Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Évadzáró mérleg az Osonó SzínházműhelynélAz idén Európai Tehetségponttá vált, önfenntartó társulatként működő Osonó a 2017-18-as évadban a három műsoron lévő előadását 76 alkalommal, mintegy 5.000 néző számára mutatta be Magyarországon, Romániában és Kárpátalján. A színházműhely 66 interaktív közönségtalálkozót tartott az előadások után, 7 drámatábort, 1 fesztivált, 118 műhelyfoglalkozást és számos képzést szervezett. A független társulat a színház, oktatás és szociális projektek kulcsfogalmakra építi tevékenységét.

 

Sepsiszentgyörgyi drámások SzentesenEbben az évadban is folytatódott a jelentős projektek átköltöztetése és megvalósítása Budapesten, illetve Magyarország más településein. A Bakelit Multi Art Centerrel partnerségben és budapesti fiatalok közreműködésével készült Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista színházi előadás magyarországi adaptációját számos magyarországi színházban és iskolában mutatta be a társulat. Szeptembertől kezdődően minden hónapban látható lesz az előadás Magyarországon.

Az Andrei Mureșanu Színházzal közösen készített, Catinca Drăgănescu és Fazakas Misi által rendezett Bányavakság című koprodukciót több alkalommal láthatta a közönség és nagy sikerrel mutatta be a társulat a bukaresti Fest(in) pe Bulevard Nemzetközi Színházi Fesztiválon. A közönségsikerre való tekintettel a következő évadban is műsoron marad a Székely Csaba trilógiájának középső része és ősszel az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala/Departamentul pentru Relații Interetnice - Guvernul României támogatásával öt erdélyi városban – Marosvásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti, Nagyvárad, Temesvár - kerül bemutatásra.

A közel 530. alkalommal bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás nagy érdeklődést keltett a Bákó Románia Ifjúsági Fővárosa programban. Az évad során több romániai turnén szerepelt a Fazakas Misi által rendezett produkció, így jutott el először az Osonó moldvai városok nézőihez is. Az előadás külföldi bemutatkozásai közül legfontosabb a Bethlen Gábor Alap által támogatott ukrajnai turné volt, amely során öt olyan kárpátaljai szórványtelepülésen került bemutatásra a fiatalok történeteit feldolgozó produkció, ahol még soha nem járt színházi társulat.

PIKNIKBUK3A három éve bemutatott, Fazakas Misi által rendezett Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című produkció fontos eleme az Osonó osztálytermi projektjének. A társulat nemrég ünnepelte a produkció 100., ünnepi előadását. A jövő évad elején a román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló előadásra egy németországi turné, majd a román állami Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával egy romániai turné vár.

Sepsiszentgyörgyi drámások KecskemétenAz oktatási projektek közül kiemelkedőnek számít a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott komplex színházi program, amely részeként a társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár - több tréninget tartott tíz olyan erdélyi településen, ahol a színház megtapasztalása nehézséget okoz a szociális, gazdasági vagy földrajzi helyzetük miatt. Szintén oktatási program volt a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrehozott országos osztálytermi színházi projekt, amely által 11 romániai iskola közel 1.000 diákja részesült komplex színháznevelésben. A Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó a Nemzeti Tehetség Program támogatásával több tanulmányutat és képzést szervezett a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai számára.

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen több projektje van az Osonónak. Folytatódott a már három éve elkezdett színjátékos képzést. A társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár -, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy több állomásos, pedagógusok és színjátszó csoportok vezetői számára szervezett képzés- és műhelyfoglalkozás sorozatra került sor. A projekt, új résztvevők bevonásával a következő évadban is folytatódni fog. A társulat szervezte meg júniusban a Színjátékosok 4. Találkozóját, amelynek kiemelt célja volt az amatőr csoportok közti kapcsolat megerősítése.

Az önfenntartó, független társulat a nyáron egy, az Európai Unió által támogatott nemzetközi ifjúsági projektet hoz létre holland és magyarországi partnerekkel közösen sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai és gyimesfelsőloki helyszíneken. Ezen kívül sor kerül a hagyományosan megtartott nyári táborokra is: augusztus 4- 8. között a román és magyar fiatalok számára megrendezett Interetnikai Drámatáborra, az augusztus 10-15. között zajló Nemzetközi Drámatáborra, valamint az augusztus 20-24. között megrendezésre kerülő, pedagógusok számára megszervezett Színjátékos Drámatáborra.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.