Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

nils meghv1A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum ad otthont 2009. december 15-től 2010. január 7-ig a „A történetek, amelyek körberepülték a világot” című tárlatnak. A kiállítás a történelem első női irodalmi Nobel-díjasa, Selma Lagerlöfnek – aki éppen száz éve vette át a magas kitüntetést – és legendás történetének, a Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át című mesének kíván méltó emléket állítani, illetve megismertetni vele az olvasás élményével mostanság barátkozókat.


nils meghv2Az egész úgy kezdődött, hogy 1906-ban a svéd kormány pályázatot hirdetett egy olyan olvasókönyv megírására, amelyből a gyerekek megismerhetik hazájuk, tájaik hagyományait. Selma Lagerlöf történetének főhőse, Nils egy törpévé varázsolt kisfiú, aki a vadludakkal vándorútra kel, és Márton gúnár hátán beutazza az országot. Nils – ugyancsak varázslat hatására – megérti az állatok beszédét, és belelát az emberi szívekbe is. Különleges képességei lehetővé teszik, hogy emberi életsorsokkal ismerkedjen, és megszeresse az állatokat. Utazása kezdetén semmirekellő kis fickó volt, de mire a varázslat eloszlik, és visszatér szüleihez, az átélt élmények remek gyerekké formálják.

A tárlat a svédországi Värmland megye – Selma Lagerlöf szülőhelye –, a magyarországi Heves megye és Háromszék immár ötéves múltra visszatekintő háromoldalú együttműködésének eredménye, témái és programjai közül pedig az egyik legérdekesebbe, a mesék világába kalauzolja el az érdeklődőket. A Svédországból érkező, „A történetek, amelyek körberepülték a világot” című tárlathoz gazdag múzeumpedagógiai programsorozat, foglalkozások is társulnak, amelyek mondanivalójában minden bizonnyal fontos helyet kap majd Nils Holgersson szállóigévé vált egyik gondolata is: „inkább maradjak törpe, minthogy eláruljam a barátomat.”

A sepsiszentgyörgyi kiállítás is állandó részvételre próbálja buzdítani a tárlatlátogatókat, gyerekeket és szülőket egyaránt, ennek érdekében közös családi társasjátékok várják majd őket. Az interaktivitás első elemeként meghirdetett rajzpályázatra rengeteg munka érkezett, ebből választották a szervezők a kiállítás népszerűsítő anyagainak fő motívumát, Kónya Réka, a Székely Mikó Kollégium végzős diákjának rajzát.

A kicsik képeslapot nyomtathatnak, ujjbáb vagy hűtőmágnes ajándéktárgyakat készíthetnek. Svédországról szóló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat, a kiállítás keretében kialakítandó olvasósarokban pedig feleleveníthetik Nilsszel kapcsolatos élményeiket. Az állatokat ábrázoló kétnyelvű kártyák segítségével pedig egy kis svéd nyelvleckében is részesülhetnek. A 19 órakor kezdődő tárlatnyitó fényét a Tamási Áron Színház Bábtagozatának és a Váradi József Általános Iskola Kikelet nevű színjátszó csoportjának előadása emeli.

Repüljük körbe együtt álmaink birodalmát! December 15-től Nils Holgersson mindenkit vár a Székely Nemzeti Múzeumba.

(a Székely Nemzeti Múzeum közleménye)

Fotó: Toró Attila

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.