Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szemerja gorgo erdoultetes 012016.| Közlemény

Több mint 3,6 millió csemetét ültetett idén tavasszal a 15 székelyföldi magánerdészet a kezelt erdőterületeken. Az erdészetek erdei iskola program kínálatait kihasználva a csemeteültetéshez több civil szervezet és iskola is csatlakozott a régióból, az önkéntesek száma elérte az 1800-at. A csemeteültetés hozadéka 900 hektárnyi megújított erdő.

 szemerja gorgo erdoultetes 02  szemerja gorgo erdoultetes 02  szemerja gorgo erdoultetes 02

(az illusztrációnak használt fotók 2016. április 2-án készültek a Szemerja-Görgő Erdei Nyilt Napon. Fotó: Toró Attila)

A fenntartható erdőgazdálkodás, mint cél, elképzelhetetlen az ökológiai sokféleség nélkül, így nyolc fafajta került ültetésre erdeinkbe, a 3 688 900 csemetének nagy része lucfenyő, kisebb mennyiségben: kocsánytalan tölgy, bükk, hegyi juhar, jegenyefenyő, magas kőris, kislevelű hárs és vadcseresznye. A gondosan összeválogatott fafajták erdeink sokszínűségét, élőhelyeit és stabilitását hivatottak biztosítani. Ezt a 3.688.900 darab csemetét sok millió, előző években elültetett csemetével együtt a nyár folyamán az erdészek, nem kis anyagi ráfordítással, ápolják, védik és karbantartják, gondolva a jelen és jövő nemzedékre.

Az elültetett csemeték mellett az erdészek szakértelmét dicséri a természetes úton magfák segítségével megújított erdőterület is, ami nagyobb a mesterségesen felújított (elültetett) területnél. A természetes úton megújított erdőterületek segítenek a biológiai sokféleség megőrzésében nagyban hozzájárulnak az erdők klímaváltozással szembeni stabilitásának biztosításához, így a fenntartható erdőgazdálkodás részei.

Úgy tartja a kínai közmondás, amivel a félévtizedes szövetségünk is egyetért, hogy „A legjobb időpont a faültetésre 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont ma van." Az idei csemeteültetési idényben ennek tükrében cselekedtünk, melynek hozadékát unokáink is megtapasztalhatják majd, addig pedig puszta létükkel is élhetőbbé teszik Székelyföld környezetét, környezetünket.

Kádár Tibor-Sándor,
okleveles erdőmérnök,
a Székelyföldi Magánerdészetek Egyesületének közönségkapcsolati felelőse, sajtóreferense

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO