsint (Pulsatilla patens) sem, mert ez a sok száz birkaláb már kitaposta őket?

Vajon, örökre búcsút inthetünk a tátogó kökörcsin - néhány tő - fehér változatának is, amelyet minden évben igyekeztünk megcsodálni?

Vajon, a védett terület gondnoksága [1] az érintett juhtartó gazdák tudomására hozta-e, hogy mit kell védeni és a juhnyájjal elkerülni az esztena tágabb környezetében?

Vajon, nem lett volna célszerű azt az aprócska területet körbekeríteni, vagy legalább oszlopokkal, táblákkal jelezni, hogy fokozottan védett, védendő értékek találhatók ott? 

Részlet a Rétyi Nyír védett terület (ROSCI0111) kezelési tervéből:
Măsuri minime generale de conservare pentru speciile de plante...
Interzicerea plasării stânelor în pajiștile din sit care reprezintă habitatul potențial al populațiilor de Pulsatila patens.[2]

Vajon, még látjuk-e őket?

Fotó Toró Attila, 2015. április 11.

 

[1] – Természetvédelmi, Vidékfejlesztési és Hegyimentő Megyei Központ, mint Kovászna Megye Tanácsa alárendeltségében működő, jogi személyiséggel rendelkező megyei érdekeltségű közintézmény.
http://www.covasna.info.ro/megyei-termeszetvedelmi-es-hegyimentokozpont/

[2] – Rétyi Nyír – A terület kezelési terve 

http://www.natcov.ro/?page=16&newlang=magyar

 

Toró Attila

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.