Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

MAYBE 5 Proxy – csoportos kiállítás a a MAGMA Kortárs Művészeti KiállítótérbenMAYBE 5 Proxy címmel nyílik témaelemző csoportos kiállítás 2022. december 16-án, 19 órakor a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A kiállítás 2022. december 17. és 2023. február 3. között látogatható, hétfő és ünnepnapok kivételével, naponta 11 órától 19 óráig.

Húsz évvel az első MAYBE kiállítás után - amely a MAGMA alapításának egyik kulcseseménye volt - az öt éves rendszerességgel megrendezett kiállítás idei kiadásán is bővült a résztvevő művészek listája. Az alapot, 2002-ben, a városi művészeti középiskola végzőseinek első generációi képezték, akik akkor már az ország különböző művészeti egyetemein, vagy külföldön tanultak. A sepsiszentgyörgyi kötődésű művészek fokozatosan bővítették a kört kortársaik meghívásával, olyan művészek bevonásával, akik a környező régióhoz kötődnek, hasonló a művészeti gyakorlatuk van, vagy hasonlóan gondolkodnak a világról.

A MAYBE egy témaelemző kiállítás, melynek az idei, 5. kiadásának témája a Proxy.

A proxy általi alkotás azonban nemcsak a cselekvőképesség átruházása lehet, hanem a passzív befogadó cselekvőképességének kisajátítása is. A proxy képes egy ágens működését elrejteni a rendszerben, amint azt egy proxy szerver teszi a hálózatban, vagy a szuverén törekvésekbe fészket rakni, amint az egy proxy háborúban történik. A proxy általi alkotás azonban mindig egy harmadik felet feltételez, amely az önmagát megvalósító szerző és a sorsát alakító befogadó kereszttüzében ösztönzést kap a cselekvésre, vagy egyszerűen elszenvedő alanya egy formáló erőnek, amely médiumként használja őt, ugyanakkor a társadalmi egyenlőtlenségek leleplezőjévé, tehát emancipációs médiummá is teszi. Mindehhez szükség van egy önmagáért létező, autonóm területre, ahol a társadalmi normák is kikerülhetnek tabu árnyékából, és ahonnan a hegemón hatalmi befolyással szemben meg lehet védeni azt a veszélyes szabadságot, amely nélkül nincs is művészet. A proxy tehát egy transzparenciával és homállyal való játék, amelynek mindannyian cselekvő alanyai vagyunk, miközben alkotó munkával igyekszünk értelmet adni a létünknek.

Kiállítók: Baász Orsolya, Bogdán Farkas, Budrala Sára, Cătălina Nistor, Csiki Csaba, Daczó Enikő, Éltes Barna, Ferencz S. Apor, Gáspár Csongor, Ivácson András Áron, Izsák Előd, Koter Vilmos, Kozma Levente, Kusztos Júlia, László István, Martini Yvette, Mihai Iepure-Gorski, Monotremu, Öllerer Áron, Ördög-Gyárfás Ágota, Péter Alpár, Răzvan Anton, Rizmayer Péter, Sárosi Mátyás, Szabó Kriszta, Szabó Lehel, Szabó Péter, Toró Attila, Ungvári-Zrínyi Kata, Váncsa Domokos, Vetró-Bodoni Barnabás, 1kutya&Co, Wanek Ferenc

Koordinátor(ok): Miklós Szilárd, Kispál Ágnes-Evelin, Váncsa Domokos, Kispál Attila
Grafikai arculat: Veres Szabolcs
Technikai személyzet: Kocsis István

Szervező: MAGMA Kortárs Közeg Egyesület, Székely Nemzeti Múzeum | Partner: Kovászna Megye Tanácsa | Támogató: NKA - Magyar Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.