Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Bővebben ...Nyolcadik alkalommal szerveznek pulzArt kortárs művészeti fesztivált 2022. október 13. és 16. között Sepsiszentgyörgyön, melynek idei kiadása a reinvent, az újraértelmezés címszó köré épül. A rendezvény programját közös sajtótájékoztató keretében ismertette Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Knop Ildikó, a fesztivál főszervezője és Erdei Anita, a Kónya Ádám Művelődési Ház helyettes vezetője.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...Augusztus 31-én tájékoztattuk a közvéleményt, hogy szeptember 19-én és 20-án végig járjuk azt az utat, amelyet 2013. október 25-27-ike között Márton Zoltán, néhai makfalvi polgármester vezetésével megtettek a makfalvi székelyek szekerekkel, mozgósítva az országutaktól távol levő falvak lakóit a Székelyek Nagy Menetelésére.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2022. szeptember 26-án 19 órakor Budapesten a Gólya Közösségi Házban tekinthetik meg az érdeklődők a Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadást. Ezt megelőzően, a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Civil és Kulturális Pályázata támogatásával a kerület iskoláiban összesen hat alkalommal lesz látható a tavasszal bemutatott produkció. A Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium, a Semmelweis Egyetem Bókay János Többcélú Szakképző Intézménye és a Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjai rendhagyó irodalomóraként nézhetik meg az előadást.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...A szervezők meghívására a Székely Nemzeti Tanács küldötteként Dabis Attila külügyi megbízott szeptember 11-én Barcelonában részt vett a katalán nemzeti ünnepen megrendezett nagyszabású demonstráción, melyre a 2017-es függetlenségi népszavazás ötödik évfordulóján került sor. A felvonuláson mintegy fél millió katalán, illetve törekvéseikben őket támogató külföldi meghívott emelte fel szavát Katalónia békés önrendelkezési törekvései, a független Katalán köztársaság kivívása érdekében.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...A Cimborák Bábszínház újult erővel és izgalmas projektekkel lát neki a 2022-2023-as évadnak. A 11 fős társulat újabb színésszel bővült, Pánczél Kata, kolozsvári mesteris hallgató személyében.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...Az Osonó Színházműhely, a Sepsi Adrenalin Sport Egyesülettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel partnerségben hozta létre a "Youth Workers Go!" elnevezésű projektet, amely célja, hogy ingyenesen elérhető, változatos, személyes és szakmai szempontból is értékes nemformális képzésekkel támogassa az ifjúsági szakemberek munkáját. Ennek érdekében, az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával egy három állomásos projektre kerül sor, amelyben az önismerettel, az egészséges életmóddal és a testi-lelki egyensúllyal foglalkozó műhelyek és képzések kapnak hangsúlyt.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2022. szeptember 23. és 30. között kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön az Eva FilmMakers Fest második kiadása, az ország első olyan filmfesztiválja, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól.

A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek az ország és Magyarország női rendezői által rendezett filmek sokaságát hozza el.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...A társulat #Reaktiv elnevezésű projektje március- november időszakban zajlik és legfontosabb célja, hogy öt település középiskoláiban, mintegy 250 diák és 50 tanár számára a színház, a film és a drámajáték segítségével impulzust és lendületet adjon a Covid19 utáni időszak újrakezdéséhez. A projekt részeként, augusztus 28. és szeptember 3. között Sepsikőröspatakon került sor arra a drámatáborra, amelyben a partneriskolákból kiválasztott diákok és tanárok vettek részt. A tábor egyik kiemelt célja a színházi és önismereti műhelyfoglalkozások mellett egy 15 perces rövidfilm elkészítése volt, amely a résztvevő fiatalok és tanárok kreativitását és saját, személyes tapasztalataikat segítségül hívva, a jelenkori oktatási helyzetre reflektál.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen hozta létre azt a színházi és önismereti tábort, amely negyedik állomása volt az egy éve tartó csoportvezetők és pedagógusok számára szervezett Színház és nevelés képzésnek. A Kovászna, Hargita és Kolozs megyékből érkezett 16 résztvevő augusztus 23. és 27. között vett részt a sepsikőröspataki Virágcsárda Panzióban megrendezett táborban.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...A székelyföldi és az erdélyi autonómiamozgalom szempontjából fontos évfordulók éve lesz a 2023-as esztendő. Felsorolni is nehéz azokat az eseményeket, amelyeknek tíz-, húsz- vagy harmincéves évfordulójára emlékezünk.

