Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Bővebben ...Néhány nappal Székelyföld Autonómiájának Napja, október 25-e előtt szembe kell néznünk azzal a helyzettel, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt a gyülekezési jogot több helységben korlátozták a hatóságok. Nagyon nagy a helyi szervezők felelőssége a lakosság egészségének megóvásában, ezért arra kérünk mindenkit, hogy a hatályos korlátozó intézkedéseket vegyék figyelembe.

Bővebben ...Kötelező a maszk viselése és online oktatásra térnek át a tanügyi intézmények.

Sepsiszentgyörgyön meghaladta a 3-at az ezer lakosra jutó igazolt koronavírusos fertőzések száma az elmúlt 14 napban, ezért holnaptól, 2020. október 20-tól két hétig új intézkedések lépnek érvénybe a város területén.

Bővebben ...A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület 2020. október 29-én és november 12-én pályázatíró műhelyt szervez a POR/GALSEPSI/2020/9/02/OS9.1 és POCU/GALSEPSI/2020/5/02/OS 5.1 számú pályázati kiírásairól Sepsiszentgyörgy Helyi Fejlesztési Tervének megvalósítása céljából.

Az interaktív képzés egy két alkalomból álló műhelymunkát feltételez: 14 bemutató, 7 téma,  4 műhelygyakorlat és 4 egyéni feladat. Helyszín: A Sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház képzés terme, Sajtó utca 4.

Bővebben ...Keddtől újra fogadják az ügyfeleket

Miután igazolt koronavírusos megbetegedések fordultak elő Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának néhány munkatársa között, a vírus terjedésének megfékezése érdekében hétfőn, 2020. október 12-én fertőtlenítési akcióra kerül sor az intézmény épületeiben.

Bővebben ...Október utolsó vasárnapján, 25-én megemlékezünk Székelyföld történelmi autonómiájának és újkori autonómiatörekvésének hagyományáról, és egyben jelezzük a világnak, hogy nem mondunk le az önrendelkezés jogáról, nem mondunk le Székelyföld területi autonómiájáról.

Bővebben ...Ma délben, nyolcvanöt éves korában elhunyt Molnár Gizella színésznő, a Tamási Áron Színház társulatának nyugdíjas művésze, Sepsiszentgyörgy díszpolgára.

Bővebben ...Támogatási csomagokra pályázhatnak a koronavírus okozta válságban érintett sepsiszentgyörgyi vállalkozások.

A kérelmek és az iratcsomók leadási határideje október 16-a.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata közösen a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával két De Minimis jellegű támogatási programot terjeszt elő a beruházások élénkítése érdekében a sepsiszentgyörgyi kis- és középvállalkozók részére.

Bővebben ...A Háromszéki Közösségi Alapítvány pályázati felhívást tesz közzé háromszéki civil szervezeteknek, közösségi projektek finanszírozására. A beküldött projektek közül három kerül kiválasztásra a Civil Licitre, amely egy forrásszerző esemény, ugyancsak a HKA szervezésében. A projektenként kitűzött célösszeg 6 000 lej.

Bővebben ...2020. október és november folyamán kerül sor arra a színházi- szociális projektre, amely keretén belül a független társulat 19 alkalommal, 6 megyében, több mint 300 hátrányos helyzetű fiatal számára mutatja be az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadást, amelyet minden esetben egy feldolgozó színházpedagógiai foglalkozás követ. Az Osonó ebben a nagyméretű projektben Kovászna, Brassó, Hargita, Maros, Kolozs és Szatmár megye Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságával, számos iskolával, kultúrházzal és polgármesteri hivatallal működik együtt. A komplex közösségi eseménysorozat a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával jött létre.

Bővebben ...Könyvtárhasználat járványhelyzetben – most már az épületben

A várhatóan lehűlő időjárás beköszöntével, 2020. szeptember 29-től, keddtől olvasószolgálatunkat a kiskertből visszaköltöztetjük az épületbe, és a kölcsönző részlegen fogadjuk olvasóinkat. Sajnos, a járványhelyzetre vonatkozó előírások értelmében, továbbra sem tudunk szabad hozzáférést biztosítani a polcokhoz.

Bővebben ...Az idei tanévben is 87 kiemelkedően tehetséges, de korlátozott anyagi helyzetű gyermeknek nyújt támogatást a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács. Az Ady Endre-ösztöndíjpályázaton elnyerhető ösztöndíj értéke egyenként 100.000 forint, melyre azon 6–12. osztályos diákok pályázhatnak, akik a romániai közoktatásban magyar nyelven tanulnak.

