Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

kommando toroattila 02A rétyi Schweighofer fenyővágóhíd, és a kommandói Kis Mányicska völgyében felállított fúrótorony után, újabb környezetpusztító projektet készülnek elindítani Háromszéken.

A Környezetvédelmi Hivatal honlapján 2014. július 21-én jelent meg a hír, hogy a sepsiszentgyörgyi ABIES ENERGY kft. környezetvédelmi engedély kibocsátását kérte a Kommandó melletti Nagy-Bászka patak völgyébe tervezett törpe vízerőmű építéséhez. (1) (1A) A terület, melyre  a törpe vízerőmű építését tervezik közigazgatásilag Kovászna megyéhez tartozik. A projekt részeként egy vízbefogót építenének a Nagy-Bászka patakra, majd 3548 méteren vezetnék el a patak vizének egy részét, a vízfolyás partján földbe ásott 900 milliméter átmérőjű csövön keresztül, a törpe vízerőmű turbinájáig. A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal 2014. július 25-re hívta össze azt az bizottságot, amely az ipari és egyéb beruházások környezetvédelmi besorolásáról dönt (2).

 

Kommando terkepA befektetők mindig nagyszerű befektetésként tálalják a törpe vízerőművek építését, sikeresen meggyőznek olyan szervezeteket is, akiktől talán joggal várjuk el, hogy érzékenyebben legyenek a közösség problémáira. A református egyház is ott van a homoródfürdői és az Úz-völgyi törpe vízerőmű befektetői között. (3) A mostanában zajló  környezetromboló beruházások össztűzében ne legyenek senkinek illúziói arról, hogy a döntéshozókat érdekli a közösség érdekeinek védelme. A környezetvédelmi hivatal futószalagon adta meg az engedélyeket a rétyi favágóhídhoz és a fúrótoronyhoz, valószínűleg nem rajtuk fog múlni ennek az új engedélynek a kiadása.

Székelyföldön ilyen törpe vízerőművekről hallhattunk az Úz-Völgyében, és a Vargyas patak felső folyásán, mindkét projekt esetén felmérhetetlen környezeti kár keletkezett. (4) (5) A Nagy-Homoród mellé tervezett erőmű építkezési munkálatait a helyi lakosoknak egyelőre sikerült felfüggesztetniük. (6) (7)
A transindex.ro portál 2013-as cikke szerint Székelyföldön mintegy 13 vízerőmű építése van az engedélyeztetési folyamat valamelyik fázisában. A kommandói nincs az említettek között.(8)

Az ország számos hegyi patakára telepített törpe vízerőművek nyomán keletkezett környezeti kár arra késztette a két nagy környezetvédelmi szervezetet, a WWF-et és Greenpeace-t, hogy a helyi lakosok mellett, aktívan bekapcsolódjanak a hegyi patakok megmentéséért folytatott harcba. (9) (10)

Mindenképpen ajánljuk, hogy nézzék meg Egyed Ufó Zoltán képriportjait az Úz-Völgyéről  és Csíkmadarasról, kitűnően bemutatják ezen befektetések környezet- és tájpusztító hatásait. (11) (12)


Hivatkozások:

(1A) Székelyföld Tibetje: Kommandó
„Most még vajúdik Kommandó, de zsigereiben elindult a változás, amit jó volt látni annyi év után. Talán egyszer magaslati üdülőtelep lesz belőle, nap felé forduló szanatóriumokkal a pihenést, gyógyulást
kereső emberek örömére, mert nem lehet, hogy a tiszta természet mindenhol beszennyeződjön a Földön. Kell egy-egy makulátlan zug, ahol nincs szemét, tiszták a vizek, és nincs mérgezett talaj, szmogtól szürke levegő. Ez illene Kommandóhoz, mert erre predesztinálta a természet. ” http://www.erdelyigyopar.ro/2014-1/5183-szekelyfoeld-tibetje-kommando.html

(1) Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu
http://apmcv.anpm.ro/anunt_public_privind_depunerea_solicitarii_de_emitere_a_acordului_de_mediu-133263

(2) Convocator CAT, CSC
http://apmcv.anpm.ro/convocator_cat_csc-133339

(3) Vízierőmű-rendszert építettek az Úz völgyében
A református egyház nyugdíjpénztárával társulva a Madarasi Hargita lábánál, a Vargyas-patakon építette fel az első törpe vízierőművét.
http://itthon.transindex.ro/?hir=32434

(4) Pusztítás az Úz völgyében
„Tavaly a Hargitán, a Vargyas-patak völgyében épültek hasonló erőművek. Meg lehet nézni, hogy most milyen ott a táj! Nagyon fáj, hogy erdélyi testvéreink zöld utat adtak egy ilyen beruházásnak. Ez a föld, ez a táj többet ér ennél! Székelyek! Megéri nektek áramot termelni ilyen áron? A Hargita és az Úz völgyének tönkretétele után melyik közös szent helyünk következik?”
http://www.3szek.ro/load/cikk/52853/pusztitas_az_uz_volgyeben

