Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Bővebben ...2021. augusztus 6-án Sepsiszentgyörgyön rajtol és ér véget a Székelyföldi Körverseny harmadik szakasza.

A Székelyföldi Körverseny idei harmadik szakasza kizárólag Kovászna megyében kerül megrendezésre, a rajt és a cél Sepsiszentgyörgyön lesz.

Bővebben ...A Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés támogatására gyűjtött aláírásokat a szervezők több lépcsőben eljuttatták mind a 27 uniós tagállam illetékes hatóságához. Július 8-án a magyarországi polgároktól gyűjtött papíralapú aláírásokat adta át Budapesten a Nemzeti Választási Irodának (NVI) Dabis Attila, a kezdeményező polgári bizottság helyettes képviselője – egyben e bizottság magyarországi képviselője –, a Rákóczi Szövetség munkatársaival közösen (szám szerint 94 407 aláírást).

Bővebben ...Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. július 15., csütörtök (MTI) - A kezdeményezők csütörtökön leadták az illetékes állami hatóságoknak a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés papíron gyűjtött aláírásait. Az interneten gyűjtött aláírások adatbázisainak az átadására pénteken kerül sor - tájékoztatta az MTI-t Izsák Balázs, a kezdeményező bizottság elnöke.

Bővebben ...A Turul Iroda tavaly ősztől idén júniusig két kiemelkedő tehetségfejlesztő szakmai programot valósított meg. A 2013 óta tehetségpontként működő szervezet összesen huszonnégy 15-18 év közötti sepsiszentgyörgyi fiatalt vont be a tehetségfejlesztő programokba.

Bővebben ...A héten hivatalosította a kormány Sepsiszentgyörgy városzászlaját, a határozat még nem jelent meg a hivatalos közlönyben. A zászló csak ezt követően kerül ki majd a Polgármesteri Hivatal és a további intézmények homlokzatára.

Bővebben ...A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár önkéntesprogramot hirdet középiskolás diákok számára, a nyári vakáció idejére. Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik szívesen kapcsolódnak be a könyvtár nyári programjainak lebonyolításába.

Bővebben ...2021 június 22-én, a Hungarikum-bizottság összeülését követően 11 új elemmel bővült a Magyar Értéktár, illetve hungarikum lett az 1568-as vallásszabadsági törvény is. A Kovászna Megyei Értéktár által felterjesztett székelykapuk címet viselő értékjavaslat bekerült a kiemelt nemzeti érték kategóriába, immár egy lépésre van a hungarikummá válástól.

Bővebben ...2021. június 18-án elsöprő szavazattöbbséggel (11-3 arányban) szavazta meg Baszkföld Autonóm Régió Parlamentjének 15 fős Külügyi- és Európai Uniós ügyekért felelős Bizottsága azt a támogató határozatot, mely a nemzeti régiók védelmében indított Európai polgári kezdeményezés nyomán Uniós jogszabály elfogadására hívja fel az Európai Bizottságot.

Bővebben ...A 2020-21-es évadban, a koronavírus járvány miatt, a társulat tevékenysége hat hónapra és két országra, magyarországi és romániai projektekre korlátozódott. Az időszakos leállások ellenére, az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely ebben az évadban 141 kulturális- oktatási- szociális eseményt hozott létre 2.630 résztvevő számára. A tevékenység nagy része a képzések körül zajlott, hiszen a társulat 113 műhelyfoglalkozás és 3 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Mindezek mellett az Osonó csupán 10 előadást tudott megtartani, amelyek után minden esetben interaktív közönségtalálkozóra került sor.

Bővebben ...Jens Stoltenberg új veszélyre figyelmeztette a NATO tagállamait és az egész világot: Moszkva és Peking közeledésére. A főtitkár szerint az Észak-atlanti szervezet kettős közelítési módot alkalmaz Oroszországgal szemben, az elrettentést és a párbeszédet.

Bővebben ...Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen július 12- 16. között színházi tábort szervez Sepsikőröspatakon 15 év feletti fiatalok, diákszínjátszók, színjátszók számára, akik jobban bele szeretnének mélyülni a színészmesterség és a Színház világába. A tábor részvételi díja 390 lej, amely tartalmazza a panzióban történő szállást és a napi három étkezést is. A helyek száma korlátozott.

