Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Bővebben ...2023-ban Székelyföld Autonómiájának Napja október 29-ére esik. Nagyszerű alkalom minden székely közösségnek és a velük szolidaritást vállaló magyaroknak szerte a világból, hogy hitet tegyenek amellett, hogy Székelyföld autonómiáját a jog eszközével lehet kivívni, és ennek elengedhetetlen feltétele a biztonság és a béke.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Hol történik?
Románia első középiskolás magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata 2000 óta működik Sepsiszentgyörgyön, a Plugor Sándor Művészeti Líceum keretében. A színházművészeti szak számos alkalommal elnyerte a legjobb romániai drámatagozatnak járó minisztériumi díjat úgy a csoportos, mint az egyéni országos tantárgyversenyeken, illetve több országos és nemzetközi fesztiválon kaptak elismerést diákjai. Eddig nyolc drámaosztály ballagott el, jelenleg két évfolyama van a tagozatnak.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Az újonnan indult koncertévad és a tervezett fellépések minőség növelésének érdekében, tagfelvételt hirdet a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus!

Ha egy fél évszázada sikeres, mindig megújulni képes kamarakórus csapatához akarsz tartozni, tisztán énekelsz, alapszinten ismered a kottát, rendelkezel némi zenei múlttal, és tovább fejlesztenéd-gyümölcsöztetnéd a énektehetséged, szeretettel várunk sorainkba!

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2023. szeptember 18. és 28. között 7 budapesti iskolában 8 alkalommal lesz látható a Nem vagyok, csak mások látnak című tantermi előadás. Az 55 perces monodráma József Attila-szövegekből építkezve keresi az életmű aktualitását, a költő megidézhetőségét, az azt követő beszélgetés pedig lehetőséget ad, hogy a rendhagyó irodalomóra egy valódi párbeszéddé váljon. A projekt a Nemzeti Kulturális Alap - NKA és Budapest IX. Kerületi Ferencváros Önkormányzata támogatásával valósul meg.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A színjátszás, a drámajáték, az iskolai drámapedagógiai munka iránt érdeklődő pedagógusok, csoportvezetők, ifjúsággal foglalkozó vagy közművelődési szakemberek számára tizedik éve szervez képzést az Osonó Színházműhely és a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál közeledtével (2023. szeptember 14-17.) olyan kis költségvetésű, egyszerű és eredeti, korábbi fesztiválokon, kiállításokon még be nem mutatott köztéri installációkra várnak terveket – megvalósítással együtt –, amelyekkel a fesztivál közönsége interakcióba kerülhet, amelyek egyszersmind gondolatokat ihletnek, érzelmeket váltanak ki, és (újra)találkozásra ösztökélnek.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Évadnyitó társulati gyűléssel kezdődött hétfőn a 2023/24-es, hetvenhatodik évad a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. Damoklész kardja lebeg a színház felett, de ettől függetlenül folytatnunk kell a kijelölt utunkat – mondta az intézmény munkaközösségének Pál Ferenczi Gyöngyi megbízott igazgató a kormány költségcsökkentő terveire utalva, majd felvázolta az idei színházi évad fontosabb terveit.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Az országos szintű megmozdulás részeként, a kulturális intézmények működését ellehetetlenítő kormányrendelet terve ellen tiltakoztak Sepsiszentgyörgyön a helyi és megyei önkormányzati fenntartású kulturális intézmények munkatársai és néhány kultúra pártoló személy. 

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Chaniában mutatja be a LIFT produkciót a társulat, a Dance Days Chania 2023 nemzetközi kortárs táncfesztiválon.

A fesztivált 2011-ben indította útjára a krétai Syn-Kinisi táncszövetség. Az esemény célja, hogy nemzetközi művészeknek, koreográfusoknak és előadóknak teremtsen közös találkozási helyet, a világ bármely pontjáról.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A 2022-23-as évadban, az önfenntartó társulatként működő Osonó 263 kulturális- oktatási- szociális eseményt hozott létre 7 országban több mint 8.000 résztvevő számára. A társulat 83 előadást illetve azokat követően 81 interaktív közönségtalálkozót tartott, 92 műhelyfoglalkozást, 7 tábort és számos képzést szervezett fiataloknak és felnőtteknek.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Az M Studio programokban, utazásban és fesztiválokban gazdag évadot zár. A társulat partnerként vesz részt a Beyond Front@: Bridging Periphery - Creative Europe nemzetközi projektben is.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Három új bemutató, nyolc különböző előadás, Népzene-és Néptánctalálkozó, vidéki kiszállások, belföldi- és külföldi turnék, táncházak gazdagították a Háromszék Táncegyüttes 2022/2023-as évadát.