(5) Úz völgye: Lénárd hazudik, Kató garantál
http://uh.ro/kepriport/665-uz-voelgye-lenard-hazudik-kato-garantal/detail/26756-uzvolgyevizieromu001ufojpg?categ=0

(6) A vízierőmű építésének leállítását követelik
http://www.starradio.ro/hirek/a-vizierm-epitesenek-leallitasat-koevetelik.html

(7) Törpe vízmű, tengernyi kétellyel
„Reménybeli profit, veszélyeztetett ökoszisztéma, tiltakozó közösség, véleményező szakértők, túlélésért küzdő víziállatok, egyházi szerepvállalás, egymással feleselő érvek. A székelyföldi patakokon épülő vízierőművek, ezen belül a Nagy-Homoródon tervezett létesítmény sorsát TASNÁDI-SÁHY PÉTER riportja mutatja be.”
http://www.erdelyiriport.ro/t%C3%B6rpe-v%C3%ADzm%C5%B1-tengernyi-k%C3%A9tellyel-erdelyiriport-1193.html

(8) EMBER TERVEZ - 13 törpe vízerőmű épülhet Székelyföldön
Míg mindenki a Homoródfürdőn leállított törpe vízerőmű-beruházásra figyel, Székelyföldön több hasonló projekt rendelkezik építkezési engedéllyel, illetve a vízügyi hatóságok jóváhagyásával, így hamarosan elkezdődhetnek az építkezési munkálatok. Több, mint tucatnyi törpe vízerőmű-projekt van az engedélyeztetés különféle stádiumaiban.
http://torpevizeromuvek.transindex.ro/

(9) A WWF kamppány weboldalai
http://www.raurileromaniei.ro/
http://romania.panda.org/?212356/Rauri-de-munte-sau-microhidrocentrale-inutile

(10) Microhidrocentrale în Moldova: alt proiect compromis de ilegalităţi
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/Probleme-locale/Suceava/Microhidrocentrale-in-Moldova-alt-proiect-compromis-de-ilegaliti/

(11) Úz völgye: Lénárd hazudik, Kató garantál
http://uh.ro/kepriport/665-uz-voelgye-lenard-hazudik-kato-garantal/detail/26756-uzvolgyevizieromu001ufojpg?categ=0

(12) Vízerőmű Madarason: hát a patak hova lett?
http://uh.ro/kepriport/696-vizeromumadarasonhatapatakhovalett/detail/27820-madarasvizeromu01ufojpg?categ=0

* * *

A Nagy-Bászka völgyében 2013. július 3-án készült fotósorzat.

 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01
 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01
 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01
 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01
 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01
 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01
 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01
 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01
 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01
 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01
 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01 kommando toroattila 01

 

Hogyan hal meg egy hegyi patak?
A WWF törpe vízerőmű-ellenes kampányanyagából inspirálódva

Minden patak egy élő rendszer, a hegyi patakok élővilága különösen gazdag. A hegyi folyókban együtt élnek a mikroorganizmusok, algák, mohák, szivacsok, rákok, rovarok, rovarok lárvái, halak, kétéltűek és emlősök. A víz partján cserjék és fák nőnek, amik további élőlényeknek (pl. madaraknak, denevéreknek) adnak otthont.  A törpe vízerőművek tönkreteszik ezen természetes élőhelyeket, ellehetetlenítve a halak helyváltoztatását, megbontva a teljes ökoszisztémát. A hallépcsők akadályt jelentenek az ívási időszakban a forrás felé igyekvő halfajoknak. Amerre törpe vízerőművet építenek, ott a hegyi patakok kristálytiszta vize sáros-köves eleggyé válik, amelyből minden élőlény kipusztul.

Annak ellenére, hogy a törpe vízerőművek által előállított áramot „zöld” energiának nevezik, az ilyen befektetések jelentős negatív hatást gyakorolnak a patakok ökoszisztémájára, annál is inkább, mivel a jó ökológiai állapotban lévő folyóvizek és árterületek száma egyre csökkenőben van Romániában. …

http://romania.panda.org/?212531/Cum-ar-putea-sfri-rul-Topolog

 

2014. július 24.
Indigó csoport

 

Sajtóvisszhang:

Aggódnak a zöldek - Törpe vízerőmű a Nagy-Bászka völgyében / Székely Hírmondó /  2014. július 30.
http://www.hirmondo.ro/web/index.php/aktualis/57765-Aggdnak-zldek.html

Grupul ecologist Indigo monitorizează avizarea amenajării unei microhidrocentrale lângă Comandău / covasnamedia.ro, Agerpres.ro / 2014. július 29.
http://stiri.covasnamedia.ro/2014/07/27/grupul-ecologist-indigo-monitorizeaza-avizarea-amenajarii-unei-microhidrocentrale-langa-comandau/

Aggasztja a zöldeket a Kommandó mellé tervezett törpe vízi erőmű / kronika.ro / 2014. július 28.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/aggasztja-a-zoldeket-a-kommando-melle-tervezett-torpe-vizi-eromu

Törpe-vízierőmű épülhet Kommandón / szekelyhon.ro / 2014. július 25.
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/haromszek/mikroeromu-epulhet-kommandon


 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.