Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Évadzáró mérleg az Osonó SzínházműhelynélAz önfenntartó társulatként működő Osonó a 2018-19-es évadban a három műsoron lévő előadását 5 országban, összesen 52 alkalommal, mintegy 3.200 néző számára mutatta be. A színházműhely 46 interaktív közönségtalálkozót tartott az előadások után, 5 drámatábort, 2 fesztivált, 106 műhelyfoglalkozást és számos képzést szervezett. A társulat programjainak ebben az évadban összesen 8.252 résztvevője volt. A független társulat a színház, oktatás és szociális projektek kulcsfogalmakra építi tevékenységét.

Ebben az évadban is folytatódott a jelentős projektek megvalósítása Budapesten. Az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista színházi előadást számos magyarországi színházban és iskolában mutatta be a társulat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával olyan Szatmár-megyei kistelepülésekre jutott el az előadás, ahol több évtizede nem járt színházi társulat. A közel 560. előadást megért produkció a Bethlen Gábor Alap támogatásával vajdasági és szlavóniai turnén vett részt. A fiatalok történeteit feldolgozó előadás turnéja az ősszel, 3- 3 felvidéki és vajdasági településen folytatódik.

Az Andrei Mureșanu Színházzal közösen készített, Catinca Drăgănescu és Fazakas Misi által rendezett Bányavakság című koprodukció az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával négy erdélyi városban – Marosvásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti, Temesvár - került bemutatásra.

A négy éve bemutatott és több mint 125 előadást megért Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című produkció fontos eleme az Osonó osztálytermi projektjének. A román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló előadás egy németországi turnén, illetve a román állami Nemzeti Kulturális Alap támogatásával több romániai turnén vett részt.

Az oktatási projektek közül kiemelkedőnek számított a Visszhang a sarokból elnevezésű művészeti- szociális projekt, amelyet az intézményesített fiatalok számára hozott létre a társulat. A komplex közösségi eseménysorozat a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, valamint a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság partnerségével jött létre. A Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában zajló projekt célja a fiatalok művészetre való ráhangolódásának elmélyítése és a befogadás érzékenységének segítése a különböző alkotó, művészeti és kommunikációs tevékenységekbe való bevonás által.

A Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó a Nemzeti Tehetség Program támogatásával több tanulmányutat, képzést és tehetségprogramot szervezett erdélyi fiatalok valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai számára. A Jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat! címet viselő program célja a beszédkészség-fejlesztés és kreatív írásfejlesztés volt. A Vizuális nevelés pedig egy olyan tehetséggondozó program, amely alapja filmképzéssel egybekötött alkotófolyamat.

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen több projektje van az Osonónak. Folytatódott a már négy éve elkezdett színjátékos képzés. A társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár -, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy több állomásos, pedagógusok és színjátszó csoportok vezetői számára szervezett képzés- és műhelyfoglalkozás sorozatra került sor. A projekt, új résztvevők bevonásával a következő évadban is folytatódni fog. A társulat szervezte meg júniusban a Színjátékosok 5. Találkozóját, amelynek kiemelt célja volt az amatőr csoportok közti kapcsolat megerősítése.

A Magyarság Házával partnerségben, Budapesten szervezte meg a társulat az I. Kárpát-medencei Diákszínjátszó Találkozót. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából létrehozott eseményen Erdély, Vajdaság, Szlavónia, Felvidék és Magyarország diákszínjátszói vettek részt. A rendezvény célja többek között annak a lehetőségnek a megteremtése volt, hogy a különböző magyarlakta területek fiataljai találkozzanak, közös szakmai tapasztalatcserén vegyenek részt, bemutatkozzanak a nagyközönség előtt és az összetartozás érzését megéljék.

Az önfenntartó, független társulat munkája nyáron sem szünetel, hiszen több képzésre és táborra kerül sor: július 7-14. között a társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – színészmesterség csoportot vezet a zentai MAdT táborban, július 15-19. között lesz Sepsiszentgyörgyön a román és magyar fiatalok számára megrendezett Interetnikai Drámatábor, augusztus 21-26. között Budapest ad helyszínt az Osonó drámatábornak, végül augusztus 27-31. között kerül megrendezésre pedagógusok számára a Színjátékos Drámatábor.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.