Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Daniel SPOERRI MAGMA Sepsiszentgyorgy 20182018. szeptember 13. | Helyszín: MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér

2018. szeptember 13-án, csütörtökön 17 órakor a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben kerül sor Daniel SPOERRI Megemészteni a múltat – Eat Art és objektművészet című kiállításának megnyitójára.

A kiállítást megnyitja Ligetfalvi Gergely kurátor.

Az Eat Art irányzat atyjaként számon tartott Daniel Spoerri első eredeti műveket bemutató egyéni romániai kiállítására Sepsiszentgyörgyön, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben kerül sor szeptember 14-e és november 30-a között. A 35 eredeti alkotást, és a művész alkotói tevékenységét személétető dokumentációs anyagot bemutató tárlatot szeptember 13-án, 17 órától nyitja meg Ligetfalvi Gergely kurátor.

Daniel Spoerri portréja | 2018, foto: Rita NewmanDaniel Spoerri (1930) művészi karrierjét balett-táncosként kezdte, majd a színház és az irodalom világában próbált szerencsét. Mégis képzőművészként vált világhírűvé, amikor harminc évesen megalkotta az első csapdaképeket: piszkos edények, üres üvegek, hamutartó és cigarettacsikkek asztalra, székre vagy másfajta alátétre rögzített, jellemzően étkezés utáni maradványegyütteseit, melyek köznapi, vízszintes helyzetükből függőlegesbe fordítva, képként lógnak a falon. (Daniel Spoerri portréja | 2018, foto: Rita Newman)

Daniel Spoerri, Gyűjtemény az Il Bistrot di Santa Marta sorozatból

Az étkezési szituáció összekapcsolása a képzőművészettel nem állt meg ennyivel: a hetvenes évek elején Spoerri már a napjainkban is elevenen élő Eat Art művészeti irányzat híres-hírhedt megalapítójaként szerepelt a nyugat-európai köztudatban.

Művészi tevékenysége számára az Eat Art azonban korántsem jelentett végső állomást. Az örökké nyughatatlan, mindig megújulásra képes Spoerri, aki hosszú élete során Európa számtalan országát bebarangolta, bekebelezte, műveibe olvasztotta kultúránk megannyi ismert vagy méltatlanul elfeledett művészeti produktumát. A művészt posztmodern világunk elsőrangú archeológusává avatják tárgyak rengetegéből építkező, azonnal felismerhető asszamblázsai, vagy Párizsban, Bázelben, Kölnben és Salzburgban berendezett szentimentális múzeumai.

Nem feledkezhetünk meg a szobrász Spoerriről sem, aki mindenestül bronzba öntötte saját egykori párizsi manzárdszobáját – aki kíváncsi rá, látogasson el a művész olaszországi szoborkertjébe: a Giardino di Daniel Spoerriben száz szoborcsoportot lehet felkutatni Toszkána olajfái között bolyongva. (fotó - Daniel Spoerri, Gyűjtemény az Il Bistrot di Santa Marta sorozatból, 2002, asszamblázs, foto: Rita Newman)

Daniel Spoerri Galacban született a zsidó származású Isaak Feinstein és a svájci Lydia Spoerri gyermekeként, akik keresztény misszionáriusokként tevékenykedtek. 1941-ben Feinstein a jászvásári pogromban vesztette életét. Egy teljes évbe telt, amíg Lydia Spoerri hat gyerekével elhagyhatta az országot.

Kiállításunk, mely az Eat Art-ra és a Spoerri objektművészetében testet öltő kulturális archeológiára fókuszál, a művész első eredeti műveket bemutató tárlata Romániában.”
Ligetfalvi Gergely

 

Az alkotások mellett Daniel Spoerri munkásságát átfogó – több mint ötven kiadvány –, eddig megjelent kiállítási katalógusok, albumok, tanulmánykötetek és különböző kapcsolódó kiadványoknak szánt tér áll a látogatók rendelkezésére, amelyben megtekinthető Olga Ștefan A vad jászvásári gyermek – Betekintés Daniel Spoerri életébe és művészetébe című videofelvétel. Ez az első olyan felvétel, amelyen a művész a második világháború idején Jászvásáron, Romániában átélt élményeit idézi fel, elmeséli 2010-es útját szülőhazájába, apja nyomai után kutatva, és csalódását az országban, amelyet talált. Daniel egzisztenciális, életet, halált, hovatartozást és hontalanságot érintő témákat is taglal, valamint reflektál arra a szerepre, amelyet a művészet játszik az értelmetlenséggel szemben.

A kiállítás 2018. november 30-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 11-19 óra között.

Az eseménnyel kapcsolatban további információk a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér honlapján találhatók.

Az esemény része a pulzArt6 Kortárs Összművészeti Fesztiválnak.

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében létrejövő kiállítás megvalósítását lehetővé tették: AFCN - Román Nemzeti Kulturális Alap, Verein zur Förderung des Werkes von Daniels Spoerri, NKA - Magyar Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa, Kónya Ádám Művelődési Ház. Az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával.

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.