Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Bővebben ...Újabb élményteli fejezetet szeretnének nyitni a SepsiBook 2könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál szervezői, akik a körvonalazódó program részleteit ismertették csütörtöki sajtótájékoztatójukon. A SepsiBook 2. kiadását május 25. és 28. között tartják a Sepsi Arénában.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Egy héttel a magyarországi mozipremier után Erdélyben is meg lehet nézni Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmdrámáját.

2023. március 30-án, este 8 órai kezdettel a kolozsvári Győzelem moziban, jövő szerdán, április 5-én a Művész moziban, szintén este 8 órától lehet premier előtti vetítésen megnézni a Hat hét című magyar filmet. A szerdai vetítést követő online közönségtalálkozón a film rendezője és forgatókönyvírója, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté válaszol a nézők kérdéseire. A két kivételes alkalom után mindkét mozi rendszeres vetítéseket is műsorra tűzött.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A mai napon, 2023. március 27-én iktattuk Marosvásárhely polgármesteri hivatalában a 2024. évi Székely Szabadság Napjának előzetes bejelentését. Látva azt, hogy tizenkét év tapasztalata, együttműködése a hatóságok részére nem volt elég ahhoz, hogy az állampolgári jogok és a törvények tiszteletben tartásával viszonyuljanak a március 10-i nyilvános rendezvényhez, kénytelenek vagyunk megadni minden román hatóságnak a lehetőséget, hogy kifejtse álláspontját, ugyanakkor a szervezők számára is legyen kellő idő az esetleges jogorvoslati eljárásra.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2023. március 27-31. között Szombathely, Budapest, Törökbálint, Pannonhalma és Szeged közönsége láthatja az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, a fiatalok személyes történeteit feldolgozó előadást. A produkciót minden esetben egy interaktív közönségtalálkozó követi, amely teret ad a közös gondolkodásra, a dokumentarista előadásban felvetett témák és problémák megvitatására.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A Maros megyei csendőrség marosszentgyörgyi egysége 2023. március 16-án egy büntető jegyzőkönyvet állított ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke részére, amelyet március 23-án kézbesített a posta.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Vitézkötés és krinolin: ünnepeld egy huszárcsínnyel a március 15-ét!

Alig egy héttel a magyarországi moziforgalmazás kezdete után magyar film debütál Erdély-szerte is a nemzeti ünnep alkalmával: a Hadik című történelmi kalandfilm március 17-én kerül a romániai mozikba.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Egy nagyszabású (nyitó)koncert, egy világszíntű újcirkuszi produkció, két színházi és két táncelőadás, egy musical, valamint egy zenés stand-up, egy workshop, és öt bábelőadás. Eddig így összegezhető számokban a harmincadik kiadásához érkezett Szent György Napok kulturális hetének programkívánalata – közölte csütörtökön, a Tamási Áron Színház előcsarnokában tartott sajtóértekezleten a rendezvény szóvivője. Erdély András a Kónya Ádám Művelődési Ház helyettes vezetőjével, Erdei Anitával, a Cimborák Bábszínház igazgatójával, Péter Orsolyával és a nyitókoncert zenei vezetőjével, Szilágyi Herberttel részletezte a kulturális hét eseményeit.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2023. március 10-én a Maros megyei csendőrség a gyülekezési jogot és a szólásszabadságot sértette meg azzal, hogy önkényesen törvénytelennek, sőt egyenesen alkotmányellenesnek minősítette a Székely Szabadság Napjának, 2022. december 7-én Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalában hivatalosan bejelentett rendezvényét.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A Magyar Géniusz Program által finanszírozott korszerű kiállítással nyit novemberben a Székely Nemzeti Múzeum.

