Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Bővebben ...2013. december 30.

Az idei évadban is különleges szilveszteri előadással várja nézőit a Tamási Áron Színház társulata: I. L. Caragiale Az elveszett levél című közkedvelt komédiáját Zakariás Zalán rendezésében láthatják az érdeklődők, 2013. december 31-én este 18 órától a színház Nagytermében. Annak érdekében, hogy a produkció azok számára is elérhető legyen, akiknek nincs bérletük, vagy csak ideiglenesen tartózkodnak a városban, a szilveszter esti előadásra semmilyen bérlet nem érvényes.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 25.

Karácsonyra jelent meg a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes harmadik lemeze, a Kincs, amelyet 2013. december 23-án délelőtt a sajtó képviselőinek mutatott be Orbán Ferenc, a zenekar vezetője.

Nem kell az értékért a szomszédba menni, méltatta Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosának zenei életét Orbán Ferenc, aki elmondta, ez alkalommal főleg saját szerzeményeket tartalmaz az új lemez. „A művész fogalmazza meg saját gondolatait, éppen ezért sorsdöntő ez a lemez, lássuk, hogy ezek a szövegek találnak-e megértő szóra" – fogalmazott az Evilági vezetője, hozzátéve 14 dal van az új korongon, ebből kettő ráadás. Ahogy a név is sugallja, családról, szülőföld szeretetéről, istenhitről, a gyermeki lélek tisztaságáról, az anyanyelv iránti szeretetről szólnak a dalok.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Sepsiszentgyörgy, 2013. december 21

A JAZZ.5  egy  frissen alakult zenekar, újszerű és egyedi stílusban szólal meg, amit az énekes hangjátéka és természetesen a zenekar többi tagjának zenei világa, képzettsége határoz meg.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 20. / Közlemény

A Háromszéki Közösségi Alapítvány egy-egy karácsonyfával és a közös készülődés-készítés örömével ajándékozta meg az oltszemi, baróti és a kézdivásárhelyi gyermekotthonok kis lakóit. A fenyőfákat az alapítvány önkéntesei díszítették fel a gyermekekkel közösen, az általuk készített díszekkel. A díszítésbe bevonták a kézdivásárhelyi EMI, a Zöld Nap Egyesület, a ZIKE és a Kapocs Egyesület önkénteseit is. A gyermekek emellett kis ajándékcsomagokat is kézhez kaptak. Az alapítvány fiatal önkéntesei egy egyhetes adománygyűjtő kampányt szerveztek annak érdekében, hogy a fa alá minden gyermek számára ajándék kerülhessen.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 17.

A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tisztelettel meghívja Önt Szabó András egyéni kiállításának megnyitójára 2013. december 17-én, kedden 18 órára.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2009 óta, minden évben megjelenik a Nagyjaink című kiadvány, amely kerek évfordulók kapcsán gyűjti össze és teszi közkinccsé a megye hírességeinek életrajzát.

Az ünneplés és emlékezés egy megmaradásra hivatott közösségnek mindig erőt ad a továbblépéshez, ezért a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ fontosnak tartja, hogy ne csak írásban emlékezzünk meg a nagyjainkról, hanem a szülőfalvak közösségeit bevonva és mozgósítva olyan kulturális programokat szervezzünk, amelyek felelevenítik nagyjaink szellemiségét, irányt mutatnak jelenünkben és alappillérei lehetnek jövőnknek.

Dienes Andor születésének 100-dik évfordulója alkalmából tisztelgünk a nemzetközileg ismert divatfotós, fotóművész előtt. Háromszék jeles szülöttjének munkásságát értékelve a kreatív és poétikusan művészi aktfotózás, szürrealista, montázsolt aktjai, valamint a Marilyn Monroe-ról készült sorozatai a legfontosabbak.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér tisztelettel meghívja Önt a COULEUR LOCALE 2 című csoportos kiállítás megnyitóra 2013. december 12-én, csütörtökön 18 órára.

A megnyitó után, 19 órától, a MAGMA Kortárs Közeg Egyesület Art INStITUt – romániai művészeti intézmények, a kortárs művészet szolgálatában álló szervezetek bemutatása – programsorozatának keretén belül Bartha József a marosvásárhelyi ARTeast Kortársművészeti Alapítvány és a B5 Studio Kortársművészeti Kiállítótér történetéről és céljairól beszél.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 12-én, 21 órától lép fel a Kiss Erzsi zenekar a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban.

Az Egy Kiss Erzsi Zene (1996) első hallásra sok mozzanatában úgy tűnik, tradicionális népzenét idéz, de nem célja imitálni a világ egyetlen létező népének zenéjét sem, ezek a hatások mégis tetten érhetők Afrikától Alaszkáig, az arab világtól a bluesig. Az együttes változatos zeneisége akár a drum and bass-től a mondókákon, a balladisztikus meséken keresztül a sanzonok világáig ér, vagy akár a rockosabb 70-es éveket idézi. A játékosság, a zenei ötletek, a humor nagy hangsúlyt kap. A nyelvtelenségen keresztül ez a közös szál, ez a kapocs a magyar közönség és a külföldi hallgatóság között. Szabad asszociációk, sok-sok érzelem, táncos ritmusok. Az elmúlt években az együttes megmutathatta magát a moszkvai, a brüsszeli és a párizsi közönségnek is. Nagy sikerrel koncerteztek már Lengyelországban, többször Csehországban, Szlovákiában, üde színfoltjai a külföldi klubéletnek is. 2009-ben Linz mint Európa Kulturális Fővárosa nagy lelkesedéssel fogadta az együttest.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 09-17.

