Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Tamási Áron Színház – Mizántróp, rendező Bocsárdi László | fotó Barabás ZsoltMolière A mizantróp című darabját Bocsárdi László rendezte, az előadás a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a budapesti Égtájak Iroda közös produkciójaként jött létre.

Évadnyitó előadás – 2009. október 9. 19.00 óra


Örök dilemmánk, hogy az erkölcs előírásainak vagy érdekeinknek rendeljük-e alá cselekedeteinket. A lelkiismeret az őszinteséget, igazságosságot, önzetlen szeretetet tartja a legfontosabb erényeknek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a hétköznapokban, ahol az érvényesülés tűnik a legfőbb célnak, többnyire az önzés, irigység és szívtelenség irányítja cselekedeteinket. Vajon van-e közöttünk olyan, aki érdekei kísértéseinek ellenállva, minden helyzetben meg tud maradni őszintének, tisztának? Vajon van-e közöttünk olyan, akinek a lelkiismerete minden esetben ösztönei fölé tud kerekedni? Vajon vannak-e közöttünk szentek?

Alceste, Molière darabjának főhőse az igazság bajnokának tartja magát, barátai legapróbb hibáit is kíméletlen őszinteséggel kritizálja, de azáltal, hogy épp abba az asszonyba lesz szerelmes, akinek „gunyoros és kacér szelleme annyira illik a kor erkölcseibe”, elvei nevetségessé válnak. Az emberi természet ellentmondásosságának ilyen pontos megfogalmazása kevés szerzőnek sikerül, ezáltal válik ez a komédia a világirodalom egyik legdrámaibb szövegévé.

Az előadás szereplői: Pálffy Tibor, Mátray László, Szakács László, Kicsid Gizella, Pál-Ferenczi Gyöngyi, Gajzágó Zsuzsa, Diószegi Attila, Nagy Alfréd, D. Albu Annamária, Erdei Gábor, Nemes Levente. Az előadás színpadra állításában közreműködött még Bartha József díszlettervező, Dobre Kóthay Judit jelmeztervező és Bányai Tamás világítástervező. A rendező asszisztense Kovács Zsuzsánna, dramaturgiai munkatársa pedig Czegő Csongor volt. A videomunkák Sebesi Sándor munkái.

Fotó: Barabás Zsolt

A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Budapesti Égtájak Iroda közös produkciója

Moliére:
A mizantróp
Petri György fordítása alapján

Alceste: Pálffy Tibor
Philinte:
Mátray László
Oronte: Szakács László
Céliméne: Kicsid Gizella
Éliante: Pál-Ferenczi Gyöngyi
Arsinoé: Gajzágó Zsuzsa
Acaste: Diószegi Attila
Clitandre: Nagy Alfréd
Baszk: D. Albu Annamária
A Becsületbíróság Tisztje: Erdei Gábor
Du Bois: Nemes Levente
0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.