Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Bővebben ...A Bethlen Gábor Alap jelentős pályázati támogatásának köszönhetően újból nagy munkálatok folynak a Székely Nemzeti Múzeum fotótékájában.

A Múzeum fotótára egyike Erdély legjelentősebb fotógyűjteményeinek. Bár leginkább a Székelyföldet dokumentálja, ennek ellenére Erdély valamennyi vidékéről vannak benne fotók, képeslapok, és egy-egy „világpolgár” adományozó jóvoltából még Európa távolabbi vidékeiről, történelmi nevezetességeiről is tartalmaz kisebb kollekciókat. Mint régi gyűjtemény, az erdélyi fotográfia története szempontjából is kiemelkedő jelentőségű: Erdély legjelentősebb műtermeinek fényképeit őrzi.

 

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016.  december 27-29.| Háromszék Táncstúdió

 

Három előadással várja közönségét karácsony és szilveszter között a Háromszék Táncegyüttes Sepsiszentgyörgyön.

December 27-én, kedden 19 órától a Mihályi Gábor rendezésében készült Erdély-menyegző c. folklórszínházi előadást, 28-án, szerdán 19 órától a Furik Rita által rendezett Böjttől böjtig c. produkciót, 29-én, csütörtökön 18 órától pedig Az én mesém c. gyermekelőadást tekintheti meg a közönség a Háromszék Táncstúdióban.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 29. | Helyszín: Főtér

 

Igazi premiernek számít az IceArt Románia sepsiszentgyörgyi bemutatkozása. December 29-én, csütörtökön 18 órától leplezik le a több mint két méter magas jégsárkányt, amelyet a főtéren állítanak ki. A jégsárkányt 12 darab másfél méteres jégtömbből előzetesen kifaragják, majd Sepsiszentgyörgyön illesztik össze. Ez alkalommal meg lehet azt is figyelni, hogyan dolgozik egy jégszobrász, Julian a helyszínen élőben faragja ki 2017-et, nyersanyaga négy darab másfél méteres jégtömb.

 

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 22. | Helyszín: Árkosi Kulturális Központ

 

2016. december 22-én, csütörtökön 18 órakor, az Árkosi Kulturális Központ kiállítótermében (Bástya-ház, Olt utca, 6 szám) kerül sor a debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének csoportos kiállítására.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 22. | Helyszín: Székely Nemzeti Múzeum

Kivételesen a hónap utolsó előtti csütörtöki napján, december 22-én reggel kilenctől este kilenc óráig látogatható ingyenesen az „Indulj el egy úton...” Kallós Zoltán című időszakos kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban. A tárlat az erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő életét és munkásságát mutatja be.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 31. | Helyszín: Tamási Áron Színház

 

Az év utolsó éjszakájához ősi idők óta zajos, pompázatos felvonulások kapcsolódnak. Az ostorpattogtatásból és a dobverésből ma már csak a lármára és a felszabadulásra való igényünk maradt. A bánatot, fájdalmat és hibákat pedig nem lehet egyedül hátrahagyni, ezért az ember minden időktől fogva közösségével együtt ünnepli az év utolsó napját. Ezért tartja fontosnak a Tamási Áron Színház társulata, hogy szilveszter estéjén, az év utolsó napján a közönségével, a közösségével ünnepeljen.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 18. | Helyszín: Sepsiszentgyörgy, evangélikus templom


István Ildikó népdalénekes (a Művészeti és Népiskola oktatója) és tanítványai december 16-án, pénteken 18.00 órától lépnek fel „Örvendezzünk” c. karácsonyi előadásukkal a felsőcsernátoni római katolikus kápolnában, valamint december 18-án a sepsiszentgyörgyi Széna utcai evangélikus templomban 17.00 órától.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 17 – 23. | Helyszín: Főtér

Finom falatokkal, tetszetős portékákkal, hangulatos koncertekkel, igazi közösségi eseményként jelentkezik december 17-e és 24-e között Sepsiszentgyörgy főterén a karácsonyi vásár, amelyet Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház szervez. Hétfőtől délutánonként óvodások, iskolások mutatják be karácsonyi műsorukat, de lesz táncprodukció, regölés, kórusművek, tombolahúzás is. Csütörtökön Luiza Zan és a Snaps Vocal Band Ferencz Áron ütőhangszeressel közösen acapella műveket ad elő, pénteken pedig a bukaresti Popas Band izgalmas feldolgozásokkal és saját produkciókkal lép színpadra.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 16. | Helyszín: Hostel Kultúr pub

 

December 16-án pénteken 20 órától a sepsiszentgyörgyi Hostel Kultúr pubban koncertezik a budapesti East 2 East gitárduó. A Kéri Gábor és Eichinger Tibor alkotta formáció műsorában egyaránt megtalálhatóak a saját szerzemények, jazz és blues feldolgozások illetve két magyar (erdélyi) kortárs zeneszerző óriás, Kurtág György és Ligeti György zongoradarabjainak két gitárra átdolgozott saját átirata.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 16. | Helyszín: Árkosi Kulturális Központ