Augusztus 20-24. között újra az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció 5 előadásában működtek közre az együttes táncosai. A Sepsi Arénában összesen 13.500 néző előtt léptek színpadra.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A temesvári színház nagytermében tartották tegnap este a Román Színházi Szövetség (UNITER) 31-ik díjátadó gáláját, ahol Bocsárdi László, a Tamási Áron Színház művészeti igazgatója átvehette a márciusban neki ítélt rendezői életműdíjat.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2023. június 10-én, szombaton 19.00 órakor az RS9 Színházban lesz látható az idei évad utolsó osonós előadása. Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, a fiatalok személyes történeteit feldolgozó produkciót a 10. Színházi Olimpia keretében mutatja be a társulat. Az előadást egy interaktív közönségtalálkozó követi, amely teret ad a közös gondolkodásra, a dokumentarista előadásban felvetett témák és problémák megvitatására.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Az országos tanügyi sztrájkhoz csatlakozva, magasabb bérekért, jobb munkakörülményekért tüntettek a háromszéki tanügyi alkalmazottak Kovászna Megyei Prefektusi Hivatal előtt

Sepsiszentgyörgy, 2023. május 30.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A Székely Nemzeti Múzeumnak 1912 óta otthont adó, Kós Károly által tervezett monumentális múzeumépülete 2023-ra teljesen megújult. Az épületegyüttes és kert korszerűsítése során olyan szemet gyönyörködtető megvalósítások is helyet kaptak, mint a Kós szemléletéhez igazodó, Éltes Barna szobrászművész által kézzel faragott díszes ivókút, vagy a napokban felállított, Kós eredeti tervei alapján kivitelezett bejárati kapu.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Egyedülálló vokálszimfonikus nyitóhangverseny

A harmincadik Szent György Napok méltó kezdéseként, a háromszéki megyeszékhely eddigi legnagyobb vokálszimfonikus hangversenyére kerül sor helyi és vendég előadóművészek összefogásával. A jubileumi kiadás első napján Giuseppe Verdi Requiemjét hallhatja a közönség, ami nemcsak a műfaj megkerülhetetlen darabja, de egyben a zeneszerző egyik legsikeresebb és legtöbbet játszott műve.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Az „Andrei Muresanu” Színház megalapításának a 36. évfordulóját ünnepli, egyedi ajándékokat kínálva a közönségének

A sepsiszentgyörgyi „Andrei Mureșanu” Színház idén alapításának 36. évfordulóját és az előadó-művészet szolgálatában végzett folyamatos tevékenységét ünnepli. Az elmúlt években az „Andrei Mureșanu” Színház nemcsak Sepsiszentgyörgyön, hanem országos szinten is fontos kulturális mérföldkőnek számít. Az évforduló annál is inkább fontos, mert a színháznak az évek során nehéz körülmények között sikerült fennmaradnia, többek között saját színházterem híján. Ma már virágzó színház, és néhány éve már saját "otthona" van, ahol hazai és külföldi produkcióknak ad otthont.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Minden korábbinál nagyobb teret kapnak a helyi együttesek.

A Főszínpadon igen sok műfaj képviselői lépnek fel, minden korábbinál nagyobb teret kapnak a helyi együttesek, vasárnap este pedig Hobo oltja el a világítást a záró tűzijáték előtt – derült ki a Szent György Napok szervezőinek szerdai sajtóértekezletén. A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben Dancs Zsolt, Bordás Beáta, Lázár Prezsmer Endre és Erdély András ismertették az utolsó részleteket a városnapok idei, jubileumi kiadásával kapcsolatban.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Szerbiai turnéra indul az M Studio az Are we human or are we dancers? előadással, illetve a hónap végén Jászvásárba (Iași) látogatnak el, egy nagyobb projekt első állomásaként.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.