A Székely Nemzeti Múzeum felújított, Kós Károly által tervezett ikonikus múzeumépületének ez év novemberi megnyitása után az intézmény első, új szemléleti és módszertani alapokra helyezett kiállításai várják majd a látogatókat.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti: Marosvásárhely, 2023. március 10., péntek (MTI) - Európa kizárólag akkor fogja tudni megteremteni a hosszú távú stabilitást, ha a nemzeti kisebbségek számára biztosítja a teljes körű jogokat, a béke záloga pedig a hosszú távú stabilitás megteremtése - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó pénteken, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Az Osonó Színházműhely, a Sepsi Adrenalin Sport Egyesülettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel partnerségben hozta létre a "Youth Workers Go!" elnevezésű projektet, amely célja, hogy ingyenesen elérhető, változatos, személyes és szakmai szempontból is értékes nemformális képzésekkel támogassa az ifjúsági szakemberek munkáját.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Nosztalgiakiadás lesz az idei, harmincadik városünnep. A jubileumi Szent György Napokra 2023. április 23-a és 30-a között kerül sor. Az idei koncepciót pénteken ismertette az Isabella Boutique Hotelben Antal Árpád-András polgármester, Vargha Fruzsina alpolgármester és a Szent György Napok főszervezője, Knop Ildikó.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2023. február 21-én Veszprémben játszik az M Studio, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében. A vendégjáték a Forte Társulat támogatásában valósul meg.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A magyar közvéleményt felkavarta a hír, hogy a román külügyminisztérium bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét Németh Zsoltnak, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének egy kijelentése miatt. Az üggyel kapcsolatban a bukaresti külügyminisztérium egy közleményt is megjelentetett. Olyan eseményről van szó, amely szorosan kötődik a Székely Nemzeti Tanács történetéhez és küzdelmeihez. Tekintsük át történeti távlataiban az eseményeket, kiemelve Németh Zsoltnak az incidenst kiváltó kijelentését.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A 2022-es évre a Székely Nemzeti Tanács elnökének előterjesztésére az Állandó Bizottság döntése alapján a következő személyiségek vehetik át a Gábor Áron-díjat:

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...1942. április húsz, Érsekújvár, zászlófelvonás. A hadi parancs értelmében az ezred másnap bevagoníroz Galántára, ahonnan megkezdi útját Oroszországba, a Don-kanyarba. Ez az alaphelyzete a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház új előadásának, melynek bemutatóját február végére tervezi a színház. Pintér Béla Gyévuska című darabja Darvas Benedek zeneszerző közreműködésével készült, az előadás rendezője pedig Hegymegi Máté, aki a Barbárok és a Jógyerekek képeskönyve után harmadik előadását rendezi Sepsiszentgyörgyön.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A székelyföldi autonómiatörekvés számára jubileumi év az idei. A Székely Nemzeti Tanács hosszú előkészítő folyamat után, 2003. október 26-án alakult meg. Aki részese volt ennek a közel egyéves folyamatnak, és az azt követő küzdelemnek, szívesen emlékezik a tízéves évfordulóra is, amikor Bereck és Kökös között százötvenezer ember vonult fel az országúton, követelve Székelyföld területi autonómiáját. De a tízéves évfordulóra készült el a Székelyföldi Stúdió egyórás összefoglaló filmje az első évtizedről. Legyen ez a közlemény nyitánya a visszaemlékezéseknek, értékelő összegzéseknek, amelyek ösztönözzenek új utak keresésére, új távlatok megnyitására.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Budapesten, előadással, műhelyfoglalkozással illetve az egykori és jelenlegi osonósok találkozójával ünnepli 30. születésnapját az Osonó Színházműhely. A társulatnak az 1993. február 3-i alapítása óta 187 tagja volt és az évek során összesen 23 előadás került bemutatásra, amelyből 6 koprodukcióként készült el thaiföldi, marokkói, budapesti, olaszországi és sepsiszentgyörgyi színházakkal.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Ismertették a 2023-as év eseményeit

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyörgyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón. 

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Mozgósító felhívás a Székely Szabadság Napjára

Négy hosszú év után készülünk újra a Székely Szabadság Napjának megünneplésére. A világjárvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések arra kényszerítettek, hogy olyan alternatív megemlékezéseket gondoljunk ki, ahol nem kell tömegeknek összegyűlniük. Az elmúlt négy év során többször megfogalmazták közösségünk tagjai az igényt egy tömeges megmozdulásra. Eljött ennek is az ideje. A 2019 februárjában kiadott mozgósító felhívást elevenítjük fel:

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.