2016. december 16-án, pénteken 19 órától az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) kerül sor
Koszta Ervin kézdivásárhelyi képzőművész kiállításának megnyitójára. A kiállítást megnyitja Erőss Botond, tanár.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...A Regisztrált Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó Színházműhely a Nemzeti Tehetség Program támogatásával budapesti szakmai gyakorlatot szervezett a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai számára. A december 12. és 16. között zajló projekt szakmai helyszíne a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola. A kiegészítő programok között szerepel a várossal való megismerkedés, film- és színházi előadásnézés, valamint az Országház, a Terror Háza és különböző múzeumok meglátogatása is.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 15. | Helyszín: Székely Nemzeti Múzeum

Demjén Andrea: Újabb adatok a Gyergyói-medence középkori településtörténetéhez

Az előadássorozat negyedik részében Demjén Andrea régész az utóbbi években végzett régészeti feltárások és interdiszciplináris kutatások alapján betekintést nyújt a Gyegyói-medence középkori településtörténetébe. Bemutatja a településhálózat, az egyházszervezet és magánbirtok kialakulását, amelyek teljesen új megvilágításba helyezik az Erdélyi-medence legkeletibb peremvidékén elhelyezkedő, zord éghajlatú Gyergyói-medence történetét.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 18., december 19. | Helyszín: Háromszék Táncstúdió


A rest legényről – magyar népmese alapján készült bábjáték

A Cimborák Bábszínház, A rest legényről című magyar népmese alapján készült bábjátékát 2016. december 18-án, vasárnap 18 órától szabadelőadásként, ezt követően december 19-én, hétfőn 10 és 12 órától szervezett csoportoknak játssza Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncstúdióban.  

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 15. | Helyszín: Erdélyi Művészeti Központ

2016. december 15-én, csütörtökön 18 órakor kerül sor Jakobovits Miklós (1936 – 2012) festőművész emlékkiállításának megnyitójára az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítótermében.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 9. | Közlemény


Végéhez közeledik az idén nyáron elindított városszépítő, képzőművészeti projekt, amely a maga nemében egyedülállónak számít a régióban. A Román Kulturális Alap (AFCN) által támogatott Gang Rehab az évek óta elhanyagolt, senki földjének tartott gangokat, vagyis a tömbházak közötti átjárókat hivatott felújítani, sajátos arculatot adva a vizuális művészet segítségével. Három gang kreatív felújítására, rehabilitálására írt ki pályázatot a Kónya Ádám Művelődési Ház, amelyre összesen 12 pályamunka érkezett be az ország különböző részeiről és Magyarországról. 

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 12. | Székely Nemzeti Múzeum

 

A Codex Régizene Együttes 20 éves jubileuma alkalmából szeretettel vár minden érdeklődőt a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termébe hétfőn, december 12-én, 17 órától dr. Filip Ignác Erdélyi kottás kéziratokról című előadására, 18 órától pedig a Válogatás az elmúlt 20 év műsoraiból című hangversenyre. A koncert után reneszánsz táncházra kerül sor.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 13. | Helyszín: MAGMA Kortárs Képzőművészeti Kiállítótér

KÉPben a technológia címmel előadássorozatot indított decemberben a Kónya Ádám Művelődési Ház,  Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával közösen. A MAGMA Kortárs Képzőművészeti Kiállítótér partnerségében megszervezett sorozat célja megvizsgálni a művészet és a tudomány összefonódását, tetten érni a tudomány és technológia begyűrűzését a művészetek világába. A programsorozat részeként december 10-én, szombaton 17 órától Mattis-Teutsch Waldemar hologram művész A fényművészet és a tudomány címmel tart bemutatót a MAGMA Kortárs Képzőművészeti Kiállítótérben. Ez alkalommal a művész hologram installációját is meg lehet tekinteni.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 10. | Helyszín: Hostel Kultúr pub

December 8-án csütörtökön 21 órától Bálványosfürdőn a Grand Hotel Bálványosban, 9-én pénteken 21 órától a kézdivásárhelyi Jazz Cafe pincéjében, 10-én szombaton 21 órától a sepsiszentgyörgyi Hostel Kultúr pubban koncertezik a budapesti Pátkei Rozina Quintet.

 

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ... 2016. december 8. | Helyszín: Székely Nemzeti Múzeum

 

2016. december 8-án, csütörtökön 18 órakor a Székely Nemzeti Múzeumban bemutatják Sárándi Tamás Levezényelt visszacsatolás. A magyar katonai közigazgatás Észak-Erdélyben 1940 című kötetét. A könyvbemutató alkalmával a szerzővel Tóth-Bartos András történész beszélget.

0
0
0
s2sdefault

Bővebben ...2016. december 9. | Helyszín: MAGMA Kortárs Képzőművészeti Kiállítótér

 

2016. december 9-én, pénteken 19 órakor kerül sor az Undo the Future című csoportos kiállítás megnyitójára a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A kiállítás anyaga az első Minitremu kortárs művészeti táborban résztvevő középiskolás diákok alkotásai és a különböző műhelyek dokumentációja.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.