Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Március 21. az Erdők Nemzetközi Napja Az ENSZ Közgyűlés határozatának köszönhetően 2013-tól minden évben március 21-én világszerte az erdők és fák jelentőségéről emlékeznek meg az emberek. 193 tagállam támogatásával ezt az időpontot jelölték ki az Erdők Nemzetközi Napjává.

Számos országban e jeles nap megünneplése többnyire egyéni kezdeményezések tárgya marad.

Hasonló egyéni kezdeményezésekhez kapcsolódva, szeretném a lenti fotósorozattal megmutatni azt, hogy 2022-ben, fényképezőgéppel a kezemben, miként éltem meg az erdők varázsát..

„Az erdők önmagukért csodálatra méltók. Számomra olyan lélekemelő erővel bírnak, ami a legvarázslatosabb helyekké teszi őket a földön.” (Jane Goodall)


Március 21. az Erdők Nemzetközi Napja

Az ENSZ 2023-as az Erdők Nemzetközi Napjára időzített felhívása így szól:

„Az erdők számtalan módon teszik jobbá az életünket. Fenntartanak minket - a tiszta levegőtől és víztől kezdve az élelmiszeren és tüzelőanyagon át a gyógyszerekig és a jövedelemig. Ha fák közelében vagyunk, az erősíti immunrendszerünket, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot. Ha az erdők egészségesek és jól kezeltek, akkor az éghajlatváltozás mérséklésével, a biológiai sokféleség védelmével és a természeti katasztrófákkal szembeni ellenálló képesség kialakításával megóvják bolygónk egészségét.

Az erdők az összes földterület 31%-át borítják, és a legnagyobb szárazföldi szén-dioxid-nyelőnek számítanak, évente mintegy kétmilliárd tonna CO2-t kötnek meg. Világszerte 76 millió tonna élelmiszeripari termék származik az erdőkből, amelyek 95%-a növényi eredetű. Számos gyógyszer, amelyre támaszkodunk, erdőkből származik. A fejlett országokban használt gyógyszerek 25%-át, a fejlődő országokban pedig a gyógyszerek 80%-át növényi alapú gyógyszerek teszik ki.

Becslések szerint a világ elérhető édesvízkészletének 75%-a erdős vízgyűjtőkből származik, és a szárazföldi fajok 80%-a az erdőkön él. Ha az erdők egészségesek, védőpufferként működhetnek a viharok és más természeti veszélyek hatásaival szemben. A zoonózisos betegségek jellemzően a kórokozók állatokról emberre történő átviteléből erednek, amikor a természetes tájakat, például az erdőket kiirtják. Ennek ellenére az erdőket gyakran alulértékelik, és továbbra is évente tízmillió hektárnyi erdőt veszítünk el.

Az erdők pusztulásának visszafordítása és az erdőirtás visszaszorítása elengedhetetlen, ha egészséges jövőt akarunk az emberek és a bolygó számára. Ezért a 2023. március 21-én tartandó idei nemzetközi erdőnap témája az »Erdők és az egészség«. A világ erdeinek sorsa és a jövő nemzedékek egészsége a ma meghozott intézkedéseken múlik.”

Forrás: https://www.un.org/esa/forests/news/2023/03/desa-voice-how-the-planets-lungs-contribute-to-our-health-and-well-being/index.html


A téli erdő csendje a sepsiszentgyörgyi Pacé-dombon


Májuszöld színek egy Sepsiszentgyörgy közeli erdőben


„Csodaerdő” Sepsiszentgyörgy közelében


Augusztus végi erdővarázs a Pacé-dombon


Rekviem a Bíróné pusztájáért...

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.