Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Március 15. Sepsiszentgyörgyön: ünnepi rendezvénysorozattal emlékezik meg a városSepsiszentgyörgy idén is ünnepi megemlékezéssel adózik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletének. A kétnapos programsorozat keretében lesz népzene és néptánc, ünnepi hangverseny, szónokverseny, Forradalmi Kisvonat és természetesen koszorúzások is.

Marcius 15 Uszturu 2022Néptánccal fűszerezett Üsztürü koncert

A megemlékezés első momentumaként egy néptánccal fűszerezett koncertre kerül sor az Üsztürü Zenekar előadásában hétfőn, március 14-én, 19:00 órai kezdettel, a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

Az Üsztürü zenekar eredeti magyar népzenét játszik, amit a magyar cigány és paraszt zenészektől tanult számtalan gyűjtőútja alkalmával. Az együttest 1992-ben fiatal kolozsvári magyar egyetemisták alapították, azóta is a magyar népzene szeretete tartja össze őket. Muzsikájuk minden korosztály számára rendkívüli élményt nyújt. A sepsiszentgyörgyi előadáson vendégeik lesznek: Nyitrai Marianna (ének) és Rácz László (cimbalom). Emellett a Kincskeresők Néptáncegyüttes, valamint Tőkés Edit és Tőkés Csaba-Zsolt táncművészete egészíti ki az előadást.

 

Marcius 15 Georgius 2022Ünnepi hangverseny
Nem marad el a már hagyománnyá vált ünnepi hangverseny sem, melyre március 15-én, kedden 19:00 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius és a Csíki Kamarazenekarok ünnepi témát megidéző repertoárjában szerepelnek többek között Erkel, Kacsóh, Bartók, Kodály és Puccini művei is.

 

 

 

Marcius 15 Legy a ma Petofije 2022„Légy a ma Petőfije!” – szónokverseny
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából „Légy a ma Petőfije!” jelszóval szónokversenyre hívjuk a 9-12. osztályos tanulókat. Jelentkezni a www.kultura.ro weboldalon található űrlapon lehet március 7-ig. A szónoklatok előadására március 11-én, 17:00 órától kerül sor a Szimplában. Az első három helyezett könyvcsomagban és 1500, 1000, valamint 500 lejes jutalomban részesül. Az első helyezett, valamint a közönségdíjas szónok lehetőséget kap az ünnepi rendezvénysorozaton való fellépésre.

 

Forradalmi Kisvonat
Az idei év újdonságaként Forradalmi Kisvonat névvel tematikus járatot indítunk kicsik és nagyok számára egyaránt. Március 14-én és 15-én (hétfőn és kedden) 9:00, 11:00, 13:00 és 17:00 órától indul a körút, melynek során olyan történelmi jelentőségű helyszínekre látogathatnak el az érdeklődők, amelyek szorosan kötődnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki történéseihez. A vonatozást megelőzően a résztvevők az Erzsébet parkban találkoznak az „oroszlánoknál”, majd ellátogatnak a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termébe. Ezt követően a könyvtár épülete előtti megállóban felszállnak a kisvonatra, és elindulnak a különböző emlékműveket, emléktáblákat érintő utazásra, Demeter Lajos nyugdíjas könyvtáros, helytörténet-kutató idegenvezetésével. A körút a könyvtárnál zárul, az aradi vértanúk kopjafáinál. A délelőtti járatokra iskolás és óvodás csoportok jelentkezését várjuk a következő telefonszámon: 0729-062-856. A különjárat a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Vadon Egyesület és a Kónya Ádám Művelődési Ház együttműködésében jött létre.

Az eddigi évekhez hasonlóan, nem maradnak el a már hagyományossá vált koszorúzások sem a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékműveknél, március 15-én, hétfőn 10:00-16:00 óra között.

A helyek száma korlátozott az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően. A jegyek ára mindkét koncertre 30 (teljes ár) és 15 lej (kedvezményes jegy). Jegyek elővételben a Városi Kulturális Szervezőirodában (Városi Jegyiroda) kaphatóak, a Szabadság tér 1. szám alatt, hétfőtől szerdáig 8:00-16:00, csütörtökön 8:00-17:00, pénteken pedig 8:00-15:00 óra között, illetve az események előtt egy órával a helyszínen. A kisvonatra 3 és 5 lejes jegyeket lehet váltani a helyszínen.

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala
Partnerek: Vadon Egyesület, Bod Péter Megyei Könyvtár, Tamási Áron Színház, Székely Mikó Kollégium, Szimpla Sepsiszentgyörgy

(A Kónya Ádám Művelődési Ház közleménye)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.