Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Egy holtfa csodálatos utóélete...„»A holtfa az egészséges erdők leggazdagabb élőhelye« nyilatkozta Keith Kirby, az English Nature nevű angol kormányzati természetvédelmi és vidékfejlesztési hivatal erdészeti ökológiai szakértője.”

Erdőkitermelés során visszamaradt holtfa a Csomád-Bálványos közösségi jelentőségű (Natura 2000) természetvédelmi területen. – 2021. július 18. | © Toró Attila

„Az európai erdei fajok csaknem egyharmadának életben maradása az öreg fáktól és a holtfa jelenlététől függ. A holtfa élőhelyet, menedéket és táplálékforrást biztosít az odúlakó madaraknak, denevéreknek és egyéb emlősöknek. Különösen fontos a kevésbé feltűnő, de többségben lévő erdőlakók számára. Ilyenek például a rovarok – különösképpen a bogarak –, a gombák, zuzmók és mohák. A holtfa és a hozzá kötődő biológiai sokféleség kulcsszerepet játszik az erdőben zajló biológiai folyamatok fenntartásában (pl. anyag- és energiaforgalom, termőhely stabilizáció, regeneráció, szén-dioxid-megkötés), amelyek nélkülözhetetlenek az erdő fatermőképességének és környezetvédelmi szolgáltatásainak biztosításához is.” (WWF Magyarország: Holtfa – az élő erdőkért – Az öreg fák és a holtfa természetvédelmi illetve erdészeti szerepe | https://lifeinforests.eu)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.