A legkisebb adomány is számít!
Ha azt szeretnéd, hogy minél több gyereknek mosolyogva teljen el a Karácsony, akkor támogasd a baróti, az oltszemi és a kézdivásárhelyi árvák vidám ünnepét!

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 14-15.

Igényes kézműves portékákra és meghitt hangulatra számíthatnak azok, akik idén is ellátogatnak az immár ötödik alkalommal megrendezett karácsonyi vásárra a Székely Nemzeti Múzeumba. A december 14-15-én sorra kerülő hagyományos vásár mindkét napon délelőtt 10 és délután 18 óra között tart nyitva, vasárnap 15 órától István Ildikó és a Folker együttes muzsikál.

A belépés díjtalan.

0
0
0
s2smodern

2013. december 10.

Befejezte székelyföldi körútját a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács. A két hónap alatt összesen nyolc székelyföldi városban szervezett kerekasztal megbeszéléseken közel százötven személy vett részt, zömében pedagógusok, de civil szervezeti képviselők, vállalkozók és közintézményi vezetők is érdeklődtek a tehetséggondozás téma iránt.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 11.

Rendkívüli koncertre, izgalmas együttműködésre kerül sor Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosában. A Szó és a hang évében, a műfajok átjárhatóságának jegyében, Johann Sebastian Bach muzsikája és a jazz világa találkozik december 11-én, szerdán 19 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király katolikus templomban, ahol Varnus Xavér orgonaművész lép fel. Meghívottja Luiza Zan jazzénekesnő, közreműködik Czirják Tamás (dob) és Bodóczki Ernő (nagybőgő).

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 11.

Egyik legszebb vándormadarunkról, a gyurgyalagokról készült fotókból állított össze egy kiállítást a Camera Club Siculorum. A 2013 - A Gyurgyalag Éve című szabadtéri fotókiállítás megnyitójára december 11­-én, szerdán 18 órától kerül sor az Erzsébet park előtti sétányon. A vetített képes előadással összekötött szabadtéri kiállítást megnyitja Kovács László Attila, a Camera Club Siculorum elnöke és Gaál Zsuzsánna biológus. A rendezvény Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program része.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 1 - december 22.

ADVENT időszakában, az ünnepre való készülődés jegyében, az Evilági együttes népénekekből felfűzött előadásával ajándékozza meg a háromszéki közönséget.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A BAƆKUP című kiállítás vasárnap, 2013. december 8-án, 18 órától Gáll Katalin, Szekrényes László és Veres Nagy Attila, az M Studió művészeinek előadásával zárul a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 8

Az egyetemes drámairodalom legismertebb tragédiáját készül bemutatni a sepsiszentgyörgyi színház, Bocsárdi László rendezésében. A produkció a Tamási Áron Színház és a Gyulai Várszínház együttműködésében született, a Várszínház jubileumi, ötvenedik évada alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében. A szentgyörgyi bemutatóra egy hosszú felújítási folyamat végén, 2013. december 8-án, vasárnap este 7 órától kerül sor a színház Nagytermében.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...2013. december 4-én 18 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban a Meszesek című néprajzi dokumentumfilm bemutatójára kerül sor. Az erdőlést, bányászatot és kohászatot ötvöző hagyományos erdei ipart - a mészégetést - és az ahhoz kötődő életformát egy vargyasi "mészmester" mindennapjain keresztül láttatja Vargyasi Levente operatőr és dr. Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója.

A film időtartama 46 perc, a bemutatót követően az alkotók a terepmunka kulisszatitkaiba is betekintést nyújtanak.

 

 

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...A sepsiszentgyörgyi Tein Teaház adott otthont 2013. november 28-án, Luiza Zan (RO) és Sárik Péter közös koncetjének.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...December 3-án, kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész illusztrációiból nyílik kiállítás. A kiállításon bemutatott képsorozat Sebestyén Gyula eposzához készült: a kötet 1925-ben jelent meg Gesta Hungarorum − A magyar hősmondák öt könyve címmel, témája a magyarok elő- és őstörténete a világ teremtésétől Trianonig.

A kiállítás Sepsiszentgyörgyön 2014. január 4-ig látogatható.

0
0
0
s2smodern

Bővebben ...Egy hónap telt el a Székelyek Nagy Menetelése óta. Közel egy hónapja ígérte meg Románia miniszterelnöke, Victor Ponta, hogy az alkotmány és az Európai Unió jogrendjének szellemében fog választ adni a székelyek igényeire. Pontosan ezt várják a tüntetés résztvevői, de mindazok a százezrek is, akik a televízión keresztül követték az eseményeket. A rendezvény kiáltványát elküldtük Románia kormányának, hogy a válaszadást megkönnyítsük.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.