Mi elsősorban a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 20 éve történt megalakulását idézzük fel, de tízéves évfordulója lesz a Székelyek Nagy Menetelésének is. Az évfordulókra készülve az idei év szeptember 19-én és 20-án fogjuk felidézni és megismételni a Székelyek Nagy Menetelésének egyik fontos eseményét.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...Orbán Viktor Dallasban, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciáján sorsfordító évként jelölte meg 2024-et. Erdélyi magyarokként, de a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés részeseiként is érdekeltek vagyunk a konzervatív erők győzelmében és a globalisták, magukat progresszívnek nevező baloldaliak, kommunisták, liberálisok kiszorításában a közéletből.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen július 24- 28. között, hetedik alkalommal szervezte meg az Interetnikai drámatábort, amelyben román és magyar fiatalok vettek részt Temesvárról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Sepsikőröspatakról, Kovásznáról és Sepsiszentgyörgyről. A sepsikőröspataki Virágcsárda Panzióban megtartott tábor célja annak a lehetőségnek a megteremtése volt, amelyben a dráma- és csapatjátékok, személyiségfejlesztő és önismereti gyakorlatok segítségével, a két nemzet fiataljai közelebb kerülhettek egymáshoz, megismerhették egymást és felfedezhették a közös alkotás örömét. A színház, mint forma nagyszerű eszköznek bizonyult az előítéletek leküzdésére, az egymás elfogadására és a közös kapcsolódási pontok megtalálására.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2022. június 27. és július 1. között Szombathelyen került sor arra a színházi és önismereti drámatáborra, amelyben 20 fiatal vett részt. A tábor célja egy olyan helyzet megteremtése volt, amely a drámajáték és a színház eszközei által egy intenzív létezés, a kommunikáció valamint a közös gondolkodás és alkotás megtapasztalására sarkallja a résztvevőket. A színházi-, oktatási- és szociális projekteket létrehozó, független társulatként működő Osonó Színházműhely eddig 92 drámatábort szervezett úgy fiatalok, mint felnőttek számára. Ez a tábor már a második, amit a szombathelyi Weöres Sándor Színházzal közösen szervez az Osonó és amely illeszkedik a két társulat közös, hosszútávú ifjúsági- és színháznevelési projektjébe.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...A sepsiszentgyörgyi Domokos Géza Egyesület Domokos Géza díjban részesítette a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatát, elismerve annak húszesztendős tevékenységét. Az évente kiosztott díjat 2020-ban érdemelte ki a tagozat, de a vírushelyzetre való tekintettel csak a napokban adta át az egyesület elnöke, Domokos Péter. Az ötödik alkalommal kiosztott éves elismeréssel az egyesület célja ráirányítani a közfigyelmet a díjazottak kiemelkedő tevékenységére.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...Az Osonó Színházműhely, a Sepsi Adrenalin Sport Egyesülettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel partnerségben hozta létre a „Youth Workers Go!” elnevezésű projektet, amely célja, hogy ingyenesen elérhető, változatos, személyes és szakmai szempontból is értékes nemformális képzésekkel támogassa az ifjúsági szakemberek munkáját.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...A Cimborák Bábszínház a 2021-2022-es évadban nagyszabású színházpedagógia projektet valósított meg A fák titkos szíve c. afrikai népmese alapján készült előadása kapcsán. 660 fiatalt láttunk vendégül: 14 általános iskolás osztályt és 11 darab IX- XI. osztályt, a diákok a Nicole Colan Általános Iskola, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, Székely Mikó Kollégium, a Váradi József Általános Iskolából érkeztek.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...Tizenhatodik alkalommal került megszervezésre a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója Kézdiszentlélek búcsújáró hegyén, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának szervezésében, valamint az NKA támogatásával.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...A 2021-22-es évadban, az önfenntartó társulatként működő Osonó 209 kulturális- oktatási- szociális eseményt hozott létre 3 országban közel 4.500 résztvevő számára. A társulat 42 előadást illetve azokat követően 41 interaktív közönségtalálkozót tartott, 114 műhelyfoglalkozást, 5 tábort és számos képzést szervezett fiataloknak és felnőtteknek. Fontos díjban is részesült az Osonó, hiszen Közép-Európa legnagyobb szemléjén, a Kaposváron megrendezett XX. Jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztiválon, versfilm kategóriában a Magamban bíztam kísérleti versfilm második díjban részesült.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...A Székely Nemzeti Tanács meghívást kapott a törökországi Kastamonuban tartott, türk népek találkozójára, a Türk Világ Napjai Kastamonuban – Kastamonu Türk Dünyası Günleri – kultúrfesztiválra. Külön köszönet jár Ahmet Açikgöznek a székelyek régi barátjának, a szervezésben vállalt munkájáért. A tíz tagú küldöttséget Sánta Imre vezette, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke meghatalmazásával, aki találkozott Rahmi Galip Vidinlioğlu polgármesterrel és meghívta, hogy látogasson el Székelyföldre.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...Indulása után 13 évvel, mely idő alatt átutazva a tengereket, óceánokat, bejárva és meghódítva a világ minden kontinensét és több, mint 50 országát a Young Engineers fejlesztő programjai elérkeztek Sepsiszentgyörgyre is!

Idén tavasztól a gyermekek STEM (tudomány, technológia, mérnöki ismeretek, matematika) oktatási módszerre épülő foglalkozások keretein belül fedezhetik fel és ismerhetik meg közelebbről a világunkat.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.