Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Évszázados csodatölgyek MirkvásáronSepsiszentgyörgytől mintegy másfél órányi autóútra, a Brassó megyei Mirkvásártól másfél kilometere található egy Európában egyedülálló, csodálatos tölgyfás legelő, melyen élő tanúként évszázados tölgyek őrzik a tájat. Itt csodálhatjuk meg az ország egyik legöregebb, több mint kilencszáz éves tölgyfáját, a „Kárpátok öregét” is.

 

A „Románia legszebb fái” projekt keretében készült felmérés szerint a mirkvásári öreg tölgyfás legelőn több mint 400 darab, zömében 200-400 éves, de 600, sőt egy 900 éves tölgyet is találunk, mely az ország egyik legöregebb tölgyfája [1].

 

A „Kárpátok örege”, az arboriremarcabili.ro honlapon található adatlap szerint egy 900 éves kocsányos tölgy (Quercus robur), melyet 2009-ben fedezett fel két diák [2]. A tölgyet 2012-ben a hatóságok védetté nyilvánítottak. A fa törzsének kerülete 9,3 méter, magassága 21,3 méter. Ez a tölgy Erdély legnagyobb és Románia második legnagyobb ismert, élő, termékeny tölgyfája.

[1] Mirkvásári öreg tölgyfás legelő – Erdély Hét Csodája
https://erdely7csodaja.ro/csoda/mirkvasari-oreg-tolgyfas-legelo

[2] Mirkvásári öreg tölgy – Arbori remarcabili
https://arboriremarcabili.ro/hu/trees/14/details/

 

Mirkvasari 900 eves tolgy foto Toro Attila

 

 

Fotó és szöveg: Toró Attila

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.