Bővebben ...Egy szikra talán mégis zengve pattan…
Mint minden évben, október utolsó vasárnapján közös imára hívjuk a nagyvilág keresztény, magyar gyülekezeteit. A hagyománynak megfelelően este őrtüzekkel hívjuk fel a világ figyelmét Székelyföld autonómiatörekvésére. Figyelembe véve, hogy ez az év más, mint a többi, a világjárvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések sok helyen olyan feltételeket teremtenek, amelyekhez nekünk is igazodnunk kell. Ezért arra kérjük a gyülekezeteket, hogy az adott ország vagy település járványtani intézkedéseinek figyelembevételével szervezzék meg mind a délelőtti együttes imádkozást, mind az őrtüzek fellobbantását. Mindezek mellett tudatosítani kell az egész közösségben, hogy október 25-e Székelyföld Autonómiájának Napja. Ahogy lehet című versében írja Reményik Sándor „Egy szikra talán mégis zengve pattan / Lángörvényből, mely benned kavarog”.

Bővebben ...A Háromszéki Közösségi Alapítvány 10 000 lejes alapot hirdet meg erdővidéki V-VIII. osztályos tanulóknak, technikai felszerelés vásárlásnak támogatására. Az alap a közösségi kártyák használatából biztosított, főtámogató: Deák Hámor cég, Barót.

 A pályázat célja segíteni azokat az on line oktatásra kényszerülő diákokat a szükséges eszközökkel, akik nem engedhetik meg maguknak ezek vásárlását.

Bővebben ...Fontos évfordulóhoz érkezett a Plugor Sándor Művészeti Líceum Drámatagozata, hiszen húsz évvel ezelőtt, 2000 szeptemberében kezdte el működését. Azóta a Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely társulatvezető-rendezője által alapított és mai napig vezetett drámatagozat az ország egyik legfontosabb műhelyévé vált, amely összesen 12 díjat szerzett a minisztérium által szervezett csoportos és egyéni országos színészmesterség tantárgyversenyeken. Mindeddig nyolc színészosztály ballagott el, az idei tanévet pedig, mivel csak kétévente indul drámaosztály, egy kilencedikes és egy tizenegyedikes évfolyam, azaz 23 diák kezdte meg. A tagozatnak otthont adó Plugor Sándor Művészeti Líceum szintén ünnepi évfordulóhoz érkezett, hiszen 30 éve annak, hogy a sepsiszentgyörgyi Zeneiskola Művészeti Líceummá alakult.

Bővebben ...A társulat komplex színház- nevelési programjának részeként, szeptember 11. és 13. között tréningsorozatra kerül sor Budapesten. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott projekt keretében az Osonó két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár csapatépítő, önismereti, személyiségfejlesztő és színészmesterség műhelyfoglalkozásokat tart.

Bővebben ...Idén sem marad el Sepsiszentgyörgyön a már hagyományossá vált Őszi Vásár. A Kónya Ádám Művelődési Ház tizedik alkalommal szervezi meg a rendezvényt, amely idén október 9-11. között zajlik majd a város Főterén.

Bővebben ...2020. szeptember 2-án a budapesti horvát nagykövetség épületében találkozott Andrej Plenković Horvátország budapesti nagykövete és Dabis Attila a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, hogy eszmecserét folytassanak a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezésről.

Bővebben ...Harminc csapat 39 kezdeményezése jutott tovább a közönségszavazásra

A Com’ON Sepsiszentgyörgy olyan részvételi attitűdöt kíván megalkotni és fejleszteni, amelyben nem állunk tétlenül, mindannyian hozzáteszünk Sepsiszentgyörgyhöz és ezzel mi alakítjuk a város jövőjét. Most a város lakosságán a sor, hogy eldöntse, a 39 kezdeményezés közül melyek kerülnek megvalósításra.

Szeptember 15-ig szavazhatsz a kedvenceidre a comonsepsi.ro oldalon!

Bővebben ...A teraszok a működési engedélyben meghatározott program szerint tarthatnak nyitva Sepsiszentgyörgyön.

A játszóterek viszont továbbra is zárva maradnak a vészhelyzet ideje alatt.

Bővebben ...A Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programba a kezdeményezések terveit augusztus 24-én, hétfőn 12:00 óráig lehet benyújtani a www.comonsepsi.ro oldalon.

Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.