Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

​IRieger Rhodes Quartetdén három állomásos turnéra indul a magyarországi Rieger Rhodes Quartet, amelyet a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szervez. A turné keretében fellépnek Kézdivásárhelyen a Jazz Bisztróban 2022. május 4-én, majd másnap Sepsiszentgyörgyön a Szimplában, és 6-án Baróton, a Művelődési Házban. Minden helyszínen este 7 órától kezdődnek a koncertek.​

​Szép napot kívánok!​ A zenekar a jazzma.hu-s muzsikusi szavazólistán, a 2021 „Év együttese” és debütáló lemezükkel az „Év albuma” elismerést is elnyerte. A Long-Lost Brothers albumuk a patinás svájci jazzkiadó, a UNIT Records-nál jelent meg. Az anyagot már több teltházas helyszínen is bemutatták, de a lemezbemutató a Rottenbiller Stúdióban valósult meg, egy ősbemutató koncert keretén belül, ahol egy másfél órás koncertfilmet is készítettek az anyagból, ez nemsokára látható is lesz.

„Ez egy gyönyörű lemez, nagyszerű szerzeményekkel, Rieger Attila és együttese előadásában. Attila hihetetlen hangzásvilágot jelenít meg fantasztikus gitárjátékával, amely nagyon egyéni és érett zeneiséget tükröz. Az együttes rendkívüli érzékenységgel, beleérzéssel és kellő nagyvonalúsággal hozza felszínre minden egyes szerzemény hangulatát. Nagyszerű zene!!”- írja Peter Bernstein.

Egy dinamikus jazz quartet a 70-es évek Fender Rhodes hangzásával.

A 2018-ban alakult formációt a jazz nagy swing-bebop előadóinak és szerzőinek tisztelete ihlette. Felállásuk különleges hangzását, a 70-es évek analóg elektromos zongorája, a Rhodes piano adja. A zenekar repertoárját a 2021 tavaszán megjelent első lemezük számai adják.

Az együttes tagjai: Rieger Attila – gitár, Horváth Albert - Fender Rhodes, Oláh Zoltán – nagybőgő, Richter Ambrus – dob.

Rieger Attila 2004-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-gitár szakán Babos Gyula és Horányi Sándor növendékeként. A magyar jazz szcéna meghatározó egyénisége, Fonogram-díjjal kitüntettet zenész. (2010. Juhász Attila Jazz Quartet - Az év jazz albuma díj)

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, UNIT Records gondozásában jelent meg 2021 szeptemberében. A 8 saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga elérhető a nagyobb zeneletöltő portálokon.

A felvételek az egykori Hungaroton stúdió, legendás Rottembiller utcai nagy feljátszójában készültek. Az lemezen Rieger Attila játszik gitáron, Rozsnyói Péter zongorázik, Oláh Zoltán nagybőgőzik, Csízi László dobol, valamit, az ifjú tehetség, Horváth Albert játszik Fender Rhodes-on.

A Fender Rhodes a 70-es évek analóg elektromos zongorája, a gitáréhoz hasonló hangszedőkkel szólal meg a puha, cselesztára emlékeztető varázslatos csilingelő hangján. Hazai színpadjaink gyakran nélkülözik az akusztikus-zongorát vagy -pianínót, ezért szerettem volna egy olyan utazó megoldást, ahol nem szorulunk a mai digitális hangszerek zongorahangjára. A Fender Rhodes a modern jazzben is gyakran használt legendás és teljes értékű hangszer. A felvételen egy 50-es évekbeli Böhm csöves erősítőn szólal meg.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.