Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Sepsiszentgyörgy

Konferencia helyszíne: Sepsiszentgyörgy, Vállalkozói Inkubátorház, Sajtó utca 4.sz.

Kezdési időpont: 2009. december 10.

A konferencia első állomására Sepsiszentgyörgyön kerül sor december 10-én, 9 órai kezdettel a Vállalkozói Inkubátorházban, Háromszéki turisztikai fejlesztési konferencia címen. A konferencia, struktúráját tekintve, két részre oszlik. Az első részben kerül sor a plenárisra, amelyen öt neves szakember közelíti meg Háromszék, Kovászna megye fejlődési prioritásait különböző szempontok alapján, különös tekintettel a prioritások turisztikai vonatkozásaira. Ennek értelmében az előadók beszélni fognak Kovászna megye és a Székelyföld fejlesztéséről gazdasági szempontok alapján, a képzett humán erőforrás szempontjából, a kultúra fontosságáról, mint megtartó és mozgató erő egy térségben, az információs társadalom hatásairól, az együttműködési lehetőségekről, a régiók újraértékeléséről, illetve a létezők jobb kihasználásról, valamint Kovászna megye jövőképéről 2015-ig.

***

A Pályázatok.ro-t működtető PONT fejlesztési konferenciasorozatot indít Erdélyben 2009 decemberétől. A konferenciasorozat célja megteremteni egy olyan formális keretet, amelyen belül erdélyi gondolkodók, véleményformálók és döntéshozók egy közös fórumon tehetnek megoldási javaslatokat Erdély fejlesztési problémáira, kihívásaira, kérdéseire vonatkozóan.

A romániai magyar társadalomnak régóta húzodó problémája, hogy miként határozza meg a saját fejlesztési irányvonalait úgy, hogy a többségtől ne izolálódjon el, ugyanakkor a kisebbségi jellegéből fakadó specifikumokat se veszítse el.

Románia 2007-es Európai Uniós csatlakozásával ezek a kérdések még sürgetőbbé váltak, hiszen alig 2 éve hozzáférésünk lett egy olyan pénzforráshoz, mely elméletileg csak jó ötletekre vár és máris ontja magából a finanszírozást. Nyilván, a gyakorlat rendszerint eltér az elmélettől, különösen igaz ez, ha pénzről van szó. Három év tapasztalata azonban annyit bizonyít, hogy a jól átgondolt fejlesztési ötletek szinte mindig támogatásra találnak.

Fejlesztésről azonban nemcsak elvi síkon, hanem gyakorlati példák révén, egy adott térség földrajzi, társadalmi, illetve a gazdaság ágazatainak kontextusába helyezve érdemes beszélni. Ebben a folyamatban egyaránt fontos szerepet kapnak az önkormányzatok, a vállalkozók, a civil kezdeményezők, a gondolkodók, véleményformalók, politikusok, szakemberek, mindazok, akiknek vélemenyük van és kérdéseket tesznek fel. Mondhatni, munkamegosztás elve uralkodik: mindenki azt teheti a folyamatban, amihez a legjobban ért.

Konferenciasorozatunk mottója, hogy pályázni nem cél, hanem eszköz. A PONT csapata a Palyazatok.ro portál révén nyolc éve biztosít rendszeres, megbízható informálást a romániai vállalkozások, közintézmények és civil szervezetek számára. 2009 végén nyugodt lelkiismerettel jelenthetjük ki, hogy jóformán minden fejlesztési területen adottak a forrásbevonási lehetőségek, a siker kulcsa abban rejlik, hogy mennyire valós igényt azonosító, életképes, fenntartható projektek fogalmazódnak meg, mennyire épülnek partnerségre, ahol szükséges, és milyen erejű intézményi szervezeti háttér valósítja meg ezeket.

KÖZÖS GONDOLKODÁSRA HÍVJUK ÖNT. KÉRJÜK, HOZZÁSZÓLÁSÁVAL, VÉLEMÉNYÉVEL, KÉRDÉSÉVEL, JELENLÉTÉVEL JÁRULJON HOZZÁ ERDÉLY FEJLŐDÉSÉHEZ!

A plenárist egy rövid állófogadás követi, majd az érdeklődők három szekcióban folytatják a szakmai munkát. A szekciók lényege, hogy szakképzett témafelvetők segítségével a háromszéki fejlesztési irányvonalak sarkalatos pontjait járják körbe az érintettek, illetve egy-egy megfogalmazott problémára vagy hiányra választ, megoldást találjanak.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.