Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

DUNA PusztakNepe fotoDusaGabor 012016. november 11-13. | Helyszín: Tamási Áron Színház

Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg a Népzene- és néptánctalálkozót november 11-13. között Sepsiszentgyörgyön, melyre idén is több településről érkeznek hagyományőrzők, a rendezvény kiemelt meghívottja pedig a Duna Művészegyüttes lesz.

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány közös rendezvénye az erdélyi népzene- és néptánckultúra generációk közötti átörökítésének célját hivatott betölteni. Idén küküllőmenti hagyományőrzőket sikerül elhozniuk a szervezőknek Csombord, Magyarpéterfalva, Magyarbece, Szásznagyvesszős, Dombó településekről, akik első alkalommal mutatkoznak be a sepsiszentgyörgyi találkozón. „Sajnos, egyre kevesebben vannak, akiket el lehet hozni egy ilyen rendezvényre, mert nagyon idősek, településenként egy-két hagyományőrző vállalja a részvételt – magyarázta Deák Gyula, az együttes igazgatója a rendezvény sajtótájékoztatóján. Az idei találkozóra Szászcsávásról is érkezik hét cigány zenész, továbbá Gyimesfelsőlokról jönnek fiatal hagyományőrzők: a Kesice Néptáncegyüttes.

Adam Gyula Kovacs Laszlo OltszakadatA találkozó programjában két fontos kiállítás is helyet kap idén. November 11-én, pénteken 17 órától Kallós Zoltán néprajzkutató életművét bemutató kiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban „Indulj el egy úton...” címmel. Ezt követően 18:20-tól Ádám Gyula és Kovács László Attila Oltszakadáti hangulatok című fotókiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a Háromszék Táncstúdióban.

 DUNA PusztakNepe fotoDusaGabor 02 DUNA PusztakNepe fotoDusaGabor 02 DUNA PusztakNepe fotoDusaGabor 02

A budapesti Duna Művészegyüttes a találkozó kiemelt meghívottjaként érkezik Sepsiszentgyörgyre, november 11-én, pénteken 19 órától a Juhász Zsolt rendezésében készült Puszták népe c. folklórszínházi előadást mutatják be a Tamási Áron Színház nagytermében.

szaszcsavasizk NNT2004 fotoHenningJanos 02A találkozó ünnepi gálaműsorát november 12-én, szombaton 19 órától lehet megtekinteni. A gálaműsoron fellépnek a meghívott hagyományőrzők, a Duna Művészegyüttes, a Kincskeresők és Százlábú Néptáncegyüttesek, valamint a házigazda Háromszék Táncegyüttes. A rendezvény ideje alatt – pénteken 21 órától, szombaton pedig 22 órától –  két táncház is lesz a szászcsávási zenekarral, a Heveder zenekarral és a Folker együttessel.

November 13-án, vasárnap idén is gyermekprogramokkal várják a kicsiket és nagyokat a Tamási Áron Színházban és a Háromszék Táncstúdióban, a találkozó gyermeknapjának társszervezője a Kovászna Megyei Művelődési Központ. Reggel 9:30 és 11:30 között kézműves foglalkozásokon lehet résztvenni, 11:30-tól veszi kezdetét a gyermekgálaműsor, melynek keretében kilenc Kovászna megyei gyermek néptáncegyüttes lép színpadra, 13 és 14 óra között pedig gyermektáncház lesz a színház előcsarnokában.

Jegyek a Kulturális Szervezőirodában kaphatók (nyitva tartás hétfőtől-csütörtökig 10-16 óra között, pénteken 11-13 óra között, valamint előadások előtt egy órával, telefonszám 0267-312104). A rendezvény részletes programja megtalálható a www.hte.ro oldalon.

Szervezők: Háromszék Táncegyüttes, Lajtha László Alapítvány, Kovászna Megyei Művelődési Központ. A rendezvény létrejöttét támogatták: Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány.

(fotók: Dusa Gábor, Henning János)

 

2016. november 11.
Kallós Zoltán néprajzkutató életművét bemutató kiállítás

 kallos zoltan eletmukiallitas Sepsiszentgyorgy 01 kallos zoltan eletmukiallitas Sepsiszentgyorgy 01 kallos zoltan eletmukiallitas Sepsiszentgyorgy 01
 kallos zoltan eletmukiallitas Sepsiszentgyorgy 01 kallos zoltan eletmukiallitas Sepsiszentgyorgy 01 kallos zoltan eletmukiallitas Sepsiszentgyorgy 01


>> További fotók a kiállításról: Kallós Zoltán életművét összegző kiállítás nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban


2016. november 11.
Ádám Gyula és Kovács László Attila Oltszakadáti hangulatok című fotókiállításának megnyitója

 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01
 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01
 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01
 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01 Oltszakadati hangulatok Kovacs Laci Adam Gyula 01  

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.