Bővebben ...Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen július 12- 16. között Interetnikai drámatábort szervez Sepsikőröspatakon 14 év fölötti magyar és román anyanyelvű fiatalok számára. A tábor részvételi díja 390 lej, a helyek száma korlátozott. A részvételi díj tartalmazza a foglalkozásokat, a szállást és a napi háromszoros étkezést.

Bővebben ...Folyó év június 5-én a sepsiszentgyörgyi székházban ülésezett Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága (SZNT ÁB). A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásával majdnem egy év után újra ülésező testület meghallgatta és megvitatta Izsák Balázs elnök beszámolóját a nemzeti régiók érdekében indított polgári kezdeményezés sikeresen zárult aláírás-gyűjtési időszakáról, annak tanulságairól, ugyanakkor az ügyben szükséges további lépésekről.

Bővebben ...Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár/Sepsiszentgyörgy, 2021. június 4., péntek (MTI) - Izsák Balázs szerint az erdélyi magyar nemzeti közösség akkor lesz sikeres, ha felismeri, hogy a nemzetpolitikailag semleges lépések nem fognak javítani a helyzetén. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi rendezvényen mondta el évfordulós gondolatait.

Bővebben ...2020-ban, a Covid-19 világjárvány okozta helyzetre való válaszként indult az Osonó Színházi formával való kísérletezés elnevezésű projektje, amelynek célja olyan szakmai modulok szervezése volt, ami az erdélyi fiatalok számára egy többlépcsős programot biztosított a színészmesterség területen. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, több hónapon keresztül zajló projekt a napokban egy táborral zárult.

Bővebben ...A Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy és a Tanulók Háza, a Magyar Animáció Napja (május 28.), valamint Gyermeknap alkalmából pályázatot hirdet általános és középiskolás gyermekek számára.

A pályázat témája a Nap és a Napkapu. Arra a kérdéskörre várnánk választ, hogy:„Mi van a Napkapun túl? - És mit hoznál el onnan?

Bővebben ...Száz évvel ezelőtt, 1921. május 22-én, a budapesti Aquinicumban csendült fel először Csanády György Bujdosó ének című versére Mihalik Kálmán által írt betétdal. A misztériumjáték részeként, női karra írt mű nem himnusznak készült, ám gazdag utóélete során a székelyek és magyarok összetartozás-tudatának kifejezőjévé vált. Ehhez bizonyára az is hozzá járult, hogy a kommunista diktatúra idején tiltólistán volt, mind Erdélyben, mind Magyarországon, de az is, hogy a rendszerváltás után széles körben elterjedt és énekelt mű egybeforrt a közösség azon vágyával, hogy énekben is kifejezze együvé tartozását, ragaszkodását a székely néphez és Székelyföldhöz.

Bővebben ...Szeretnél egy lelkes csapat tagja lenni, miközben támogatod és segíted a háromszéki fiatalok jövőjét?

Egyesületünk elindította a #youthfocus projektjét, melynek célja, hogy 75 háromszéki fiatalt oktatási, figyelemfelkeltő és tudatósító tevékenységek révén aktívan bevonja a közösségbe, valamint fejlessze állampolgári és vezetői készségét. A fiatalok tevékenységeinek koordinálásához keresünk olyan sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, valamint kovásznai önkénteseket, akik úgy gondolják, hogy a hagyományos oktatási kereteket fontos kiegészíteni az iskolán kívül tevékenységekkel.

Bővebben ...Elindította #youthfocus címmel kétéves projektjét a Turul Iroda. A Civil Támogatási Alap (Active Citizens Fund) keretében elnyert támogatással az egyesület folytatja a fiatalok közösségbe való bevonását, valamint az állampolgári és vezetői készségeik fejlesztését a megye három városában, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán és Kézdivásárhelyen. Összesen hetvenöt fiatal és harmincöt felnőtt vesz részt a különböző oktatási, figyelemfelkeltő, valamint tudatosító tevékenységekben.

Bővebben ...Újból elindult a jelentkezés Az Mcc Fit Programba!

Elindult a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Program szeptemberben induló képzésére! Várják minden érdeklődő, kalandra és kihívásokra vágyó, szeptembertől 5. osztályba lépő általános iskolás diák jelentkezését! Jelentkezni augusztus 30-ig lehet.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.