Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Háromszék Táncegyüttes - RézhúronA Háromszék Táncegyüttes újra benti előadásokon fogadja közönségét.

Februárban a Rézhúron c. és a Tácsétány előadásokat mutatják be.

 

 

 

Háromszék Táncegyeüttes – Rézhúron Rézhúron

A tánc a lélek nyelve, sokan tudjuk, a néptánc egy közösséggé erősödött léleknyelv, az erdélyi páros táncaink a férfi és a nő örök viszonyának természetéről vallanak.

Rézhúron című előadásunkkal Erdély legszebb tájainak folklórkincsében vándorlunk, tánccal, muzsikával, melynek középpontjában prímásunk hegedűjének rézhúrja áll, ez az előadás címadója is. A rézhúron játszott dallamok vezetnek el a népzene, a néptánc és a népdal nyelvén Bukovina, Székelyföld, Felső-Marosmente, Mezőség, valamint Kalotaszeg vidékeire.

Rendhagyó előadásunk, mely a táncosi egyéniségeket szólisztikus formában mutatja be egy igazi ünneplés amely a szívünkben kezdődik, onnan tölti fel a formát, bármilyen formát, kinek milyet ismer a szokása.

Zenei szerkesztés: Fazakas Levente
Koreográfia: Tekeres Gizella, Melles Endre
Színpadi szerkesztés: Ivácson László

Előadások:
Kovászna – 2021. február 11., 19.00 óra, Városi Művelődési Központ

Jegyek elővételben a Művelődési Ház jegypénztáránál kaphatók, foglalni a 0744-364250 telefonszámon lehet. A teljes árú jegy 20 lejbe, a kedvezményes (diákoknak, nyugdíjasoknak) 10 lejbe kerül.

Zabola – 2021. február 12., 19.00 óra, Kultúrotthon

Jegyeket a helyszínen, előadás előtt lehet vásárolni. A teljes árú jegy 20 lejbe, a kedvezményes (diákoknak, nyugdíjasoknak) 10 lejbe kerül.

Háromszék Táncegyeüttes – TáncsétányTáncsétány

A séta alatt nyugodtan szemlélődünk. Könnyedén fordulunk tekintetünkkel előre és hátra is, ráérünk elidőzni a mögöttünk megtett út állomásain. Vannak fényesen kirajzolódó képek, melyekhez tiszta érzések kötődnek, és vannak árnyékosabb, kontúr nélküliek, foltosak, melyekhez a bizonytalanság társul. Mint az emlékezés mezőjében tett belső út, olyan ez a séta. Nem a sietés, nem az igyekezés, hanem a figyelés jellemzi. Hol jártunk eddig? Mit tapasztaltunk? Milyen élményeket gyűjtöttünk? És miért jártunk ott? Innen meg hová indulunk?

A Háromszék Táncegyüttes harmincéves. A Táncsétány munkacímet viselő előadással az évfordulós évadban ünnepelni és felidézni kíván. Az egyfajta útfeltáró, korábbi előadások koreográfiáit feldolgozó előadás, nemcsak emléket állít és felsorol, hanem reflektál, viszonyul a korábbiak által megfogalmazottakra, illetve és ezáltal az együttes jelenéről is vall. Arról, hogy miként viszonyulunk, viszonyulhatunk a ma életérzésével a folklórhoz, a kortárs formákhoz vagy kihívásokhoz. Megkerülhetetlenül olyan egyetemes témákat is érint, mint az idő, a hit, a férfi és nő életszerepei, az emlékezés, az értékek, és a hagyomány. A koreográfiák saját tematikájukkal képviselnek ugyan egy rendszert, amely felfűzhető arra a narratív sorra, ami a gyökerek, tékozlás, megtagadás, felismerés.

Ami a koreográfiákat és jeleneteket összekötő intermezzókra vonatkozik, az a szabad asszociációi terület, a jelen életérzés megnyilvánulásának, a reflektálásnak a mezője.

Az idő három módon szimbolizálható díszletben, színpadképben: tekerőlant, rokka, és filmszalagszerű felfele ívelő sáv. Ehhez különböző játékok, jelenetek szervesíthetőek, amelyek vagy folytatnak egy koreográfiai motívumot, témát, vagy bevezetnek egy újat.

Jelmez: Furik Rita
Szakmai tanácsadó: Prezsmer Boglárka
Koreográfusok: Orza Calin, Melles Endre, Furik Rita, Tekeres Gizella
Táncoktatók: Péter László, Tekeres Gizella, Melles Endre
Zene: Fazakas Levente
Rendező-koreográfus: Ivácson László

Tánckar: Ádám Júlia, Bakos Ernő, Gaburi Barbara, Gere Csaba, Gidró Roland, Hoffman Anna, Kiss Adorján, Koncz Attila, Lukács Réka, Márton Csaba, Melles Endre, Oláh Ágota, Pável Hunor-Mihály, Podholiczky Rebeka-Ráhel, Portik-Cseres Norbert, Székely Edina Emőke, Szvinyuk Sándor, Ürmösi-Incze Mária-Terézia,Virág Imola

Hang: Kelemen István, Vajda Attila
Fény: Bedőházi Alpár
Színpadi és műszaki munkatársak: Fegyver Botond, Maksai Gábor
Öltöztetők: Kis Gabriella, Para Kinga
Ügyelő: Kékesi-Keresztes Gergő
Tánckarvezetők: Tekeres Gizella, Melles Endre
Zenekarvezető: Fazakas Levente
Művészeti vezető: Ivácson László
Aligazgató: Koszta Árpád
Igazgató: Deák Gyula Levente

Előadás időpontja:
Sepsiszentgyörgy – 2021. február 24., 19:00 óra, Tamási Áron Színház

Az előadásra jegyet vásárolni a Központi Jegyirodában lehet. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10-16 óra, valamint pénteken 11-13 óra között. Telefonszám: 0267-312104.

– Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy a kötelező távolság betartása miatt a helyek száma korlátozott!
A nézők beengedése a járványügyi protokoll betartása végett fél órával a kezdés előtt történik.
– Mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében szíveskedjenek betartani a járványügyi előírásokat, így a szájmaszk viselését.
–  37,3 Celsius-fok fölötti testhőmérséklettel rendelkező nézőinket nem áll módunkban beengedni a nézőtérre.

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.
Táncsétány c. új előadásunk létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO